fbpx

Sijoittaminen ja osakkeiden osto

Päivitetty viimeksi: 19.7.2022

Mitä on osakesijoittaminen?

Osakesijoittaminen on rahan sijoittamista osakkeisiin, jolloin ostetaan ja myydään joko yhden yhtiön tai useiden yhtiöiden osakkeita. Se on suoraa sijoittamista toisin kuin indeksi- tai rahastosijoittaminen, joissa osakkeisiin sijoitetaan epäsuorasti eikä niitä omisteta itse.

Osakesijoittaminen on usein pörssisijoittamista, eli sijoittaja sijoittaa rahojaan pörssiosakkeisiin. Osakesijoitus on viisainta tehdä pitkäksi ajaksi, vaikka halutessaan osakkeet saakin muutettua rahaksi hyvinkin nopeasti.

Pitkällä aikavälillä osakekurssit nousevat, mutta lyhyellä aikavälillä ne voivat heilahdella voimakkaastikin. Pitkän ajan sisällä myös korkoa korolle -ilmiö  kasvattaa tuottoja huomattavasti.

Osakesijoittaja pyrkii yleensä saamaan osakkeillaan osinkoa ja arvonnousua. Arvonnousua syntyy, jos osakekurssi nousee. Luonnollisesti osakesijoittamisen riskeihin lukeutuu, että osinkoa tai arvonnousua ei välttämättä tulekaan tai arvonnousua ei voida realisoida voitoksi.

Mikäli sijoittaja onnistuu myymään osakkeet niiden hankintahintaa kalliimmalla, arvonnousu realisoituu voitoksi. Jos taas sijoittaja myy osakkeet halvemmalla kuin oli ne hankkinut, lasku realisoituu tappioksi.

Ihmisten oma-aloitteinen osakesijoittaminen on koko ajan yleistynyt, eikä mikään ihme. Pankkitilillä rahoja makuuttaessaan ei saa pankilta edes korkoa ja rahojen arvo laskee koko ajan. Osakesijoittaminen hoituu edullisesti suoraan omalta tietokoneelta, tabletilta tai kännykästä.

Pienikin osakkeisiin sijoitettu summa voi kasvaa vuosien aikana merkittävästi, vaikka toki osakesijoituksiin aina liittyy sekä nousukausia että laskukausia. Hyvin hajautetun osakesalkun tuotto on kuitenkin keskimääräisesti useita prosentteja vuodessa, usein jopa 7-8 %. Mitä pidempi sijoitusaika, sitä parempi on valita sijoittaa osakkeisiin.

Osakkeiden osto ei ole sen vaikeampaa kuin lottorivin tekeminen tietokoneella tai kännykällä. Tuotto ei ole varmaa, mutta takuulla todennäköisempi kuin lotossa. Osakesijoittaminen voi olla lisäksi jännittävän hauska harrastus.

Miten osakesijoittaminen toimii?

Kannattaa aina laittaa osakkeiden ostotoimeksiantoon rajahinta. Tämä tarkoittaa sitä, että osakeosto toteutetaan vain, jos osakkeen hinta on alle määrittämäsi rajahinnan. Näin et osta vahingossa liian kalliita osakkeita, jos hinta onkin noussut näkemäsi hinnan jälkeen.

Tarkista lisäksi aina osakkeiden ostotoimeksiannossa määrittämäsi osakkeiden kappalemäärä ja rajahinta vielä kerran ennen toimeksiannon hyväksymistä. Jos ostat 100 osakkeen sijasta vahingossa 1 000 osaketta, pankkitilisi voi huveta tyhjäksi. Osakkeiden osto on helppoa ja nopeaa, mutta siinä pitää aina olla tarkkuutta mukana.

Lisäksi on syytä selvittää aina ennen jonkin yrityksen osakkeiden ostoa, mitä yritys oikeastaan tekee ja miten se pärjää taloudellisesti. Tämä on nykyään tosi helppoa selvittää netistä. Ja jos tunnet itse yrityksen toimialan, sinun on helpompi arvioida yrityksen toimintaa.

Mitään syväluotaavaa tarkkaa analyysiä ei tarvita, mutta perustiedot olisi kaikilla sijoittajilla hyvä olla. Menestyvä osakesijoittaminen ei ole mitään lottoa eikä se perustu arvailuun.

