fbpx

Top 10 parasta kryptovaluuttaa 2023

Päivitetty viimeksi: 23.2.2023

Siitä huolimatta, että hurjat monen tuhannen prosentin tuotot kuulostavat kuin lottovoitolta, sijoittajan pitää olla varuillaan sijoittaessaan kryptovaluuttoihin.

Kryptovaluuttojen hinta perustuu hyvin pitkälti spekulaatioon, minkä takia niiden kurssi on todella volatiili. Satojen prosenttien tuotot voivat sulaa päivissä. Sijoittajan kannattaa siis tutustua huolella siihen, mihin on sijoittamassa ja sijoittaa erikoisempiin kryptoihin vain sellaisia summia, jotka on valmis menettämään.

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen on muutenkin melkoista uhkapeliä, sillä bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen arvon kasvamisesta tai edes arvon säilymisestä ei ole mitään takeita.

On suositeltavaa siirtää ainakin osa kryptovaluutoista erilliseen bitcoin-lompakkoon sujuvampaa maksamista varten.

Bitcoin

Bitcoin on todennäköisesti tunnetuin kryptovaluutta ja sen arvo on tänäkin päivänä noin 60 % koko digitaalisen valuutan markkinasta. Useiden mielestä bitcoin on paras kryptovaluutta aloittelevalle sijoittajalle, sillä sen toimivuudesta ja turvallisuudesta on jo takeita. 

Bitcoin on tunnetusti ensimmäinen sekä arvokkain kryptovaluutta ja se kehittyy jatkuvasti. Vuonna 2021 onkin varsin kiinnostavaa seurata kuinka salamaverkko-nimellä tunnettu bitcoinin nopeutta parantava uudistus etenee. Salamaverkko on bitcoinin päälle rakentuva maksuverkosto, joka mahdollistaa huomattavasti nykyistä nopeammat ja halvemmat bitcoinsiirrot.

Bitcoin on vakiinnuttanut asemansa ja se on ylivoimaisen arvokas verrattuna kaikkiin muihin kryptovaluuttoihin. Vaikka sen turvallisuutta on koeteltu aivan eri tavoin kuin muiden järjestelmien, se on selvinnyt kaikista hyökkäyksistä ja kieltoyrityksistä ja näyttää vuonna 2021 vahvemmalta kuin koskaan ennen.

Kotimainen palvelu, jossa voit ostaa ja tallettaa Bitcoineja. Coinmotionissa voit tehdä kauppaa myös muilla suosituilla kryptovaluutoilla: Litecoin (LTC), Ethereum (ETH), Ripple (XRP) ja Monero (XLM). Vaihtokulu normaalisti 2 % ilman volyymialennuksia.

Saat -50 % alennetut vaihtokulut ensimmäisten 30 päivän ajaksi, kun rekisteröidyt nyt alla olevasta linkistä.

Litecoin

Litecoin ei ole mikään eilen markkinoille tullut kryptovaluutta. Litecoin on perustettu jo vuonna 2011, ja se onkin hyvin pitänyt paikkansa digitaalisten valuuttojen kärkisijoilla. Litecoin perustuu Bitcoinin koodiin, joten sillä on huomattavasti tekemistä tunnetun bitcoinin kanssa. Litecoinin etuihin kuuluu se, että myös vasta-alkajan on helppoa ostaa sekä säilyttää Litecoineja. 

Litecoin tulee melko varmasti pysymään suurena kryptovaluuttana, mihin kannattaa sijoittaa nyt ja tulevaisuudessa. Ja kunhan se saa implementoitua paljon odotetut privaattiominaisuudet, se muuttuu entistäkin houkuttelevammaksi kohteeksi sijoitusmielessä.

Ethereum

Ethereum on nyt markkinoiden toiseksi suurin kryptovaluutta. Aivan kuten Bitcoin, Ethereum on arvokkaampi kuin kaikki sen kilpailijat yhteensä. Ethereumia voi ostaa lähes jokaisesta tunnetusta pörssistä.

