fbpx

Laskutuspalvelut

Päivitetty viimeksi: 25.5.2021

Erilaiset laskutuspalvelut ovat nousseet suosioon ja niistä löytyykin jo runsaasti erilaisia vaihtoehtoja. Laskutuspalvelut ovat oman yritystoiminnan aloittamista miettivän apuna silloin, kun hyppy yrittäjäksi huolettaa ja mielikuvat paperitöistä viemässä kaiken ylimääräisen ajan ahdistavat. Missä välissä niitäkin vielä ehtisi tekemään kun yritystoimintaa pitää kehittää ja keskittyä itse työn tekemiseen? 

Tällöin apuun rientää laskutuspalvelu, joka on erinomainen ja turvallinen vaihtoehto yrityksen perustamiselle. Laskutuspalveluissakin on toki omat huonot puolensa, mutta se on todella joustava ja riskitön tapa kokeilla miten oma liikeidea ottaa tulta alleen ja miten se kannattaa. Monille laskutuspalvelun kautta yrittäjänuraansa aloittaneille se onkin toiminut ikään kuin ponnahduslautana ns. oikealle yrittäjyydelle. Jos mielessä on toteuttamiskelpoinen liikeidea mutta yrittäjyyden mukanaan tuomat velvollisuudet eivät houkuta, laskutuspalvelu saattaa olla varsin houkutteleva vaihtoehto.   

Yrittäjä

Monet yritykset ostavat nykyään työtä laskulla sen sijaan että palkkaisivat työntekijän. Tässä laskutuspalvelu astuu esiin ojentaen auttavan kätensä ja tukee aloittelevaa yrittäjää huolehtien laskutusasioista hänen puolestaan. 

Kannattaa huomioida myös, että laskutusrajat eivät nollaudu vuosittain. Mitä kauemmin laskutuspalvelun asiakkaana on, sitä halvemmaksi laskutus siis käy.

Laskutuspalveluissa on hyviä ja huonoja puolia, jotka tulee ottaa huomioon kun miettii, käyttäisikö tätä palvelua vai perustaisiko suoraan oman yrityksen. Ilmaisia lounaita ei ole ja oman toiminnan tarpeet onkin hyvä suhteuttaa laskutuspalvelun tarjoamiin etuihin ja kustannuksiin.  

Tässä artikkelissa käydään läpi laskutuspalveluiden hyötyjä ja haittoja ja mitä jokaisen laskutuspalveluja käyttävän tulee tietää omasta verotuksestaan ja työttömyysturvastaan. Saat myös vinkkejä mitä on hyvä pitää mielessä kun vertailet erilaisia laskutuspalveluja, sillä niissä on eroja, jotka tietämällä säästät selvää rahaa. 

Jos siis harkitset yritystoiminnan aloittamista, tämä juttu on sinulle.

Miten laskutuspalvelu toimii?

Laskutuspalvelua kutsutaan myös kevytyrittäjyydeksi mutta laskutuspalvelu oikeastaan kuvaa palvelun ydintä hyvin, sillä kyseessä on juuri laskujen välittämistä asiakkaan puolesta. Kevytyrittäjyydellä tarkoitetaan elinkeinotoimintaa, jota tehdään tyypillisesti laskutuspalvelun kautta. Terminä kevytyrittäjä ei ole virallinen, eikä sitä juridisesti ole olemassa. Alun alkaen se onkin Ukko.fin lanseeraama markkinointitermi, mutta se kuvaa osuvasti sitä mistä asiassa on kyse.

Laskutuspalvelun toimintakenttänä on yrittäjän ja tämän asiakkaan välinen tila. Laskutuspalvelu siis huolehtii laskun lähettämisestä asiakkaalle ja tarjoaa yrittäjälle helpotuksen huolehtien byrokratiasta, palkanlaskennasta sekä verotuksesta. Yrittäjä saa keskittyä siis rauhassa omaan ydinosaamiseensa, jos kirjalliset työt eivät nappaa. 