Minkälaisia osakkeita kannattaa ostaa?

Sijoittaminen

Tähän ei ole olemassa mitään yksiselitteistä vastausta. Ei ole olemassa mitään salaisuutta, jonka selvitettyäsi rikastut varmasti. Voit kuitenkin hyödyntää erilaisia osakestrategioita, ja löytää niiden avulla itsellesi sopivan sijoitustyylin.

Voit pyrkiä löytämään salkkuusi yrityksiä, jotka jakavat parempaa osinkotuottoa kuin keskivertoyritykset ja joilla on hyvä osinkohistoria. Unelmamaksajia osinkosijoittajalle ovat osinkoaristokraatit eli yritykset, jotka ovat kasvattaneet osinkoaan yhtäjaksoisesti vähintään 25 vuoden ajan.

Tai sitten voit pyrkiä löytämään sellaisia yrityksiä, joiden kannattavuus on korkealla, jotka tekevät vakaata tulosta ja joiden velkaantuneisuus on alhaista. Tällainen laatuosake on esimerkiksi Helsingin pörssin KONE.

Tarkastelemalla erilaisia tunnuslukuja, kuten P/E ja P/B ja pyrkimällä niiden avulla löytämään yrityksiä, joiden arvostusluvut ovat keskimääräistä alemmat. Ideana on siis yrittää löytää hintaansa nähden aliarvostettuja osakkeita.

Voit pyrkiä tunnistamaan suuren kasvupotentiaalin omaavia yrityksiä. Tämä on vähän arvosijoittamisen vastakohta, sillä kasvuosakkeissa arvostusluvut ovat keskimäärin korkeammat. Kasvusijoittaja odottaa kuitenkin suurta liikevaihdon tai tuloksen kasvua. Esimerkiksi Tesla on kasvuosake, sillä siltä odotetaan suurta kasvua.

Mitään ainoita strategioita nämä eivät siis ole, mutta näiden avulla pääsee hyvään alkuun. Muista kuitenkin, että oikean osakkeen valitseminen voi tuntua helpolta, mutta on todellisuudessa kaikkea muuta. Tänä päivänä tietoa on saatavilla lähes jokaisesta yrityksestä lähes ääretön määrä. 

Eri sijoittajat käyttävät siis eri valintakriteerejä osakkeita valitessa. Valintaperusteita voivat edellä mainittujen lisäksi olla esimerkiksi yhtiön vakavaraisuus ja maksuvalmius, hyvä kasvusuunnitelma, osaava johto, tunnettu brändi ja tuotteiden tai palveluiden hyvä laatu. Kiinnostus yhtiötä ja markkinoita kohtaan on usein sijoittajan etu.

Sijoittamiseen liittyy aina riski ja riskien pienentäminen onnistuu parhaiten hajauttamalla eli sijoittamalla eri kohteisiin sekä mielellään myös eri toimialoille. Sijoituksia voi myös hajauttaa ajallisesti ostamalla osakkeita eri aikoina.

Koska osakkeilla käydään paljon kauppaa, osakesijoittamiseen on kehittynyt runsaasti erilaisia sijoitusstrategioita. Näitä ovat muun muassa: osta ja pidä; tee päiväkauppaa; osta syksyllä, myy keväällä; osta yritystä, älä osaketta; tutki kurssikäyrien muotoja; tutki yhtiöiden tunnuslukuja; käytä eri strategioiden yhdistelmiä.

Strategioita on olemassa oikeastaan melkein yhtä paljon kuin sijoittajiakin. Vaikka jokin strategia sopii yhdelle, se ei ehkä sovi toiselle.

Osakesijoittamisen ehkä tärkein neuvo on kuitenkin että hajauta. Tätä voi toteuttaa eri tavoilla, kuten ostamalla useiden eri yhtiöiden osakkeita eri toimialoilta, ostamalla osakkeita eri aikoina, näin ei tule ostaneeksi osakkeita kaikkein kalleimmalla hinnalla sekä sijoittamalla osan rahoista johonkin muualle kuin suoriin suomalaisiin osakkeisiin.

