fbpx

Näin ilmoitat sivutulot oikein verotiedoissa 2021

Päivitetty viimeksi: 16.2.2022

Sivutöiden tekeminen yleistyy koko ajan, sillä ihmiset etsivät itselleen uusia mielekkäitä tapoja tienata rahaa ja saada itselleen vaikkapa passiivista tuloa, jolloin heillä on mahdollisuus elää hieman vapaammin ja enemmän omannäköistään elämää. Sivutöitä voi opetella tekemään vaikka kotonaan ja tarvittavat taidot löytää ihan googlaamalla. Tällaisia kotoa käsin tehtäviä töitä on paljon. 

Sivutyö voi lähteä ihan vain harrastuksesta, josta haluaa kertoa toisille ihmisille, ja saada siitä samalla myös lisätuloja. Se on siis ikään kuin harrastus, josta ei tarvitse itse maksaa, vaan muut maksavat siitä sinulle. 

Sivutyö voi olla myös eräänlainen porttiteoria, eli ensin voit kokeilla, toimiiko tekemäsi homma ja siitä voitkin luontevasti tehdä itsellesi kokoaikatyön, jos ideasi ottaa tulta alleen. 

Verokortti sivutuloa varten

Verot

Sinun ei enää tarvitse toimittaa erillistä verokorttia sivutuloa varten, vaan käytössä on nykyään vain yksi verokortti kaikelle veronalaiselle tulolle. Voit esittää saman verokortin usealle työnantajalle ja verokortissa on vain yksi tuloraja koko vuoden tuloille. Verokorttia ei myöskään tarvitse toimittaa alkuperäisenä, vaan pelkkä kopio riittää nykyisin. 

Aiemmin verokortit ovat ikään kuin hoitaneet ajattelun ihmisten puolesta. Nyt työntekijän tulee olla itse entistä tarkempi seuraamaan omaa tulorajaansa, ettei se ylity ja näin ollen veron määrä nouse.  

Mitä on verovapaa tulo?

On olemassa muutamia tuloja, joista ei tarvitse maksaa veroa. Tällaisia voivat olla mm. luonnonvaraisten käpyjen, marjojen, sienien tai kasvien kerääminen, mikäli niitä käytetään käytettäväksi ihmisravintona, lääkkeenä tai lääkeaineen valmistuksessa. Myös äidinmaitoa saa luovuttaa ilman veroa. 

Myös todistelupalkkiot ja viranomaisen maksamat vihjepalkkiot ovat verovapaata tuloa. Samoin rakennusperinnön hoitoon saatu avustus on verovapaata ja sitä voi saada luonnollisen henkilön lisäksi myös esimerkiksi yhdistys.

YouTube ja affiliate -tulojen verotus

Affiliate-markkinointia tekevän henkilön kannattaa muistaa myös verotusjutut, sillä kumppanuusmarkkinoinnilla ansaitut eurot ovat ihan samoin verotettavaa tuloa kuin mikä tahansa muukin saamasi tulo. Affiliate-verkostot eivät maksa ennakonpidätystä tai työnantajan sosiaaliturvaa puolestasi, vaan kaikki tulot on ilmoitettava verottajalle ihan itse. Kun tulosi ovat yli 15 000 euroa vuodessa, niin sinun tulee hakeutua myös arvonlisäverovelvolliseksi. Voit toki tehdä tilin haluamiisi affiliate-verkostoihin yksityishenkilönä ja hankkia sitä varten freelancer-verokortin tai vaihtoehtoisesti perustaa oman toiminimen ennen saamiesi palkkioiden nostamista.

Affiliate-markkinoinnista saatavat tulot ovat ansiotuloa, mikäli olet yksityishenkilö eli tästä tulosta maksetaan veroja aivan samalla tavalla kuin jos saisit palkkaa. Jos sinulla on vaikkapa osakeyhtiö, maksat veroja aivan normaalisti kuten muutenkin osakeyhtiön veroja maksetaan. Jos nostat yhtiöstä palkkaa, niin sinua verotetaan ansiotuloverotuksen mukaisesti. Muutoin maksetaan tuloksesta normaalia osakeyhtiön yhteisöveroa, joka on 20 % tai jos nostat yrityksestäsi osinkoja, verot maksetaan tällöin osinkoverotuksen mukaisesti.

Jos liityt mukaan amerikkalaiseen affiliate-verkostoon, sinun tulee täyttää affiliate-verkoston pitäjälle Yhdysvaltojen veroviranomaisen vaatimat kaavakkeet. Jos olet yksityishenkilö, tarvitsemasi kaavake on W8-BEN ja jos olet yrittäjä, oikea kaavake on W8-BENE. Suomella ja Yhdysvalloilla on maidenvälinen tax treaty, jonka tarkoituksena on välttää tuplaverotus. Tästä sopimuksesta johtuen ja tuon edellä mainitun kaavakkeen täytettyäsi asiassa ei tapahdu tuplaverotusta. Tällöin sinulle tilitetään affiliate-myynnit täysimääräisenä ja hoidat asiat verottajan kanssa kuntoon vasta Suomessa.