No miten laskutuspalvelu sitten käytännössä toimii? Perusperiaate jokaisella laskutuspalvelua tarjoavilla yrityksillä on sama eli yrittäjä etsii asiakkaan ja sopii työn ehdot tämän kanssa. Seuraavaksi yrittää toimittaa laskutuspalveluun verokorttinsa maksua varten. Sitten se asiakkaan kanssa sovittu työ tulee hoitaa ja tämän jälkeen luoda laskutuspalvelussa lasku tehdyistä työtehtävistä. Laskutuspalvelu lähettää laskun asiakkaalle ja asiakas maksaa sen. Laskutuspalvelu nappaa laskun loppusummasta oman palvelumaksunsa, joka on useimmiten n. 5 % laskun arvonlisäverottomasta summasta. Laskutuspalvelu vähentää ja tilittää myös verot, mahdollisen yrittäjäeläkevakuutusmaksun sekä työnantajamaksut. Yrittäjä pyytää laskutuspalvelua tämän jälkeen maksamaan itselleen palkkaa eli laskuttamansa summan vähennettynä kaikilla kuluilla ja muilla menoilla. Sitten laskutuspalvelu maksaa yrittäjälle tämän ansaitseman palkan ja kaikki ovat tyytyväisiä. Asiakas sai työvuorituksen, yrittäjä apua laskutukseen ja muihin huolehdittaviin asioihin ja laskutuspalvelu sai korvauksen tekemästään työstä. Helppoa kuin heinänteko. 

Laskutuspalvelua käyttävän yrittäjän ei siis tarvitse itse huolehtia kirjanpidosta tai verojen sekä kaikkien muiden maksujen maksamisesta, vaan kaikki hoituu melkein yhtä helposti kuin palkkatöissä ollessa.

Kenelle laskutuspalvelu sopii?

Laskutuspalvelu sopii erinomaisesti etenkin niille henkilöille, jotka tekevät laskutuspalveluiden kautta töitä ainoastaan sivutoimisesti. Tällaisia voivat olla esimerkiksi opiskelijat ja päivätöissä käyvät, jotka haluavat tehdä varsinaisen työnsä lisäksi keikkatyötä.

Myös oman liikeidean testaamiseen laskutuspalveluyritykset sopivat mainiosti. Tuleva yrittäjä voi ikään kuin kokeilla toimiiko hänen liikeideansa ennen kuin perustaa oman varsinaisen yrityksensä.

Mutta kun laskutus kasvaa tarpeeksi suureksi, alkavat laskutuspalvelut kuitenkin käydä kalliiksi. Yrittäjyyden muuttuessa päätoimiseksi onkin erittäin suositeltavaa perustaa oma toiminimi tai osakeyhtiö.

Esimerkiksi jo 30 000 euroa/vuosi laskuttavan kulut laskutuspalvelussa alkavat helposti nousta tuhansiin euroihin. Tällöin on ehdottomasti kannattavampaa palkata kirjanpitäjä, sillä näin toimien vuosikulut jäävät huomattavasti alhaisemmiksi.

Monelle ihmiselle laskutuspalvelun kautta yrittämiseen kuitenkin sopii. Tällainen kevytyrittäjyys onkin ollut tuhansille suomalaisille varsin pätevä tapa ponkaista täysipäiväiseksi yrittäjäksi. Kynnys laskutuspalvelun kautta yritystoiminnan aloittamiseen on huomattavasti matalampi kuin ilman näitä näppäriä palveluita.

Suosituimmat laskutuspalvelut

Ukko

Ukko.fi on Suomen suosituin laskutuspalvelu ja sillä onkin oman ilmoituksensa mukaan jo yli 100 000 käyttäjää. Sivusto on todella selkeä ja palvelu helppokäyttöinen. Sivustolla on lisäksi erittäin paljon tietoa kaikesta mahdollisesta kevytyrittäjyyteen liittyvästä, joten asioiden ei pitäisi ainakaan sen vuoksi jäädä epäselviksi että tietoa ei löydy. 

Ukko.fin palvelumaksu on 5 %, joka veloitetaan laskutussummasta. Lisäksi kuitenkin veloitetaan vielä 2,90 % ”lisäveloitus” bruttopalkasta. Ukko.fin hinta nouseekin näiden kulujen myötä melkoisen korkeaksi. 

 • Palvelumaksu: 5 %
 • Laskutus ulkomaille: Kyllä
 • Vastuuvakuutus: Kyllä
 • Live-chat: Kyllä

Omapaja

Omapajan sivut ovat selkeät ja itse palvelua on helppo käyttää. Plussaa toimivasta asiakaspalvelusta, joka palvelee myös chatin kautta. Tämä mahdollistaa avun saamisen helposti ja nopeasti tilanteissa, joita jokaiselle aloittavalle yrittäjälle varmasti tulee vastaan.

