fbpx

Parhaat ETF-rahastot vuonna 2023

Päivitetty viimeksi: 23.2.2023

ETF-rahastot ovat kasvattaneet valtavasti suosiotaan sijoittajien keskuudessa. ETF-sijoittamisen ydin on se, että voit jokaisena pörssipäivänä etsiä sopivan ETF-rahaston ja ostaa sitä.

Näin saat valmiiksi hajautetun sijoitusratkaisun huomattavasti perinteistä rahastosijoittamista alhaisemmilla kuluilla. Lisäksi voit muuttaa ETF-sijoituksen rahaksi milloin tahansa.

ETF kustannustehokas ratkaisu, jossa yhdistyy osake- ja rahastosijoittamisen parhaat puolet. Ostettu ETF-osuus siirtyy välittömästi sijoittajan salkkuun, kun perinteisten rahastojen kohdalla siirtoa saa odotella pari pankkipäivää.

Maailman tunnetuin sijoittaja Warren Buffetin on antanut perillisilleen neuvon: “Sijoittakaa omaisuudestani 10 % lyhytaikaisiin valtion velkapapereihin ja 90 % mahdollisimman alhaisen kustannuksen S&P 500 -indeksirahastoon”

Jos Omahan Oraakkeli on näin lausunut, pitäähän näissä ETF-rahastoissa olla jotain perää. Tässä artikkelissa käymme läpi ETF-rahastoja tarkemmin, mitä ne ovat ja miksi juuri niihin kannattaa sijoittaa. ETF onkin vähän kuin sijoitusmaailman IKEA, sopii useimpien kukkarolle mutta silti varsin hyvä tuote. 

Nordnet erinomainen vaihtoehto osakesijoittajalle ja rahastosäästäjälle, sillä olemme yksi Helsingin pörssin suurimmista välittäjistä. Välitämme myös yli 30 rahastoyhtiön rahastoja kätevästi palvelussamme, joten löydät valikoimastamme monipuolisia sijoituskohteita. Avaa oma sijoitustili nyt!

Mikä on ETF-rahasto?

ETF on lyhenne englanninkielisistä sanoista Exchange Traded Fund ja se on sijoitustuote, joka sijoittaa varansa automaattisesti eri osakkeisiin seuraamansa indeksin mukaisesti. ETF-rahastot ovat pääosin passiivisia rahastoja, joten niillä ei ole aktiivisia salkunhoitajia.

Tämän mahdollistaa ETF-rahastoihin sijoittamisen erittäin vähin kustannuksin. ETF-rahastoilla käydään kauppaa pörssissä kuten osakkeilla.

ETF:issä eli pörssinoteeratuissa rahastoissa yhdistyvät osakkeiden ja sijoitusrahastojen parhaat puolet. ETF-rahastot toimivat kuten tavanomaiset rahastot, mutta ne on noteerattu pörssissä aivan kuin osakkeet.

Voit hajauttaa sijoittamisen riskiä alhaisilla kustannuksilla, sillä ETF-rahastojen hallinnointimaksut ovat usein merkittävästi rahastoja pienemmät ja niiden kulut on helpompi laskea. Kaupankäynti ETF-rahastoilla tapahtuu pörssissä, eli voit ostaa ja myydä ETF-rahastoja reaaliaikaisesti.

Miksi ETF-rahastoihin kannattaa sijoittaa?

ETF-rahastot ovat joustavia ja niiden avulla voidaan tehdä sijoituksia, jotka soveltuvat sekä ydinsijoitussalkkuun että taktiseen sijoittamiseen.

ETF-rahastot ovat myös varsin kustannustehokkaita sillä niillä on monesti alhaisemmat hallinnointipalkkiot kuin aktiivisilla rahastoilla.

ETF: n vuosikorko on usein vain 0,1–0,5% (joissakin rahastoissa jopa alle 0,1%) verrattuna muihin suomalaisiin indeksi- ja sijoitusrahastoihin, joiden vuosikorko on usein 0,75 -2%. Lisäksi niiden kulut on helpompi laskea.

ETF

ETF-rahastojen plussapuolena on myös hajauttaminen, sillä yhdellä sijoituksella voidaan helposti saada tuottoja useiden eri arvopapereiden, sektoreiden, maiden ja valuuttojen välillä. Lisäksi tiedät tarkalleen mitä omistat, sillä ETF-rahastot ovat läpinäkyviä ja kertovat, mitä arvopapereita rahastossa on kullakin hetkellä.