Kannattaa aina hankkia tietoa ja kokeilla alkuun pienillä erillä ja katsoa, miten osake pärjää. Riski on kuitenkin aina sijoittajalla, kenelläkään asiantuntijalla ei ole vastuuta neuvoistaan.

Mistä voi ostaa osakkeita?

Nordnet logo

Nordnet on yksi Pohjoismaiden käytetyimmistä sijoituspalveluista. Palvelu on erityisesti piensijoittajille kevyt ja helppo palvelu osakkeiden ja rahastojen ostamiseen ja sijoittamiseen. Nordnet on jo useiden vuosien ajan ollut suomalaisten sijoittajien ykkösvalinta osakekauppojen tekemiseen.

Nordnet on pienentänyt huomattavasti suomalaisten usein turhan korkealta tuntuvaa kynnystä ryhtyä sijoittamaan. Jopa aloittelevan sijoittajan osakkeiden osto sujuu palvelun kautta todella helposti.

Nordnetin kautta pääsee käsiksi lähes koko maailman osakemarkkinoille. Nordnetissä voi selata ja vertailla eri osakkeita ja rahastoja helposti. Sijoittaja saa käyttöönsä tärkeimmät uutiset ja tiedotteet osakkeisiin liittyen ja pääsee näkemään osakkeiden hintakehityksen useiden vuosien ajalta.

Nordnet erinomainen vaihtoehto osakesijoittajalle ja rahastosäästäjälle, sillä olemme yksi Helsingin pörssin suurimmista välittäjistä. Välitämme myös yli 30 rahastoyhtiön rahastoja kätevästi palvelussamme, joten löydät valikoimastamme monipuolisia sijoituskohteita. Avaa oma sijoitustili nyt!

Degiro logo cropped

Degiro on aloittanut osakkeiden online-välityspalvelun vuonna 2013 ja tällä hetkellä se toimii jo 18 Euroopan maassa. Kilpailukykyinen kulurakenne ja innovatiivinen alusta ovat tehneet Degirosta yhden Euroopan suurimmista välittäjistä.

Degiro tarjoaa mahdollisuuden käydä kauppaa esimerkiksi osakkeilla, futuureilla, optioilla ja ETF-rahastoilla.

Degiro tarjoaa pääsyn yli 50 pörssiin 30 maassa, joten sijoittajalla on mistä valita. Parhaimmillaan tämän kaupankäyntialustan välityspalkkio on 95 % halvempi kuin muilla osakevälittäjillä, joten kyseessä on erittäin edullinen palvelu.

Ottaen myös huomioon, että ilmaisen mobiilisovelluksen avulla voi käydä kauppaa missä tahansa, Degiron suosio on varsin ymmärrettävää.

Degiron etuihin lukeutuu, että se on edullinen. Varsinkin yhdysvaltalaisten osakkeiden välityspalkkiot ovat huokeita. Kaupankäyntialusta on selkeä ja miellyttävä katsella, niin näytöllä kuin mobiilissakin.

Kaupankäyntialusta tarjoaa reaaliaikaiset tiedot Euroopan ja Yhdysvaltojen suurimmista pörsseistä ja rekisteröinnin vaatima vähimmäistalletus on vain 0,01 €. Lisäksi varasi ovat turvassa erillisellä tilillä.

Huonoina puolina on että, Degiron kautta ei enää voi ostaa suomalaisia osakkeita. Puhelinasiakas-palvelua saa vain englanniksi, tarjolla on kuitenkin suomenkielinen sähköpostiasiakaspalvelu.

Palvelun hinnasto on aika vaikeaselkoinen ja kaikki talletukset joutuu tekemään samalta tilitä, mitä on käyttänyt rekisteröityessä tai mikä on ensin liittänyt asiakasprofiiliin.

Revolut logo

Revolutin kautta voi sijoittaa kryptovaluuttoihin sekä kultaan ja hopeaan. Revolut tarjoaa myös mahdollisuuden sijoittaa osakkeisiin ja hyödykkeisiin. Osakepuolella edustettuina ovat Yhdysvaltain tunnetuimmat pörssit NYSE sekä Nasdaq.