 • Palvelumaksu: 5-7 %
 • Laskutus ulkomaille: Kyllä
 • Vastuuvakuutus: Kyllä
 • Tapaturmavakuutus: Kyllä
 • Live-chat: Kyllä

Eezy

Eezy on Suomen ensimmäinen laskutuspalvelu, ja se perustettiin jo vuonna 2008. Sivusto on helppokäyttöinen ja vastauksia aloittelevan kevytyrittäjän kysymyksiin löytyy runsaasti eri artikkelien muodossa. Eezyn palvelumaksut vaihtelevat 5-7 % välillä, tosin tuohon 5 % maksuun pääsee vasta laskutettuaan 300 000 euroa.

 • Palvelumaksu: 5-7 %
 • Laskutus ulkomaille: Kyllä
 • Vastuuvakuutus: Kyllä
 • Live-chat: Kyllä

Odeal

Selkeät ja helppokäyttöiset sivut, tarvittavat tiedot löytyvät hienosti. Odeal on perustettu jo vuonna 2009 joten kyseessä on siis alan konkari. 

palvelumaksut vaihtelevat 2-5 % välillä, tosin tuohon 2 % maksuun pääsee vasta laskutettuaan 200 000 euroa. Minimipalvelumaksu on kuitenkin aina 15 euroa/palkanmaksu. Yritys tarjoaa myös hetipalkka-mahdollisuutta, jolloin palkan saa tililleen jo laskutuspäivänä. Hetipalkasta veloitetaan 5 % lisäveloitus ja se lasketaan arvonlisäverottomasta laskutussummasta.

 • Palvelumaksu: 2-5 %
 • Laskutus ulkomaille: Kyllä
 • Vastuuvakuutus: Kyllä
 • Live-chat: Ei
 • Whatsapp: Kyllä

Milloin laskutuspalvelun käyttäminen on järkevää?

Laskutuspalvelun käyttäminen on järkevää, jos yrittäjällä on satunnaisia keikkoja eikä laskuttamiseen tarvittavaa Y-tunnusta. 

Jos liiketoiminta on sen verran kannattavaa, että se on kokopäivätyöhön verrattavaa, kannattaa laskutuspalvelun käyttöä harkita uudestaan. Palvelumaksut eivät yleensä tunnu paljolta silloin, kun tulot ovat pieniä ja niitä ei ole usein. Isompien laskujen kohdalla ne kuitenkin kasvavat. Useat laskutuspalvelut tarjoavat tosin alempaa palvelumaksua asiakkaille, joiden laskut ovat ylittäneet tietyn eurorajan. Laskutuspalvelun käyttäminen toki vähentää yksityisen elinkeinonharjoittajan byrokratiaa, mutta yli 30 000 euron liikevaihdolla kannattaa tarkkaan laskea, olisiko sittenkin kannattavampaa perustaa yritys sillä tällöin yrittäjä on oikeutettu vähentämään verotuksessa liiketoiminnan kuluja ja hän pääsee yrittäjien sosiaaliturvan piiriin. 

Laskutuspalvelun käyttäjäksi voi ryhtyä ilman suurta alkupääomaa. Epävarmuuttakin sietää paremmin, kun ei ole suurta taloudellista panostusta taakkana. Laskutuspalvelun käyttö maksaa vasta sitten kun laskuja muodostuu. Käytännössä riski suuriin taloudellisiin menetyksiin laskutuspalvelua kokeillessa on hyvin pieni. Lisäksi kirjanpidon ja verotuksen kiemuroihin ei tarvitse perehtyä heti toiminnan aloittamisen jälkeen, koska laskutuspalvelu huolehtii niistä.

Yrittäminen toiminimellä vai laskutuspalvelu?

Jos yrittäminen on pienimuotoista keikkatyötä tai yrittäjämäistä toimintaa, kannattaa näitä yrittämisen muotoja ehdottomasti vertailla keskenään. Jos taas haluat käyttää laskutuspalvelua juuri siksi, että et ole valmis Y-tunnuksella yrittämiseen, ovat muut vaihtoehdot sopivampia.

Laskutuspalvelut ottavat aina oman osuutensa joka ikisestä laskusta, jonka niiden kautta lähetät. Tästä syystä toiminimen perustaminen on järkevää siinä vaiheessa, kun toiminta laajenee täyspäiväiseksi. Jos taas laskutettavaa on harvakseltaan, ei virallisesti yrittäjäksi ryhtyminen byrokratioineen kuulosta ehkä kovin houkuttelevalta. Parhaiten laskutuspalveluiden kautta työskentely sopii palvelun tuottajille, freelancereille ja taiteilijoille.

