fbpx

Parhaat sijoituskirjat (TOP 10 lista)

Päivitetty viimeksi: 19.7.2022

Sijoittaminen saattaa kuulostaa äkkiseltään vähän pelottavalta ja vaikealta, jos asiaan ei ole perehtynyt yhtään.

Tällöin apuun tulevat opettavaiset sijoituskirjat, jotka opettavat asiat niin että ne voi kuka tahansa ymmärtää. Jos luet vaikka edes yhden sijoituskirjan kokonaan, sinulla on jo tietoa, jolla saat etumatkaa muihin sijoittajiin verrattuna.

Monet sijoituskirjat tarjoavatkin myös todellisia helmiä eli kullanarvoisia vinkkejä oman taloutesi hallintaan.

Meidäin suosituimmat sijoituskirjat

Benjamin Graham on kuuluisa sijoittaja ja sijoittajaguru Warren Buffetin oppi-isä. Tässä kirjassa listataan oppeja, joilla voit kehittää omaa peliäsi. Opit saattavat olla vanhoja, mutta ne toimivat edelleen kuin junan vessa.

Tiivistettynä voisikin sanoa että välkky sijoittaja suojelee itseään tappioilta, ei koskaan luota markkinaan ja luo itselleen sijoitussuunnitelman, jonka avulla voi poistaa tunteet pelistä pois.

Kirja on julkaistu alun perin jo vuonna 1949 mutta tämän ei pidä antaa hämätä luullen että kirjan tieto on auttamatta vanhanaikaista. Onhan toinen klassikkoteos ”Ajattele oikein – menesty” ilmestynyt jo 1937 ja sen sisältämä tieto on edelleen ajankohtaista. Eipäs siis arvostella kirjaa kansien tai siis tässä tapauksessa julkaisuvuoden perusteella.

Vuosien aikana Grahamin strategioiden viisaudet on tullut todistettua moneen kertaan toimiviksi. Tämä on yksi tärkeimmistä kirjoista mikä sinun kannattaa lukea, mikäli haluat tietää kuinka saavutat taloudelliset tavoitteesi. Kirjaa on myyty yli miljoona kappaletta, joten kyse ei ole mistään ihan turhasta opuksesta.

Saatavilla olevat kaupat:

Tämä kirja on täynnä käytännönläheisiä ja toimivia neuvoja jokaiselle, joka haluaa vaurastua.

Jos haluat vaurastua, sinun tulee oppia toimivat strategiat, joita seuraamalla saavutat tavoitteesi. Kirjassa opit mm. miten kehität itsellesi miljonäärien mindsetin, miten opit toimivat kriteerit asuntosijoittamisen taustalla, kuinka muodostat dream teamin auttamaan sinua luomaan miljoonien arvoisen kiinteistösijoittamisbisneksen, todistetusti hyviä malleja ja strategioita joita miljonäärit käyttävät luomaan verkostoaan.

Tämä kirja on kirja sinusta ja rahoistasi. Ja omasta taloudellisesta potentiaalistasi. Jotta löydät sisältäsi sen miljonääri-sijoittajan, joka on siellä piilossa.

Saatavilla olevat kaupat:

Kaikkien talouteen liittyvien kirjojen klassikkojen äiti.

Kirja kysyykin hallitsetko taloudellisen tilanteesi – nyt ja tulevaisuudessa?

Kiyosaki käy talouskysymyksiä varsin käytännönläheisellä otteella läpi. Hän kysyy mm. koostuuko varallisuutesi todellisuudessa vastuista – tuoko vai kuluttaako se rahaa? Työskenteletkö rahasta vai työskenteleekö rahasi sinulle? Vaurastutko työnteolla? Jääkö palkkatulostasi ylimääräistä rahaa sijoittamiseen vai kuluuko kaikki kuluina ulos taskuistasi?

Robert Kiyosakin mukaan suuri osa ihmisten talousvaikeuksista johtuu siitä, että he tekevät työtä rahasta, vaikka olennaista olisi saada raha tekemään työtä heidän puolestaan. Hän kertoo käytännönläheisesti, miten taloudellista älykkyyttään kasvattamalla voi ratkaista monta ongelmaa. Rikastuminen on Kiyosakin mukaan helppoa. Tärkeää ei ole paljonko rahaa hankit, vaan paljonko sitä jää jäljelle. Taloudellinen menestys vaatii rohkeaa toimintaa ja luovuutta.

Tämä kirja kääntää perinteisen koulutusta, turvallista työpaikkaa ja hajauttavaa sijoittamista ihannoivan moraalinormiston ylösalaisin.

Saatavilla olevat kaupat:

Tämäkin kirja on suorastaan klassikko. Kirja sopii mainiosti aloittelijalle, sillä liikkeelle lähdetään ihan perusteista.

Kirjasta on otettu jo 19 painosta ja lukija saakin selkeällä ja ymmärrettävällä tavalla kokonaiskuvan miten pörssiosakkeisiin sijoitetaan. Kirja antaa näkökulman miten sijoituskohteet kannattaa valita ja mihin kannattaa kiinnittää huomiota kun haluaa vaurastua osakkeilla. Tässä uusimmassa painoksessa on uutuutena kolme täysin uutta lukua: ”Haluatko vaurastua vähäisellä ajankäytöllä?”, ”Onko nyt aika ostaa, omistaa vai myydä?” ja ”Uutiset ja kurssikehitys – piensijoittajan sudenkuoppa.”