Revolutissa sijoittaminen on mahdollista osakeosuuksilla, eli kokonaisten osakkeiden ostaminen ei ole vaatimus. Tämä mahdollistaa kaupankäynnin pienilläkin summilla. Osakkeiden lisäksi voit käydä Revolutissa kauppaa kullan ja hopean kaltaisista hyödykkeistä sekä kryptovaluutoista.

Osakesijoittaminen Revolutin kautta käy yhtä helposti kuin kryptovaluuttaan sijoittaminen. Valitset haluamasi osakkeen, ostat ja myyt osakkeita, ja seuraat niiden kursseja. Osakekaupankäynti sinällään on sovelluksessa täysin ilmaista.

Rekisteröidy linkkini kautta, niin saat ilmaisen Revolut-kortin, joka tarjoaa erinomaisia vaihtokursseja ulkomailla.

eToro logo

eToro on iso kansainvälinen kaupankäyntialusta, joka tarjoaa mahdollisuuden käydä kauppaa globaalisti myös Suomen kielellä ja suomenkielisellä järjestelmällä.

Se on yksi parhaimmista kaupankäyntialustoista ilmaisilla kaupankäyntipalkkioillaan Yhdysvalloissa ja Euroopan alueella. Pienin talletuksen yhteydessä vaadittava pääoma on vain 200 euroa ja kaupankäynnissä 50 euroa.

eToro on yli kymmenen kertaa halvempi kuin monet muut tunnetut välittäjät. Lisäksi käyttäjän luominen ja tilin vahvistaminen on helppo suorittaa hetkessä.

eToron palkkiot koostuvat pääosin rahansiirroista. Nostot palvelusta kustantavat noin 3 euroa kappaleelta ja myös valuutanvaihdosta on maksettava, mikäli omistat vierasta valuuttaa ja haluat nostaa ne omalle tilille.

Epäaktiiviset käyttäjät joutuvat maksamaan 5 euroa aina 3 kuukauden käyttämättömän jakson aikana. Epäaktiivisuudesta ei kuitenkaan tarvitse maksaa mikäli käy kauppaa vähintään yhden kerran kolmen kuukauden aikana.

Epäaktiivisuusmaksu on reguloitu ja merkitty säännökseksi alan finanssitahojen toimesta. eToro ei peri palkkioita talletuksista, vaan ainoastaan rahojen nostoista.

Lue lisää eTorosta täältä.

Osakkeet ja verotus

Osakkeiden omistamisesta ei tarvitse maksaa veroa. Kun myyt osakkeesi, maksat siitä silloin veroa. Osakkeiden myynnin verotukseen pätee yleensä samat säännöt riippumatta siitä, ovatko osakkeet suomalaisesta vai ulkomaisesta yhtiöstä tai onko kauppa toteutettu kotimaisen tai ulkomaisen arvo-osuustilin kautta.

Sekään ei vaikuta, onko kyseinen yhtiö listattu vai listaamaton. Kun myyt osakkeita, sinulle tulee niistä yleensä joko myyntivoittoa tai myyntitappiota.

Kun lasket voiton tai tappion määrää, vähennä tällöin osakkeiden myyntihinnasta osakkeista maksamasi ostohinta ja mahdollinen varainsiirtovero sekä voiton hankkimiskulut, kuten välityspalkkiot ja toimitusmaksut.

Kun myyt osakkeita voitolla, maksat myyntivoitosta veroa pääomatulojen veroprosentin mukaan. Jos kuitenkin olet myynyt osakkeita kalenterivuoden aikana yhteensä enintään 1 000 eurolla, sinun ei tarvitse maksaa myyntivoitosta veroa.

1 000 euron myyntihintaan luetaan kaikki vuoden aikana tehdyt myynnit, ei pelkästään osakemyynnit. Verovapaita myyntejä ei lasketa mukaan.

Verotettavasta pääomatulosta (myynti- eli luovutusvoitoista) maksetaan 30 %:n vero 30 000 euroon saakka. 30 000 euroa ylittävältä osalta peritään pääomatuloveroa 34 %.

Osakkeet vs. kryptovaluutat

Osakkeet vs. kryptovaluutat

Osakesijoittajat kritisoivat kryptovaluuttoja, koska ne eivät tuota arvoa omistajalleen. Osakesijoittamisessa yhtenä keskeisenä etuna on vuosittaisina osinkojen muodossa tulevat palkinnot osakkeen pitkäaikaisesta omistamisesta.

