fbpx

Suositut työpaikat ulkomailla

Päivitetty viimeksi: 27.5.2021

Haaveiletko ulkomailla työskentelemisestä? Ulkomailla työskentely on erinomainen vaihtoehto jos haluaa saada uusia haasteita ja kehittää omaa osaamistaan samalla tutustuen erilaisiin työkulttuureihin. Ulkomailla työskentely antaa mahdollisuuden erilaisen työkokemuksen hankkimiseen ja sen myötä on mahdollista ottaa aikalisä nykyiseen elämäntilanteeseen ja saada täysin uusi suunta niin elämälle yleensä kuin  ammatillisestikin. 

Ulkomailla työskentely kehittää kielitaitoa ja auttaa verkostoitumisen laajentamisessa. Puhumattakaan miten ulkomailla työskentely kehittää itsenäisyyttä ja vastuunottoa omasta elämästään. Ulkomailla työskentely näyttää hyvältä myös ansioluettelossa, koska se kertoo itsenäisyydestä ja kyvystä selviytyä uusista tilanteista. Lisäksi ulkomailla työskentely mahdollistaa uuteen maahan tutustumisen ihan eri tasolta kuin turistina ollessa ja on mahdollista saada uusia ystäviä sekä oppia tuntemaan uutta kulttuuria. Työskentely ulkomailla onkin varmasti unohtumaton kokemus.

Suomalaisilla on hyvä maine ulkomailla, meidät tunnetaan ahkerina ja luotettavina työntekijöinä ja ulkomaiset työnantajat arvostavat suomalaisia työntekijöitä. Lisäksi meillä suomalaisilla on erinomainen englannin kielen taito verrattuna moneen muuhun maahan, jossa englantia ei puhuta äidinkielenä. Monessa työssä kielivaatimuksena on jopa suomen kielen taito, eli tässä on heti ensimmäinen valttikortti suomalaisille. 

Ulkomaille voi hakea töihin joko Suomesta käsin tai hakea töihin vaikkapa suomalaiseen yritykseen, jolla on toimipisteitä myös ulkomailla. Yhä useammalla on mahdollisuus hakeutua töihin ulkomaille kun yritykset kansainvälistyvät. 

Vaikka ei olisikaan mitään erityisosaamista tai koulutusta, on silti mahdollista löytää paljon töitä ulkomailta. Jos haluat vain kokeilla ulkomailla asumista ja ansaita rahaa perustoimeentuloon, ovat tällaiset työpaikat hyvä valinta. Ilman erityistä koulutusta on mahdollista työllistyä vaikkapa kahviloissa, ravintoloissa, hotelleissa ja monissa maatalousalan töissä. 

Esimerkiksi Portugalissa ja Espanjassa sekä Thaimaassa on tarjolla runsaasti suomen kielen taitoa vaativia asiakaspalvelutöitä, joista maksetaan maan hintatasoon nähden jopa ihan hyvää palkkaa. 

Monissa maissa pitäisi osata paikallista kieltä mutta ei se aina muodostu kynnyskysymykseksi. Onhan täällä Suomessakin töissä suuri määrä ulkomaalaisia IT-alan työntekijöitä, jotka eivät osaa sanaakaan suomea. Joten ei se mikään mahdottomuus ole. 

Millaisiin töihin ulkomailla on mahdollista työllistyä? Tässä muutamia vaihtoehtoja: 

Puhelinmyynti

Puhelinmyynti

Puhelinmyynti saattaa kuulostaa vihonviimeiseltä työltä mitä tekisit Suomessa, mutta Aurinkorannalla sama homma ei kuulostakaan niin luotaantyöntävältä. Kyllähän lämpö ja aurinko sekä edullisuus houkuttaa. 

Puhelinmyynnissä työpäivät ovat yleensä lyhyempiä, joten työpäivän jälkeen ehtii vielä mainiosti rannalle tai vuorille patikoimaan. Palkkataso on alhaisempi kuin Suomessa ja työ itsessään on paljolti samanlaista päivästä toiseen ja voikin olla henkisesti melko raskasta. Puhelintyö vaatiikin asennetta, ihan kaikille tämä työ ei sovi. 

Puhelinmyyjät myyvät kaikkea laidasta laitaan: pesuaineita, aikakauslehtiä, hakupalveluita, mitä vain.  

Asiakaspalvelu

Monet yritykset ovat ulkoistaneet asiakaspalvelunsa ulkomaille edullisempien kustannusten vuoksi ja hakevat myös suomalaisia työntekijöitä asiakaspalveluunsa. Asiakaspalvelussa käytettävä kieli on suomi mutta myös englannin kielen taito on tarpeen, varsinkin mikäli kyseessä on kansainvälinen yritys kuten esimerkiksi Facebook, Google tai Microsoft. 

Palkkataso toki on pienempi kuin Suomessa mutta pitää muistaa että myös elämiskustannukset ulkomailla ovat monesti matalammat kuin kotimaassa. Ja kun kaupan päälle saa aurinkoa, lämpöä ja mukavien paikallisten asukkaiden seuraa, niin ulkomailla työskentely alkaa tuntumaan varsin houkuttelevalta vaihtoehdolta. 

Yritykset kouluttavat työtehtävään ja toiset maksavat jopa lentojen hinnat ja auttavat asunnon etsinnässä sekä muiden käytännön asioiden hoitamisessa. Ihan tyhjän päälle siis ei jätetä ja ummikkona itsekseen pärjäilemään. 

