fbpx

Laatuosakkeet – mitä ne ovat?

Päivitetty viimeksi: 11.10.2022

Laatuosakkeet

Laatuosakkeisiin sijoittaminen on historiallisesti tuonut sijoittajalle paremmat tuotot. Tämä ei tietenkään takaa, että näin olisi myös tulevaisuudessakin, mutta laatuyhtiöillä on parhaat edellytykset menestyä myös tulevina aikoina. Laatuosakkeet omaavat vahvat kilpailuedut sekä kasvava rahantekovolyymi.

Monet osakesijoittajat suosivat laatuun ja tulevaisuuden korkeampaan tuloksentakomiskykyyn sijoittamista alhaisen ostohinnan sijasta. Mahdollisesti laatuosakkeisiin sijoittaja menettää kaikkein parhaimmat tuotot, mutta lopputuloksella on paremmat mahdollisuudet olla plussan puolella.

Laatuosakkeiden omistajan ei tarvitse vaipua synkkyyteen markkinapaniikin iskiessä, vaan hän saa silloin harvinaisen loistavan tilaisuuden ostaa laatuyhtiöitä lisää alennettuun hintaan niiden todelliseen arvoon nähden. Tilanne ei ole yhtä loistava huonojen ja keskinkertaisten yhtiöiden osakkeiden kohdalla.

Kenelle laatuosakkeet sopivat?

Laatuosakkeet sopivat pitkäjänteiselle sijoittajalle, jolle on tärkeää tasainen tuottokehitys sekä matala riski. Laatuosakkeilla tuotto syntyykin nimenomaan pitkän ajan kuluessa nousevan tulos- ja osinkokehityksen kautta.

Voi tuntua helpolta tehtävältä paperilla löytää pörssin tähtiosakkeet, mutta todellisuudessa siihen vaaditaan paljon aikaa ja työtä. Pelkkä laadukas yhtiö ei ole erinomainen sijoituskohde millä hinnalla hyvänsä. Nurja puoli onkin se, että laadukkaimpien yhtiöiden arvostus on melkein aina haastavalla tasolla.

Laatuosakkeisiin sijoittaminen vaatii kärsivällisyyttä, sillä tuloksia voidaan saada vasta vuosien kuluttua osakkeiden ostohetkestä. Normaaleissa markkinaolosuhteissa on haastavaa löytää sopivia laatuosakkeita, joten markkinapaniikit ovatkin niitä ajankohtia kun on saatavilla laadun, kasvun ja kannattavuuden yhdistelmiä kohtuuhinnalla.

Vaikka laatuyhtiöt nauttivatkin usein todella korkeaa arvostusta, tuototkin voivat olla hyviä, sillä arvostuskertoimet laskevat ajan myötä kun tulos kasvaa vuodesta toiseen. Parhaimpaan lopputulokseen laatuosakkeisiin sijoittaja pääsee löytämällä kasvavia ja kohtuuhintaisia laatuyhtiöitä, jolloin on mahdollista päästä nauttimaan samanaikaisesti sekä tuloskasvusta että arvostuskertoimien noususta.

Millainen on laatuosake?

Laatuosakkeen tunnistaa esimerkiksi keskimääräistä paremmasta kannattavuudesta, mutta kannattaa tarkastella myös pidemmän aikavälin kehitystä yksittäisen vuoden lukujen sijaan. Lisäksi trendin suunta on tärkeä kohta, johon on syytä kiinnittää huomiota. Mikäli kannattavuusluvut ovat laskusuuntaisia vuodesta toiseen, kyseessä voi olla kilpailuetujen kuihtuminen. Tämä taas ei ole milloinkaan sijoittajan kannalta hyvä asia.

Eräs hyvä tapa varmistaa suotuisat edellytykset menestyksekkääseen sijoitustoimintaan onkin keskittyä nimenomaan löytämään, ostamaan ja omistamaan loistavia ja laadukkaita yhtiöitä. Yleensä aika ei ole keskinkertaisiin yhtiöihin sijoittavan puolella, sillä tällöin tuotto perustuu hetkellisen aliarvostuksen purkautumiseen omistaja-arvon luonnin sijaan.