Kryptovaluutoissa vastaava mekanismi puuttuu, mutta tilalla on palvelusta ja kryptovaluutasta riippuen kaikenlaisia pitkäaikaisen arvontuoton mahdollisuuksia.

Kryptovaluuttojen lainausmarkkina on kasvanut merkittäväksi osaksi kryptovaluuttataloutta. Sijoitustensa lainaaminen eteenpäin voi tuoda parempaa vuosittaista tuottoa kuin pörssin korkeinta osinkoa maksavat osakkeet.

Toinen mekanismi jatkuvaan arvontuottoon on steikkaus, eli omien kryptovaluuttojen lukitsemista yleensä määräajaksi lohkoketjun ylläpitoon. Tästä lukitsemisesta saa sitten palkkiota kyseisenä kryptovaluuttana.

Huonona puolena on määräaikainen lukitus sekä joissain tapauksissa mahdollinen steikattujen varojen käyttö verkon toiminnan parantamiseen, jos verkon toiminnassa ilmenee jotain ongelmia.

Osakkeiden hintatietoja voi tarkastella vuosikymmenien ajalta, mutta kryptovaluuttojen kohdalla tietoa on tarjolla vasta muutamalta vuodelta. Vuoden 2021 alussa kryptovaluuttamarkkina on jatkanut vahvaa nousuaan jättäen osakkeet selvästi kehityksessä taakseen.

Myös osakemarkkina on ollut nouseva trendi, mutta toistaiseksi kuitenkin kryptovaluuttaan sijoittavat ovat voineet nauttia moninkertaisesti suuremmasta noususta. 

Usein esitettyjä kysymyksiä:

Miten aloittaa osakesijoittaminen?

Ennen kuin aloittaa osakesijoittamisen, kannattaa muistaa että on tärkeää hajauttaa ajallisesti eli jakaa ostot useampaan ajankohtaan. Jos sijoitettavana on 5 000 euroa, sijoita esimerkiksi 5 osakkeeseen ja jaa ostot kahteen ajankohtaan.

Sijoita kuitenkin aina vähintään kolmeen osakkeeseen, jotka ovat eri toimialoilta. Tällöin riskisi alenee merkittävästi verrattuna siihen, jos sijoittaisit vain yhteen osakkeeseen. Jos sijoitat vain yhteen osakkeeseen, tiedosta, että osakkeen arvo voi laskea jopa yli 50 %. Osakkeilla saa parhaimman pitkän aikavälin tuoton.

Ennen sijoittamista valitse sinulle paras välittäjä. Kaupankäyntipalkkion pitäisi olla alle 1 %:ia sijoitussummasta. Jos sijoitat 1 000 euroa, kaupankäyntipalkkio saa olla enintään 10 euroa, muuten liian iso osa tuotosta menee palkkioon.

Millä summalla osakkeita kannattaa ostaa?

Osakesijoittaminen

Usein ajatellaan, että osakesijoittaminen on vain rikkaille tai että pitää olla tosi suuria summia että voi aloittaa. Totta kai on hyvä olla jonkinlainen rahapuskuri, ettei joudu myymään sijoituksiaan, jos tulee yllättäviä menoja.

Osakesijoittaminen on pitkäaikaista puuhaa ja sitä kannattaakin tehdä pitkällä tähtäimellä. Älä siis sijoita rahoja, jotka tarvitset heti seuraavassa kuussa. Osakesijoittaminen on kuitenkin yleensä kannattavaa, pitkällä tähtäimellä. Anna ajan tehdä tehtävänsä.

Minimisumma, jolla voit alkaa ostamaan osakkeita, on yhden osakkeen sen hetkinen hinta ja tuon oston kaupankäyntipalkkio.

Kun ostat osakkeita, ostat käytännössä yhden pienen osan yritystä. Ja jokaisella osakkeella on pörssissä oma hintansa. Ja se vaihtuu jatkuvasti sen mukaan, millä hinnalla sitä ollaan valmiita ostamaan ja myymään.

Miten sijoitan ulkomaisiin osakkeisiin?

Moni luulee, että ulkomaalaisiin osakkeisiin sijoittaminen on vaikeaa. Todellisuudessa ulkomaisten osakkeiden ostaminen ei eroa juuri millään lailla kotimaiseen pörssiin sijoittamisesta.