Viimeinen luku ”Sata ikivihreää pörssivihjettä” tarjoaa päivitettyä tietoa, joista hyötyy kokeneempikin sijoittaja.

Saatavilla olevat kaupat:

Tässä kirjassa on vuosisadan kovimmat sijoitusopit yksissä ja samoissa kansissa. Opit mitä sijoitushistorian menestyneimmät sijoitusgurut ostaisivat koronakriisissä.

Suomalaisen sijoituskirjallisuuden moderniksi klassikoksi vuonna 2016 noussut kirja on uudistettu täysin vastaamaan kesän 2020 markkinatilannetta. Kirja esittelee ajankohtaisesti sijoituskirjallisuushistorian tärkeimmät sijoitusfilosofiat sadan viime vuoden ajalta.

Kirja esittelee kahdeksan osakesijoittamisen arvostetun auktoriteetin periaatteet tuoden ne nykyhetkeen. Mihin Helsingin pörssin yhtiöön kannattaisi sijoittaa, jos uskoo tiettyyn sijoitusfilosofiaan? Mitä kukin sijoitusguru ostaisi salkkuunsa tänään? Uudistetussa painoksessa luodaan korona-ajan osakesalkut siten kuin gurut olisivat ne suunnitelleet. Historia kohtaa nykypäivän – Benjamin Grahamista Warren Buffettiin.

Esipuheen on kirjoittanut Björn Wahlroos ja hän paljastaa miten sijoituskohteita tulisi valita – ja ennen kaikkea sen, mihin ei missään tapauksessa pidä sijoittaa. Menesty paremmin – sijoita kuin guru!

Saatavilla olevat kaupat:

Onko tämä muka mahdollista?? Ainakin kirjan kirjoittaja on sitä mieltä. Kirjan oppeja seuraten ja kuusi euroa päivässä sijoittaen voit tulla miljonääriksi – kunhan aikaa on tarpeeksi.

Kirjailija Seppo Pennanen on itseoppinut sijoittaja, joka on itse kokeillut kaikkea mitä kirjassaan opettaa.

Saatavilla olevat kaupat:

Malkiel havainnollistaa miksi kannattaa sijoittaa matalakuluisiin indeksirahastoihin ja osakkeisiin, mikäli strategianasi on pitkän tähtäimen sijoittaminen. Kirja käsittelee myös markkina- ja sijoittajapsykologian perusteita. Psykologia kun on erittäin tärkeä osa sijoittamista ja se on hyvä ymmärtää ettet astu vahingossa miinoihin, jotka vievät sijoituksiltasi tuottoja.

Tämä kirja on saanut paljon mainetta yhtenä parhaista sijoituskirjoista, eikä syyttä. Kirjassa käydään läpi kaikki tarjolla olevat sijoitusmahdollisuudet alkaen osakkeista päätyen vakuutusten ja asuntosijoittamisen kautta kultaan.

Saatavilla olevat kaupat:

Kirja kyseenalaistaa tuoko raha onnea? Ja paljonko rahaa edes on tarpeeksi? Tarkoittaako säästäminen iänikuista kitkuttelua? Miksi joudumme usein umpikujaan tavoitellessamme onnellista elämää?

Mm. näitä asioita pohditaan tässä kirjassa. Raha laitetaan sinne mihin se kuuluukin eli täihin sinun puolestasi. Kirja tarjoilee ohjeita omaan talouteen sekä perustelut, miksi kannattaa tehdä niin kuin kirjassa sanotaan. Opit miten olla oman elämäsi sankari, miten irtautua oravanpyörästä ja nauttia rennommasta elämästä. Miten saavutat taloudellisen vapauden, miten saat rohkeutta tehdä uusia valintoja, ja sitä kautta elää omanlaista ja onnellista elämää.

Tämä kirja antaa yksinkertaiset ja toimivat ohjeet ja välineet oman taloutesi hallintaan. Ota kirjan ajatukset käyttöösi niin sinulla on jo hurjasti enemmän viisautta rahankäytöstä kuin suurimmalla osalla suomalaisista. Erityisesti kaikkien oravanpyörässä pyörivien kannattaa lukea tämä kirja. Ehkä he hyppäävät pyörästään ainakin vähäksi aikaa lukemaan ja oppimaan kuinka materian hamstraaminen ja kaiken tienaamansa rahan kuluttaminen ja siellä oravanpyörässä pyöriminen ei olekaan kovin järkevää eikä ainakaan tee onnelliseksi. 

Kirja opettaa varojen ja velkojen eron. Aito vauraus onkin suhteellista eikä lukuihin sidonnaista huomioiden oman elintasosi ja kulutuksesi. Käsittelyssä on myös korkoa korolle efekti ja miten tärkeä merkitys ajalla on säästämisessä ja sijoittamisessa. 