Ethereum

Kannattaa huomioida, että Ethereumin ongelmana on vanhentunut teknologia. Tänä vuonna jännätään, lanseerataanko Ethereum 2.0 -versio, ja jos niin käy, voi tämä kryptovaluutta nousta arvoon arvaamattomaan.

Tämä lanseeraus voi tapahtua jo vuosien 2020–2022 aikana, mutta jos version käyttöönotto myöhästyy, on mahdollista, että Ethereum menettää asemansa markkinoilla. Tämän järjestelmäpäivityksen odotetaan parantavan huomattavasti verkon skaalautuvuutta ja madaltavan siirtojen kustannuksia.

Sijoittajan näkökulmasta Ethereum näyttää vuoden 2021 alussa erittäin mielenkiintoiselta kryptovaluutalta. Etenkin tuo päivityksen lähestyminen voi nostaa odotuksia ja sen onnistumisella voi olla todella positiiviset vaikutukset sijoittajien luottamukselle.

Monet ovat yhä vahvasti sitä mieltä, ettei Ethereumille tule löytymään varteenotettavaa haastajaa vielä aikoihin. Kryptovaluutan arvossa maine onkin pelkkiä teknisiä ominaisuuksia tärkeämpää, ja siksi Ethereum tuleekin todennäköisesti pitämään paikkansa markkinoiden huipulla vielä kauan.

Cardano

Kyseessä on kolmannen sukupolven älysopimusalusta, jonka kehityksessä on otettu huomioon Ethereumin ja muiden edeltäjien puutteet. Cardano on kryptohistorian ensimmäinen lohkoketju, joka rakentaa toimintansa vertaisarvioinnein varmennettavan ja akateemisen tutkimuksen ympärille.

Cardanon tavoitteena on tarjota uusi, aiempaa turvallisempi, läpinäkyvämpi ja kestävämpi tapa kansainväliselle liiketoiminnalle. Tämän lisäksi sen kehittäjät ovat aloittaneet projekteja eri osissa Afrikkaa, tavoitteena maailman 1,7 miljardin pankkitilittömän ihmisen rahanvaihdosten helpottaminen.

Tämän vuoden maaliskuussa Cardano on julkaissut toisen kerroksensa, Hydran, jonka avulla älysopimusalusta yltää jopa miljoonaan transaktioon sekunnissa. Uusi skaalautuvuus todella mahdollistaisi kryptovaluutan laajamittaisen käytön, ja siksi kiinnostus Cardanoa vastaan on vain kasvanut entisestään.

Teknisiltä ominaisuuksiltaan Cardano onkin varsin lupaava, ja on onnistunut houkuttelemaan ympärilleen jo huomattavan kannattajakunnan. 

Binance on suuri maailmanlaajuinen kryptovaluuttapörssi, joka on noussut nopeasti markkinoiden johtavaksi kryptovaluuttapörssiksi. Useat ovat sitä mieltä että Binance on markkinoiden paras pörssi.

Koodilla H3K96Z1Z saat 10 % alennuksen kaikista kaupankäyntikuluista!

Cardano on kolmannen sukupolven platform, mikä on ratkaissut ethereumin skaalautuvuusongelmat. Cardano taipuu jopa tuhansiin transaktioihin sekunnissa! Mikäli edellä mainittu Ethereum 2.0 -projekti ei toteudukaan, Cardano saattaa olla suurin hyötyjä kryptomarkkinoilla.

Binance Coin

Binance Coin on kryptovaluuttapörssi Binancen luoma token. Tokeneiden tehtävänä on toimia esimerkiksi arvonsiirtäjinä eikä niillä ole omaa lohkoketjuaan. Alun perin Binance Coin toimi Ethereumin alustalla, mutta nykyään sillä on jo oma lohkoketjunsa ja Binance Coin on vaatimusten mukainen kryptovaluutta.

Vaikka Binance-pörssi on ollut jo vuosikaudet yksi alansa suosituimmista, on pörssin oma kryptovaluutta jäänyt vähemmälle huomiolle. Tänä vuonna kuitenkin tässä on tapahtunut muutos, kun DeFi-applikaatiot tulivat Binancen Smart Chain alustalle, mikä on singonnut Binance Coinin kurssin hurjaan nousuun.