Call center / contact center -työskentely

Contact Centerissä työskennellään palvellen asiakkaita erilaisten digitaalisten kanavien kautta. Contact Center on yrityksen sydän ja vastuussa siitä, että asiakkaat saavat palvelua puhelimitse, tekstiviestillä ja sähköpostitse. Täällä työskentelevän tulee olla asiakkaiden käytettävissä ja työtehtäviin kuuluu vahvasti ongelmien ratkaisu, myynti ja tuki sekä sen varmistaminen, että asiakkaat saavat parasta mahdollista palvelua. Call centerissä monesti tehdään myös osittain hallinnollisia tehtäviä. Call center-työssä onkin tärkeää olla tiimipelaaja, sillä siellä työskentelevät ovat osa isoa palapeliä ja jokaisen työpanos on tärkeä koko tiimin onnistumisen kannalta. 

Netin kautta tienaaminen 

Maksetut kyselytutkimukset ovat ehkä helpoin ja nopein keino tienata rahaa netissä. Tässä hommassa ei kukaan kysele mitään pätevyyksiä tai osaamista, kerrot vain mielipiteesi eri aiheista, joista saat kyselyitä.

Kyselyistä tienattava tuntipalkka vaihtelee suuresti. Yleensä yksittäisestä kyselystä tienaa muutaman euron kappaleelta, joten mikäli mielii isoihin rahoihin kiinni, onkin vastattava todella ahkeraan eri kyselyihin. Kysymykset ovat kuitenkin yksinkertaisia, ja harjaantunut vastaaja suoriutuu työstä nopeasti. Toisinaan kyselyistä voi voittaa myös lahjakortteja tai rahapalkintoja, yleensä palkkiot maksetaan PayPalin kautta.

Suomalaiselle firmalle työskentely ulkomailla

Etätöitä voi tehdä monessa eri ammatissa. Tyypillisimpiä etä- tai freelance-pohjalta tehtäviä töitä ovat kirjoittaminen, koodaus, graafinen suunnittelu ja monet muut tietokoneella tehtävät työt. Nämähän eivät vaadi että pitäisi olla fyysisesti jossain tietyssä paikassa, joten jos vain työnantajasi suostuu tällaiseen järjestelyyn että voit asua ulkomailla ja tehdä työsi entiseen tapaan, olet onnekas. Suomalaisella palkalla elelee herroiksi jossain edullisten elämiskustannusten massa esimerkiksi Balilla tai Thaimaassa. 

Workaway

Workaway on kansainvälinen ohjelma, joka mahdollistaa matkaajien maksaa työllään majoituksesta ja ruoasta. Tämä sopii erinomaisesti reppureissaajille, sillä he voivat auttaa isäntäpehettä erilaisissa talon töissä ja projekteissa sekä toisinaan hieman oudoimmissakin hommissa. 

Euroopassa on hyvin tarjolla erilaisia Workaway- töitä, Etelämanner onkin ainoa maanosa, jossa ei ole tarjolla mitään projekteja. Workaway sopii kaikenikäisille, niin eläkeläisille kuin välivuottaan pitäville. 

Työn kesto voi olla mitä vaan muutaman päivän ja kokonaisen vuoden välillä, tämä sovitaan isäntäperheen kanssa ennen saapumistasi. Koska kyseessä ei ole laillinen sopimus, olet vapaa lähtemään aikaisemmin jos siltä alkaa tuntumaan. 

Mitä pitää ottaa huomioon kun lähtee ulkomaille töihin?

Lentokenttä

EU-maiden sisällä kaikki työnhakuun ja muuttoon liittyvät asiat hoituvat melko vaivattomasti.

EU-kansalaiset eivät tarvitse erillistä työlupaa työskennellessään kaikissa EU-maissa sekä lisäksi Norjassa, Sveitsissä, Islannissa ja Liechtensteinissa. Näihin maihin voi myös perustaa oman yrityksen. EU-maassa työskennellessä tai yrittäjänä toimiessa on myös oikeus oleskella siellä niin kauan kuin on tarve.

EU:n ulkopuolella työpaikan saamiseen voidaan vaatia työlupa tai työviisumi. Ennen Suomesta lähtöä kannattaakin viralliset dokumentit hoitaa kuntoon hyvissä ajoin. Lisätietoa löytyy esimerkiksi kohdemaan lähetystön nettisivuilta.

Yleensä ulkomailla työskentelevä maksaa verot kohdemaahan. EU:n sisällä veroasiat on luonnollisestikin helpompaa hoitaa, mutta yleensä asiat hoituvat varsin kivuttomasti pienellä paperityöllä missä päin maailmaa tahansa. Lisätietoa löytyy verottajan nettisivulta sekä lähetystöistä.

Ari-Pekka

Ari-Pekka

Ari-Pekka tässä moi! Olen Toisin.fi -sivuston ylläpitäjä ja sisältöjen tuottaja. Minua erityisesti kiinnostaa nykyajan mahdollisuudet tehdä rahaa netissä ilman, että olisin aikaan ja paikkaan sitoutunut. Tykkään rakentaa nettisivuja, sijoittaa ja opiskella uusia asioita nettiliiketoimintaan liittyen.

Suosittuja artikkeleita