Usein eteen saattaa tulla tilanne, jossa saat tarjouksen työkeikasta, mutta työn tilaajalla ei ole mahdollisuuksia palkata työntekijöitä. Tällöin yrityksen perustaminen tuntuu liioittelulta. Mutta jos keinoja laskutukseen ei ole, menee keikka ohi. Laskutuspalveluiden vahvuutena onkin se, että voit rekisteröityä palveluun nopsaan ja ryhtyä töihin heti.

Lisäksi koska laskutuspalvelua käyttäessä yrittäjän laskutus tapahtuu suuremman laskutuspalveluyrityksen kautta, joka välittää tuhansia laskuja, ovat laskutuspalveluyritysten liikevaihdot myös useita miljoonia euroja.

Tämä on yrittäjälle ongelmallista, koska Suomessa on kaksi arvonlisäveroon liittyvää kevennystä, jotka perustuvat juuri yrityksen liikevaihtoon. Nämä alv-kevennykset tekevät pienyrittämisen kevyemmäksi ja kustannustehokkaammaksi.

Alv-velvollisuus alkaa pienyrittäjällä vasta 15 000 € liikevaihdolla, joten ennen tätä yrittäjän ei tarvitse periä myyntiensä yhteydessä ollenkaan ALV:tä, joten yrittäjän hinnat ovat kuluttajille perus ALV-prosentilla 24% pienemmät.

Näitä etuja ei siis voi hyödyntää, jos laskutus tapahtuu ilman omaa toiminimeä laskutuspalvelun kautta, jonka liikevaihto on kokonaisuudessaan yli 30 000 euroa, vaikka oma liikevaihto jäisi tuon alle.

Ongelmaksi muodostuu myös hankinnat. Jos laskutuspalvelua käyttävällä yrittäjällä ei ole omaa toiminimeä, ei myöskään ole mahdollista tehdä isompia hankintoja.

Mitä tahansa pidempiaikaista kalustoa tietokoneesta kameraan liiketoiminta vaatiikin, ei näitä voisi yrittämisen tavalliseen tapaan vähentää liiketoiminnan kuluina, koska laskutuspalvelut tekevät jokaisen laskutuksen erillisenä tapahtuman. Toki kevytyrittäjä voi esimerkiksi ostaa maalit maalauskeikkaan, koska ne voi helposti kohdistaa kyseisen maalauskeikan laskuun kuluina.

Omalla toiminimellä hankinnat onnistuvat ja näillä voi vähentää verotettavaa yritystuloa, investoida omaan yritykseen ja kasvattaa liiketoiminnallista kapasiteettia.

Mitä kuluja laskutuspalveluiden käyttämisestä syntyy?

Laskutuspalvelut veloittavat yleensä palvelumaksuja 2-7 % laskujen arvonlisäverottomasta summasta. Kuitenkin tulee ottaa huomioon että myös laskutuspalveluiden tarjoamat palvelut eroavat toisistaan melko paljon, joten on hyvä tehdä hieman tutkivaa työtä ja verrata palveluita ja niiden tarjoamia hyviä ja huonoja puolia. 

Monella laskutuspalvelulla on käytäntö, että he veloittavat sitä vähemmän palkkiota, mitä enemmän yrittäjällä on laskutusta. Esimerkiksi Eezyllä 5 % palvelumaksuun pääsee vasta yli 300 000 euron laskutuksella, Omapajalla samoin. Käytännössä aloittavat laskutuspalvelun asiakkaat aloittavat useimmiten 7 %:n palvelumaksulla. 

Laskutuspalvelut hoitavat laskujen lähettämisen lisäksi laskujen perintää, vakuuttamista ja työnantajamaksuja. Osalla laskutuspalveluista on myös erilaisia työnvälitysverkostoja, joista on apua työntekijälle löytämään mahdollisia uusia ansaintamahdollisuuksia. Verkostot eivät kuitenkaan palvele yhtä kattavasti jokaista ammattialaa, joten eipä tästä kannata turhaan maksaa, jos siitä ei ole hyötyä. 

Eläke-, tapaturma- ja vastuuvakuutusmaksut kuuluvat toisilla palveluilla automaattisesti yrittäjälle mutta toiset veloittavat niistä erikseen. Kannattaa nämäkin kohdat siis syynätä tarkkaan ettei tule suotta ylimääräisiä kuluja. 