Sijoittajan pitää siis olla hyvin hereillä ajoituksen kanssa ja myydä osakkeet sen jälkeen kun aliarvostus on purkautunut. Laadun ollessa ykköskriteerinä päivittäisillä kurssiliikkeillä ei ole sijoittajan kannalta suurta merkitystä, sillä todennäköisesti omistaja-arvo ja sijoittajan tuotot vain jatkavat kasvuaan ajan kuluessa.

Suomalaiset laatuyhtiöt

Seuraavat yhtiöt ovat perinteisiä ja kypsässä iässä olevia Helsingin pörssin laatuyhtiöitä. Ne luovat vakuuttavaa omaavat omistaja-arvoa. Lisäksi niiden vahvat kilpailuedut mahdollistavat omalle pääomalle korkean tuoton.

Kesko on käynyt läpi strategisen muutoksen myymällä strategian ulkopuoliset liiketoiminnot. Tästä kertyneet varat yhtiö on kanavoinut yritysostoihin, jotka tukevat ydinliiketoimintoja. Tämä on ollut varsin kannattava liike, sillä yhtiön kasvu jatkuu koko ajan. 

Hissiyhtiö Kone on panostanut pitkän aikavälin hissiteknologian kehitykseen. Yhtiö on hyötynyt erityisesti Kiinan markkinoiden kasvusta. Kone säilyttää edelleen paikkansa eräänä maailman suurimmista hissiyhtiöistä jatkuvan kehitystyönsä ja huippuunsa viritettyjen toimintamallien ansiosta. 

eQ on kotimainen varainhoito- ja sijoitusalan konserni, jonka liiketoiminta painottuu private equity- ja kiinteistörahastoihin. Yhtiön kasvun ennustetaankin jatkuvan, sillä eQ:lla on sitoutunut ja osaava henkilöstö sekä vahva omistajuus. 

Amerikkalaiset laatuyhtiöt

Oikein valitut amerikkalaiset osakkeet ovat helpommin ennakoitavat ja tuottoisammat sijoituskohteet kuin suomalaiset. 

Alphabet tunnetaan parhaiten Googlesta. Hakukonetoiminnan ohella yritys tunnetaan muun muassa Google Maps-, Google Kääntäjä- ja YouTube -palveluista sekä Android-käyttöjärjestelmästä. Muihin osakkeisiin verrattuna Alphabet osake on ollut arvonkehitykseltään vakain ja maltillisin. 

Coca-Cola Company on maailman suurin alkoholittomien juomien valmistaja, jakelija ja markkinoija. Paitsi sokeroituja virvoitusjuomia, yritys omistaa useita tuotemerkkejä vesien, maitojen, jääteiden, mehujen ja kahvijuomien kategorioissa. Coca-Cola on pystynyt paikkaamaan terveysbuumin aiheuttamaa vajetta erilaisten vaihtoehtojen avulla.

Apple on markkina-arvoltaan maailman suurin teknologia-alan yritys. Applen laitteissa korostuu brändäys ja markkinoiden muuta tarjontaa kalliimmat hinnat. Viime vuosina muutkin älypuhelinvalmistajat ovat tuoneet markkinoille luksusmallejaan, joten Applen liikevoiton kasvu on hieman näivettynyt. Apple onkin vastaiskuna painottanut kokeiluja erilaisten lisälaitteiden muodossa.

Mistä laatuosakkeita voi ostaa?

Nordnet

  • Kaupankäyntikulut ovat 0,055 % / 3 EUR- 0,30 % / 20 EUR riippuen pörssistä ja kauppojen määrästä
  • Muut kulut Superrahastoille 0 EUR
  • Osakesäästötili: Kyllä
  • Sopii hyvin aloittelijoille ja suomalaisiin osakkeisiin

eToro

  • 0 % / 0 EUR
  • Nostomaksu $5, aktiivisuusmaksu $10/kk mikäli tilille ei kirjauduta 12 kk aikana
  • Osakesäästötili: Ei
  • Pieni valikoima kotimaisia osakkeita
Ari-Pekka

Ari-Pekka

Ari-Pekka tässä moi! Olen Toisin.fi -sivuston ylläpitäjä ja sisältöjen tuottaja. Minua erityisesti kiinnostaa nykyajan mahdollisuudet tehdä rahaa netissä ilman, että olisin aikaan ja paikkaan sitoutunut. Tykkään rakentaa nettisivuja, sijoittaa ja opiskella uusia asioita nettiliiketoimintaan liittyen.

Suosittuja artikkeleita