ETF-rahastot ovat pörssilistattuja, joten niillä voidaan käydä kauppaa markkinoiden aukioloaikoina. ETF-rahastojen avulla voidaan sijoittaa myös kansainvälisille markkinoille.

Lisäksi ei ole olemassa riskiä, että tuotto olisi alhaisempi kuin mitä markkinat määräävät, jonka vuoksi voit ilman riskiä sijoittaa aktiivisesti hoidettuun rahastoon.

ETF-rahastojen huonot puolet?

Koska ETF-rahaston omistukset vastaavat täysin vertailuindeksiin kuuluvia arvopapereita, on erittäin epätodennäköistä, että rahaston tuotot ylittäisivät vertailuindeksin tuoton. Kaikkiin sijoituksiin liittyy riskiä. Siksi sijoituksesi arvo tai siitä saamasi tulo vaihtelee, eikä alun perin sijoittamasi pääoman säilymistä voida taata.

ETF-rahastot seuraavat markkinoita, joten jos markkinat vähenevät, ETF-rahasi laskevat. Tässä aktiivisesti hoidetut rahastot vievät voiton, sillä ne voivat muuttaa salkkuaan tehdäkseen siitä vähemmän alttiita vaihtelulle.

Lisäksi säännöt ovat monimutkaiset, sillä ETF-rahastoja voidaan verottaa joko osaketuottoina tai pääomatuloina.

Verojen kanssa kannattaakin olla tarkkana, sillä Suomessa ETF-rahastojen osinkoja verotetaan normaalin pääomatuloverotuksen mukaan, joten suomalaissijoittajan on siis verotuksellisesta näkökulmasta katsottuna edullisempaa sijoittaa sellaisiin ETF-rahastoihin, jotka eivät jaa tuotto-osuuksia.

Näitä kutsutaan kasvuosuuksiksi. Nykyään on saatavilla hyvä määrä osingot uudelleen sijoittavia ETF-rahastoja. Sijoittajan todellakin kannattaa huomioida tämä ero tiettyihin ETF-rahastoihin sijoittaessa.

Ulkomaisten ETF-rahastojen kohdalla verotus voi joskus olla monimutkaista ja aiheuttaa sijoittajalle ylimääräistä työtä. Ulkomaisten ETF-rahastojen osalta noudatetaan useimmiten maiden välisten verosopimusten sisältöä.

Ajallinen hajauttaminen kannattaa

Sen sijaan, että laittaisi esimerkiksi 3000 euroa johonkin ETF-rahastoon kerralla, niin on huomattavasti kannattavampaa laittaa tuosta summasta vaikkapa 100 euroa kuukaudessa yhteen tai useampaan ETF-rahastoon. Tätä kutsutaan myös ajalliseksi hajauttamiseksi.

Ajallisen hajauttamisen juju on se että ETF-rahaston arvon laskiessa tuolla samalla vakiosummalla saa ostettua suuremman kappalemäärän ETF-osuuksia.

Näin ostojen keskihinta painottuu jopa alemmaksi kuin ETF-rahaston kurssin keskihinta, koska strategia automaattisesti painottaa alempia kursseja ja ostaa kappalemäärällisesti enemmän ETF-osuuksia, jolloin ostojen keskihinta kokonaisuudessaan muodostuu painotettuna keskiarvona.

Ajallisen hajauttamisen strategia sopii hienosti sellaiselle henkilölle, joka ei halua käyttää aikaansa osakekäppyröiden tarkkailuun. Välttämättä ei tarvitse edes nähdä omia sijoituksiaan, sillä ETF-sijoittamisen voi automatisoida useimmilla välittäjillä kuukausisäästämisen avulla.

Esimerkiksi Nordnetilla on mahdollista kuukausisäästää kuluttomasti.

Mitkä palvelut tarjoavat ETF-rahastoja?

ETF-rahastoja tarjoavat ainakin Nordnet ja eToro ja suurimmat pankit.

Nordnet erinomainen vaihtoehto osakesijoittajalle ja rahastosäästäjälle, sillä olemme yksi Helsingin pörssin suurimmista välittäjistä. Välitämme myös yli 30 rahastoyhtiön rahastoja kätevästi palvelussamme, joten löydät valikoimastamme monipuolisia sijoituskohteita. Avaa oma sijoitustili nyt!

Nordnet tarjoaa ainoana toimijana Suomessa ja Pohjoismaissa kuukausisäästämistä ETF:iin. Minimisijoitus ETF-kuukausisäästämisessä on 50 euroa kuussa.