Nyrkkisääntönä onkin että mitä enemmän laskutuspalvelu tekee yrittäjän puolesta, sitä enemmän palvelu maksaa. Jos aloittelevan yrittäjän toiminta ei ole mitenkään kovin laajaa, on suotavaa harkita olisiko hieman suppeampi ja edullisempi laskutuspalvelu soveltuvampi. 

Halvin ei kuitenkaan ole paras, jos yrittäjä huomaakin yhtäkkiä viettävänsä iltakauden paperitöissä sen vuoksi että on säästänyt laskutuspalvelussa, pitänee harkita uudemman kerran sopivampaa vaihtoehtoa.  

Palkan maksu laskutuspalvelun avulla

Palkan maksu

Yrittäjä voi maksaa kaikki työntekijän palkkakulut laskutuspalvelun kautta yhdellä laskulla, jolloin hänelle ei tule työnantajavelvoitetta. Tämä palvelu soveltuu niin yrityksille kuin yksityishenkilöillekin ja se sopii loistavasti yksittäisen työsuorituksen maksamiseen sekä vakituiseen pitkäkestoiseen työllistämiseen. Palkkioksi voidaan sopia joko tuntihinta, urakkasumma tai provisio. Lisäksi on mahdollista sopia laskutettavaksi myös työhön liittyviä kuluja, matkakorvauksia tai tarvikkeita. 

Toimeksiantajana yrittäjälle ei tule työnantajan velvollisuuksia. Työn voi maksaa helposti laskulla ja säästyy näin palkanlaskennalta, eläkevakuuttamiselta ja vuosi-ilmoituksilta.

Työttömyysturva kevytyrittäjänä

Tämä toki tulee ensimmäisenä mieleen, jos saat työttömyysetuuksia ja mahdollisuus yksittäisten keikkojen tekemiseen osuu kohdalle. Nykyisin voit toimia yrittäjämäisesti ensimmäiset neljä kuukautta ilman, että yrittäjyyden täyspäiväisyyttä arvioidaan. Yrittäjyyden täyspäiväisyys tarkoittaa siis sitä, että menetät työttömyysetuudet, koska et voi ottaa kokopäivätyötä vastaan. Sinulla on siis neljä kuukautta aikaa testata, miten ideasi lähtevät lentoon. Tältä ajalta saat tuloihisi soviteltua työttömyysetuutta.

Näiden neljän kuukauden jälkeen TE-toimistosi tekee arvion siitä, onko yrittäjyytesi sivu- vai päätoimista. Sivutoiminen yrittäjä on edelleen oikeutettu saamaan soviteltua työttömyysetuutta, päätoiminen yrittäjä sen sijaan ei voi sitä saada. Arvio perustuu siihen, olisiko sinulla aikaa kokopäivätyön vastaanottamiseen, ei siis siihen, tuletko yrittämisestä saaduilla varoilla toimeen.

Lue lisää kevytyrittäjyydestä täältä

Summa summarum

Kevytyrittäjyys on varsin riskitön ja joustava tapa kokeilla oman yritysidean kannattavuutta ja palvelumaksuja maksat vain silloin, kun oikeasti laskutat jotain. Kiinteitä kuluja ei siis pääse kertymään.

Jos liiketoiminta lähtee rakettimaiseen lentoon ja kassakone kilkattaa nonstoppina, kannattaa perustaa oma yritys. Tällöin pääsee hyötymään monista pienyrittäjille suunnatuista veroetuisuuksista, joiden ansiosta tehdystä työstä jää enemmän rahaa käteen. Näitä etuisuuksia ovat mm. arvonlisäveron alarajahuojennus, yrittäjävähennys sekä oikeus vähentää täysimääräisesti liiketoiminnastasi kertyviä kuluja.

Tutustu eri vaihtoehtoihin rauhassa, muista ottaa selvää myös laskutuspalvelua käyttävän yrittäjän työttömyysturvasta ja niistä vakuutuksista jotka ovat sinulle tarpeelliset – ja sitten vain onnea ja menestystä yritystoimintaan!

Ari-Pekka

Ari-Pekka

Ari-Pekka tässä moi! Olen Toisin.fi -sivuston ylläpitäjä ja sisältöjen tuottaja. Minua erityisesti kiinnostaa nykyajan mahdollisuudet tehdä rahaa netissä ilman, että olisin aikaan ja paikkaan sitoutunut. Tykkään rakentaa nettisivuja, sijoittaa ja opiskella uusia asioita nettiliiketoimintaan liittyen.

Suosittuja artikkeleita