Ripple

XRP:tä käytetään ensisijaisesti suurten instituutioiden välisissä rahansiirroissa, ei yksityisten kaupassa. Toki sitä käytetään myös yksityishenkilöiden kesken, mutta tämä on huomattavasti vähäisempää kuin instituutioiden kanssa, eikä se ole koskaan ollut Ripplen pääasiallinen tarkoitus.

XRP:hen sijoittaminen on sijoittamista Ripple-verkkoon ja siihen, että instituutiot jatkaisivat ripplen käyttämistä myös tulevaisuudessa. Toisin kuin bitcoinissa, XRP:tä ei siis synny koskaan lisää. Valuutan määrä sen sijaan vähenee jatkuvasti jokaisen maksun yhteydessä. 

Ripple-maksujärjestelmä ja XRP-virtuaalivaluutta on siis hyvin erilainen kokonaisuus kuin kryptovaluutat yleensä. Ripple ei kalastele samoilla apajilla kuin Bitcoin, joka on nimenomaan valuutta, tai Etheremum, jonka tarkoituksena on olla hajautettu supertietokone.

Päinvastoin: Ripple Labs on jopa itse aktiivisesti kannustanut käyttämään Bitcoinia. Bitcoin, kuten myös suuri osa muista kryptovaluutoista, ovat yhteensopivia Ripplen maksuverkon kanssa. Ripple ei siis niinkään ole uhka bitcoinille tai muille kryptovaluutoille, vaan institutionaalinen ja keskitetty järjestelmä, joka tukee muita kryptovaluuttoja.

Ripple-yhtiö on kerännyt tähän asti rahoitusta toiminnalleen XRP-myyntien kautta, mutta epäselvää on, lisääntyvätkö ne paljon tulevaisuudessa ja kuinka paljon.

Ripplen kehittyessä nykyisestä, sen verkko voi osoittautua erinomaiseksi pohjaksi myös kryptovaluuttojen vaihtamiselle hyödykkeisiin, fiat-valuuttoihin tai toisiin kryptovaluuttoihin. Ripple tarjoaa poikkeuksellisen lähestymiskulman digitaalisiin valuuttoihin ja sillä voi olettaa jatkossakin olevan vähintään kohtuullista kysyntää.

Dogecoin

Dogecoin on niin sanottu meemivaluutta, eli ihan vaan vitsin pohjalta luotu kryptovaluutta. Dogecoinin kehittäjät loivat satiirisen kryptovaluutan, joka irvaili Bitcoinin ja siihen perustuvien altcoinien tavoitteille vallata markkinat. Kryptovaluutta nimettiin internetissä suositun koiran mukaan.

Dogecoin kaavio

Dogecoin on pysynyt vähän kuin massoilta piilossa, mutta nyt se on raivannut tiensä yllättäen suurimpien kryptojen joukkoon. Miten ihmeessä? Yksi merkittävä syy on Dogecoinin suuri fani, Teslan toimitusjohtaja Elon Musk, joka on erittäin aktiivinen Twitterissä.

Hän onkin useasti twiitannut omalla tilillään jopa hieman sekavia postauksiakin Dogecoinista, ja on saanut sijoittajat innostuneeksi tästä kryptosta. Dogecoinin arvo onkin lähtenyt rakettimaiseen nousuun.

Teknisesti DOGE on kehitetty Bitcoinin pohjalle, eli teknologiansa puolesta se ei tarjoa mitään uutta tai erikoista. Valuutan tarkoitus on toimia vaihdon välineenä eri tahojen välillä.

Coinbase (8 € liittymisetu)

Coinbasen kautta voit ostaa ja pitää tallessa 24 suosittua kryptovaluuttaa, Bitcoin luonnollisesti mukaanlukien. Coinbaseen voit siirtää euroja helposti suoraan suomalaiselta pankkitililtä 1-2 päivässä tai Visa ja Mastercard -korteilta. Voit myös tehdä automaattisen toistuvan sijoituksen, joka ostaa sinulle tietyllä summalla Bitcoineja joka viikko tai kuukausi.