ETF:t eli pörssinoteeratut rahastot sopivat sijoittajalle, joka haluaa säästää pitkäjänteisesti alhaisilla juoksevilla kuluilla. Kuukausisäästösopimukseen on mahdollista valita enintään neljä ETF:ää.

Kuukausisäästämällä voi myös hajauttaa ajoitukseen liittyvää riskiä. Ostot ajoittuvat sekä alhaisiin että korkeisiin kursseihin, jolloin ostot tapahtuvat keskimäärin ns. oikeaan hintaan. Kurssien laskiessa tulee ostettua halvemmalla useampia rahasto-osuuksia ja taas vastaavasti kurssien noustessa osuuksien arvo nousee.

eToro on todella käyttäjäystävällinen alusta, jossa voi sijoittaa ETF-rahastoihin ilman välityskuluja. Lisäksi heillä on joukko ETF-indeksejä ja sijoittaja voikin valita, mitkä niistä verotetaan pääomatuloina eikä osaketuottoina.

eTorolta ostaessa voi säästää paljon rahaa ajan myötä, koska välitysmaksuja ei veloiteta ETF-rahastojen ostamisen yhteydessä. On kuitenkin otettava huomioon, että maksaminen tapahtuu dollareissa.

Millaiset kulut ETF-rahastoissa on yleensä

Kuukausisäästösopimuksen kautta tapahtuvista ETF-ostoista Nordnet veloittaa 2,5 euron palvelumaksun. Maksu veloitetaan siitä salkusta, johon kuukausisäästösopimus on luotu, ja veloitus tapahtuu tyypillisesti pari arkipäivää ETF-ostojen toteuduttua. Kun aikanaan ETF-osuus myydään, siitä maksetaan myös välityspalkkio. 

eToro ilmoittaa ettei se veloita mitään hallinta-, hallinnointi- tai lipukemaksuja. Mikäli kauppaa käydään jollain muulla valuutalla kuin dollareilla, eToro veloittaa 5 dollaria valuutanvaihdosta. Mikäli tiliä ei ole käytetty 12 kuukauteen, eToro veloittaa 10 dollarin kuukausittaisen kulun. 

5 parasta ETF-rahastoa vuonna 2021

sijoittaminen - ETF

On hyvä aina muistaa, että sijoittaminen ja riski kulkevat käsi kädessä. Sijoituksen arvo ja tuotto vaihtelevat eikä sijoitetun pääoman säilymisestä ole takeita. Nämä seuraavat ETF-rahastot ovat tuottaneet hyvin vuonna 2020 joten näitä voi suositella ostettavaksi myös tänä vuonna. 

  • Top tech ETF – Invesco QQQ Trust (QQQ)
  • iShares Core S&P 500 UCITS ETF
  • Vanguard Small-Cap ETF
  • Invesco Elwood Global Blockchain UCITS ETF
  • VanEck Vector Gold Miners ETF

Kannattaako ETF-rahastot?

ETF-rahastoon sijoittaessa on hyvä pitää mielessä että koska kaupankäynti on niin helppoa, se on samalla myös ETF-rahaston heikkous. Jos strategiana on ostaa hyvin hajautettua ETF-rahastoa ja pelkästään vain antaa rahojen köllötellä salkussa vuositolkulla, tällöin ETF-rahasto on erinomainen sijoitus.

Usein kuitenkin helppo kaupankäynti johtaa siihen että suuri osa sijoittajista alkaa aktiivisesti käymään ETF-rahastoilla kauppaa yrittäen ajoittaa markkinoita tai sijoittamalla uusiin toimialoihin ja saakin näin toimiessaan ETF-rahastot johtamaan alituottoon.

Parempi ehkä onkin valita strategiaksi vain olla cool as a cucumber ja ottaa rahastoihin passiivinen asenne. Mutta tämähän on tietenkin aina jokaisen oma päätös.

Ari-Pekka

Ari-Pekka

Ari-Pekka tässä moi! Olen Toisin.fi -sivuston ylläpitäjä ja sisältöjen tuottaja. Minua erityisesti kiinnostaa nykyajan mahdollisuudet tehdä rahaa netissä ilman, että olisin aikaan ja paikkaan sitoutunut. Tykkään rakentaa nettisivuja, sijoittaa ja opiskella uusia asioita nettiliiketoimintaan liittyen.

Suosittuja artikkeleita