Ulkomaisiin osakkeisiin sijoittaessa välityspalkkiot ovat monella kotimaisella välittäjällä usein suuremmat kuin kotimaisiin osakkeisiin sijoittaessa. Kannattaakin vertailla osakevälittäjien hinnastot ennen sijoittamista.

Ulkomaisista osingoista peritään yleensä ulkomailla lähdevero, joka hyvitetään Suomen verosta. Jos osinkoa jakava yhtiö on EU-maasta tai sellaista valtiosta, jonka kanssa Suomella on osinkoihin sovellettava verosopimus, osingon verotus määräytyy samoin kuin suomalaisen osingon eli listatusta yhtiöstä saadusta osingosta 85 % on veronalaista pääomatuloa ja 15 % verotonta tuloa.

Suomella on verosopimus yli 70 valtion kanssa. Osakevälittäjät eivät huomioi automaattisesti verosopimusta kaikkien maiden välillä. Jos olet maksanut liikaa osinkoveroa, voit hakea ylimääräisiä osinkoveroja kyseisen maan veroviranomaiselta.

Kaikkiin ulkomaisissa valuutoissa listattuihin osakkeisiin liittyy valuuttakurssiriski, joka vaikuttaa omistamiesi arvopapereiden markkina-arvoon. Et välttämättä saa tuottoa vaikka osakekurssi nousee, jos ulkomainen valuutta samaan aikaan heikkenee euroa vastaan.

Kaikki osakevälittäjät eivät vaihda automaattisesti valuuttaa, jolloin saatat huomaamattasi ottaakin maksullista luottoa osakevälittäjältä. Valuutanvaihdosta peritään aina kuluja, automaattisesta valuutanvaihdosta peritään yleensä suuremmat palkkiot kuin itse vaihdetusta.

Mikä on välityspalkkio?

Välityspalkkio veloitetaan jokaisesta toteutuneesta osto- tai myyntitoimeksiannosta. Jos toimeksiantosi ei toteudu, välityspalkkiotakaan ei veloiteta. Jos toimeksiantosi toteutuu osittain, veloituksen suuruus riippuu osatoteutumisten määrästä ja siitä, toteutuvatko ne saman vai usean pörssipäivän aikana.

Välityspalkkio veloitetaan aina vasta kaupan jälkeisenä päivänä osakesalkkusi rahasaldosta.

Mitä kustannuksia osakkeista on?

Osakkeiden ostosta ja myynnistä menee välityspalkkio ja arvo-osuustilin pidosta voi olla kuluja. Nämä kulut riippuvat välittäjästäsi, ja siksi eri palveluntarjoajien kustannuksia kannattaa vertailla.

Toisessa paikassa saattaa olla esimerkiksi edullisempi tai ilmainen säilytys ja korkeammat kulut osto- ja myyntitoimeksiannoista, ja toisessa taas edullisempi kaupankäynti ja kalliimpi säilytys.

Lisäksi sijoittamisesta saaduista tuotoista menee veroa.  Osakkeita myytäessä maksetaan myyntivoitosta niin kutsuttu luovutusvoiton vero.

Vero on 30 prosenttia tuotoista silloin, kun pääomatulot ovat korkeintaan 30 000 euroa vuoden aikana. 30 000 euron ylittävästä verotettavan pääomatulon osuudesta maksetaan 34 prosentin suuruinen vero.

Myös osingoista maksetaan veroa. Pörssiyhtiön osingot ovat on 85-prosenttisesti verotettavaa pääomatuloa, eli alle 30 000 euron pääomatuloilla pörssiosinkojen vero on käytännössä 25,5 prosenttia.

Ari-Pekka

Ari-Pekka

Ari-Pekka tässä moi! Olen Toisin.fi -sivuston ylläpitäjä ja sisältöjen tuottaja. Minua erityisesti kiinnostaa nykyajan mahdollisuudet tehdä rahaa netissä ilman, että olisin aikaan ja paikkaan sitoutunut. Tykkään rakentaa nettisivuja, sijoittaa ja opiskella uusia asioita nettiliiketoimintaan liittyen.

Suosittuja artikkeleita