Liity nyt alla olevalla linkillä ja saat 8,45 € arvosta Bitcoineja tilillesi.

TRON

Tron on täysin omanlaisensa alusta, aivan kuten sen kryptovaluutta Tronix eli TRX. Voit ostaa Tron TRX:ää esimerkiksi vaihtamalla muita kryptovaluuttoja siihen. Tron TRX:n ostaminen onnistuu myös kryptovaluuttapörsseissä.

Tron on lohkoketjupohjainen projekti, jossa sen sovellukset ja käyttöjärjestelmäpalvelut on hajautettu useammalle tietokoneelle. Tätä kutsutaan hajautetuksi käyttöjärjestelmäksi. Tronin tapauksessa sen käyttöjärjestelmä perustuu nimenomaan sen omaan kryptovaluuttaan, Tronixiin, eli TRX:ään.

Tätä kolmannen sukupolven lohkoketjuprojektia kehitetään koko ajan ja sen kryptovaluutan arvon uskotaan nousevan reilusti lähivuosina. Tron onkin yksi maailman suurimmista ja suosituimmista lohkoketjuprojekteista ja TRX Coin on hyvämaineinen sijoituskohde hyvän tuoton vuoksi. 

Tronin lohkoketju pystyy suorittamaan 2 000 transaktiota sekunnissa, kun Bitcoin pystyy samassa ajassa suorittamaan ainoastaan kuusi transaktiota ja Ethereum noin 25. 

Bitcoin Cash on haarautunut omaksi valuutaksi Bitcoinista ja on sitten haarautumisen kehittynyt omaan suuntaan. 

Bitcoin Cash

Bitcoin Cash-valuuttaa haluttiin kehittää rahasiirtojen kannalta nopeammaksi ja ongelma ratkaistiin suurentamalla lohkoketjun lohkoja, jonka jälkeen siirrot on onnistuttu tekemään huomattavasti nopeammin. Bitcoin Cashin maksimimäärä on sama kuin Bitcoinin eli 21 miljoonaa.

Zcash

Zcash on salausvaluutta, jonka tarkoituksena on käyttää salausta tarjoamaan parempaa yksityisyyttä käyttäjilleen verrattuna muihin kryptovaluuttoihin. Zcash perustuu Bitcoinin koodikantaan ja sillä on monia yhtäläisyyksiä Bitcoinin kanssa, kuten mm. kiinteä kokonaismäärä 21 miljoonaa kappaletta.

Kyseessä ei ole kuitenkaan hard fork, eli Zcashin lohkoketju ei ole haarautunut koskaan Bitcoinista esim. Bitcoin Cashin tai monien muiden forkkien tavoin. Zcashin idea on hieman vastaava kuin Litecoinissa, eli kehitystyön pohjaksi otettiin Bitcoin-ohjelmiston senhetkinen koodi.

Zcash on saavuttanut varsin stabiilin aseman 20-30 suurimman kryptovaluutan joukossa. Kyseessä on myös yksi tunnetuimmista privaattikryptoista Moneron ohella. Zcashin tunnettuus otti äskettäin yhden askeleen eteenpäin, kun ZEC-lyhennettä käyttävä valuutta lisättiin Coinbasen valikoimiin.

Usein esitettyjä kysymyksiä

Mikä on kryptovaluutta?

Kryptovaluutta on digitaalinen raha, joka ei ole politiikkojen eikä keskuspankkien hallittavissa. Kryptovaluutta on kryptografiaan perustuva digitaalinen valuutta.

Kryptografiaa käytetään mm. transaktioiden vahvistamiseen, käyttäjätilien salaamiseen sekä valuuttavarannon kontrolloimiseen. Kryptovaluutat ovat täysin digitaalisia, ja niitä säilytetään digitaalisissa lompakoissa. Monien mielestä kryptovaluuttojen arvoa ei ymmärretä muissakaan länsimaissa, ennen kuin seuraava finanssikriisi on ovella. 