Kirjassa perehdytään myös indeksirahastojen ja EFT-tuotteiden saloihin sekä psykologiaan sijoittamisessa. Opit myös kyseenalaistamaan kaiken mitä ympäristömme pitää ns. ”normaalina” ja miten toimimme. Varsin mielenkiintoinen kirja siis. 

Saatavilla olevat kaupat:

Turvallinen ja tehokas tapa vaurastua on asuntosijoittaminen. Kirja antaa kattavat vinkit sijoitusasunnon ostamiseen ja vuokraamiseen käyden läpi koko prosessin pienimpiäkin yksityiskohtia myöden. Myös velkavipu käsitellään laajasti ja konkreettisin esimerkein. 

Kirja tarkastelee erilaisia näkökumia asuntosijoittamiseen, niin turvallisuushakuisen kuin hyvää tuottoa etsivän sijoittajan näkökulmat käydään kattavasti läpi. Saat kirjasta laadukkaan perusoppimäärän asuntosijoittamisesta ja tiedät luettuasi miten ostat ja vuokraat asuntoja velkavipua hyödyntäen niin että pitkällä tähtäimellä vaurastumisesi on todellakin mahdollista ja jopa erittäin todennäköistä. 

Mikäli suunnittelet ostavasi ja vuokraavasi sijoitusasuntoja, kirja kannattaa lukea ensin kokonaan läpi ja palata siihen aina uudelleen ostamisen ja vuokraamisen eri vaiheissa. Voit palata kirjan pariin kun olet ostamassa ensimmäistä sijoitusasuntoasi. Jälleen voit hakeutua kirjan äärelle kun nimet ovat viittä vaille paperissa ja lukea uudelleen mitä kannattaa ottaa huomioon kun asuntoa vuokrataan. Jälleen kirja tarjoilee vinkkejä ja ohjeita kun joudut vuokralaisen kanssa ongelmiin. Tämä on siis kirja johon voit ja siihen on hyväkin palata aina uudelleen. 

Kirjan kirjoittajat vaikuttavat rehellisiltä, asuntosijoittamisesta oikeasti innostuneilta ja siihen erittäin hyvin perehtyneiltä. 

Saatavilla olevat kaupat:

Mähkä ja Lehtipuu selittävät sijoittamisen perusasiat selkeästi ja tämä kirja sopiikin erinomaisesti aloittelevalle sijoittajalle. Kirjan avulla saat perusasiat hyvin haltuun ja rohkaistut ottamaan askeleen kohti ensimmäisten osakkeiden tai rahastojen ostoa. Kirja on sujuvasti kirjoitettu, ei turhaa nippelitietoa.

Kirjassa esitellään oikeiden ihmisten ”näin minä sen tein” -tarinoita kuin myös erilaisia vinkki- ja tarkistuslistoja. Kirjasta on karsittu epäolennaiset pois, jotta lukija pääsee heti hyvään alkuun tiellään vaurastumiseen.

Jos olet kiinnostunut sijoittamisesta mutta koet sen melko vaikeaksi, tämä kirja on sinulle. Kirja on jaettu kivasti seitsemään eri lukuun eli jokaiselle päivälle kerrotan mitä kannattaa tehdä ja mihin tutustua. Kirja on mukavan simppelisti kirjoitettu, jotta aloittelijan into ei heti lopahda epämääräisen jargon-kielen viidakossa.

Keskeisenä viestinä on että älä suotta odota, sijoittaminen kannattaa aloittaa heti eikä viidestoista päivä. Myös hajauttamisen tärkeyttä korostetaan. Kirja onkin mainio motivaattori ja kannustaja, sillä sijoittamiseen liittyy usein turhia pelkoja ja epävarmuuksia.

Saatavilla olevat kaupat:

Miten saat eniten irti näistä kirjoista?

Oma talous pitää kuitenkin aina olla ensin kunnossa ennen kuin voit alkaa sijoittamaan. Ihan ensimmäisenä kannattaakin aloittaa budjetoimaan ja säästämään. Sinun tulee myös tietää oman taloutesi luvut ennen kuin voit parantaa omaa tilannettasi.  

Ala kerryttämään puskurirahastoa itsellesi niin et ole pulassa kun tulee jokin yllättävä meno. Kun puskurisi on kunnossa, olet sellaisessa onnellisessa tilanteessa että sijoituksissasi on vain rahaa, jota et tarvitse jokapäiväiseen käyttöösi. Ne saavat pysyä siellä sijoituksissa korkoa kasvamassa ja tekemässä sinulle tuottoa. 

Tämä punainen lanka toistuu monissa yllä mainituissa sijoituskirjoissa. Ja ihan syystä.  

Ari-Pekka

Ari-Pekka

Ari-Pekka tässä moi! Olen Toisin.fi -sivuston ylläpitäjä ja sisältöjen tuottaja. Minua erityisesti kiinnostaa nykyajan mahdollisuudet tehdä rahaa netissä ilman, että olisin aikaan ja paikkaan sitoutunut. Tykkään rakentaa nettisivuja, sijoittaa ja opiskella uusia asioita nettiliiketoimintaan liittyen.

Suosittuja artikkeleita