Mistä kannattaa ostaa kryptovaluuttoja?

Kryptovaluuttoja voi ostaa tarkoitukseen perustetuilta kauppasivustoilta, joita ovat esimerkiksi Binance, Coinbase, Coinmotion ja Northcrypto.

[product_links category=”Kryptopörssit”]

Kuinka myydä kryptovaluuttoja?

Myyminen onnistuu samoissa paikoissa kuin ostaminenkin. Esimerkiksi Coinbasen ja Bitstampin kautta voi myydä kryptovaluuttoja myös muille yksityishenkilöille. Vastineeksi myydystä valuutasta voi ottaa jotakin muuttaa kryptovaluuttaa tai FIAT-rahaa.

Mitä veroja joudut maksamaan kun ostat kryptovaluuttoja?

Kryptovaluuttojen verokanta on sama kuin pääomatuloverotuksessa. Se on 30% 30 000 euroon asti.  30 000 euron jälkeen sen on 34%. Verottaja verottaa kryptovaluuttoja niin sanotulla FiFo-menetelmällä. Se tulee sanoista first in, – first out. Ensiksi ostetut erät siis myydään ensin.

Kryptovaluuttojen verot tulevat maksettavaksi lopullisessa verotuksessa. Oma kirjanpito kannattaa, jotta veroilmoitukseen saa ilmoitettua todelliset hankintamenot. Myös ennakkoveroa voi hakea kryptovaluuttojen verotukseen.

Myös kryptovaluuttoihin koskee ”tonnin sääntö” eli vuoden aikana saa myydä yhteensä 1000 euron edestä pääomatuloksi laskettavaa omaisuutta verovapaasti. Kannattaa olla tarkkana, sillä tähän sisältyy kaikki myynnit/vaihdoista saadut tulot koko vuoden aikana.

Summan ylittyessä verot pitää maksaa. Kannattaa pitää mielessä myös se, että pienten luovutusvoittojen verovapauteen lasketaan kaikki vuoden aikana tehdyt voitot. Eli esimerkiksi osakkeet, rahastot jne.

Onko kryptovaluuttojen treidaus laillista?

Kyllä, kryptoilla treidaaminen on laillista toimintaa. Ostamalla kryptovaluuttoja ja myymällä ne otolliseen aikaan, voi osaava treidaaja tienata hyvinkin elantonsa. Pitää aina muistaa, että kuten aina sijoittaessa, myös kryptovaluuttojen ostamisessa on aina riskinsä.

Mikä lohkoketjuteknologia on?

Lohkoketjuteknologiaa voidaan käyttää sähköisiin sopimuksiin, äänestämiseen, rahan siirtämiseen ja moneen muuhun asiaan. Hajautetun lohkoketjuteknologian etuna on, että liiketapahtumat ovat avoimia ja se vaikeuttaa huijaamista.

Lohkoketjuteknologialla onkin paljon suurempi potentiaali kuin vain kryptovaluutoissa, eikä tämä ole riippuvaista siitä, miten kryptovaluutoille käy tulevaisuudessa. 

Bonuksena vielä jos sinulla on verkkosivusto tai yritys, affiliate-markkinointi voi olla hyvä tapa tehdä extratuloja sillä, että joku sivustollasi vieraileva klikkaa toisen yrityksen linkkiä ja ostaa jonkin heidän tuotteistaan.

Jos yhtiö tarjoaa maksuja virtuaalikolikoissa, voit valita tämän maksuvaihtoehdon perinteisten sijaan.

Ari-Pekka

Ari-Pekka

Ari-Pekka tässä moi! Olen Toisin.fi -sivuston ylläpitäjä ja sisältöjen tuottaja. Minua erityisesti kiinnostaa nykyajan mahdollisuudet tehdä rahaa netissä ilman, että olisin aikaan ja paikkaan sitoutunut. Tykkään rakentaa nettisivuja, sijoittaa ja opiskella uusia asioita nettiliiketoimintaan liittyen.

Suosittuja artikkeleita