Tämä sama pätee myös YouTube -tulojen kohdalla, eli myös nämä tulot sinun tulee ilmoittaa itse verottajalle. Oikeastaan kaikkeen netissä tienattuun rahaan pätee tämä sama ohje. 

Lisätuloja kevytyrittäjänä, miten verotus?

Verottajan näkökulmasta katsottuna kevytyrittäjä on yksityishenkilö, joka saa palkkaa ja maksaa saamastaan palkasta ennakonpidätyksen. Kevytyrittäjänä saatu tulo lasketaan yhteen päätoimen palkan sekä kaikkien muidenkin ansiotulojen kanssa ja verotus tapahtuu yhdellä ja samalla ennakonpidätysprosentilla.

Sinun ei siis tarvitse hakea erillistä verokorttia kevytyrittäjyyttä varten, vaan kaikki verotettavat tulot suoritetaan vain yhden verokortin kautta ja sinulla on koko vuodelle vain yksi tuloraja. 

Kun siis lähetät laskusi laskutuspalvelun kautta käyttäen heidän y-tunnustaan, et ole verottajan silmissä yrittäjä vaan palkansaaja.

Ennen työkeikkaasi toimitat vain laskutuspalvelulle oman verokorttisi, jotta he osaavat nappaista sinulle maksamastaan palkasta oikean määrän veroa. Verokortin voit lähettää myös sähköisesti. Laskutuspalvelu ilmoittaa maksetut palkat eteenpäin Verohallinnon tulorekisteriin, joten sinun ei tarvitse huolehtia lähes mistään. Verokortin toimittamisen jälkeen voitkin keskittyä ainoastaan sivutyöhösi ja laskuttamaan asiakkaitasi.

Parhaat laskutuspalvelut kevytyrittäjälle

Businessman

Jos liiketoimintasi kannattaa niin paljon, että sitä voidaan verrata jo kokopäivätyöhön, kannattaa tällöin vakavasti harkita laskutuspalvelun käyttöä. Laskutuspalvelun käyttäminen luonnollisesti vähentää yksityisen elinkeinonharjoittajan byrokratiaa, mutta jo yli 30 000 euron liikevaihdolla kannattaa laskea, kannattaisiko ennemminkin perustaa yritys sillä tällöin olisit oikeutettu vähentämään verotuksessa liiketoiminnan kuluja ja pääsisit yrittäjien sosiaaliturvan piiriin. 

Laskutuspalvelun käyttäjäksi voi ryhtyä ilman suurta alkupääomaa. Epävarmuuttakin sietää paremmin, kun ei ole suurta taloudellista panostusta taakkana. Laskutuspalvelun käyttö maksaa vasta sitten kun laskuja muodostuu. 

Laskutuspalvelun käyttäminen voi kannattaa siinä tapauksessa, jos teet ainoastaan satunnaisia keikkoja silloin tällöin eikä sinulla ole Y-tunnusta. Totta kai voit tehdä sivutöitä myös freelancerina, mutta yleensä asiakkaasi näkökulmasta katsottuna kevytyrittäjyys on hänellekin parempi vaihtoehto, sillä freelancer-verokortilla toimiessa asiakkaastasi saattaa tulla työnantaja, jolloin hänen tulee maksaa kaikki työnantajan pakolliset maksut.

Ukko.fi on Suomen suosituin laskutuspalvelu ja sillä onkin useita tuhansia käyttäjiä. Koska Ukko.fi on ollut toiminnassa jo useita vuosia, se on tunnettu ja luotettava yritys.

Omapaja on ollut toiminnassa vuodesta 2011. Laskutuspalvelua on helppo käyttää ja asiakaspalvelu on erittäin toimiva. Yhteyttä voi ottaa myös chatin kautta ja tämä mahdollistaa avun saamisen helposti ja nopeasti, koska aloittelevalle yrittäjälle varmasti tulee erilaisia tilanteita, joissa apua tarvitaan heti eikä huomenna. 

Odeal on perustettu jo vuonna 2009 joten kyseessä on jo pitkään alalla toiminut laskutuspalveluyritys. Yleisesti voisikin todeta, että oikeastaan minkään suomalaisen laskutuspalveluyrityksen kanssa ei ole ollut mitään ongelmia, vaan kaikki on sujunut mallikelpoisesti. 

Toimipiste.fi on perustettu vuonna 2010 tyopalvelu.fi -nimellä. Uuden omistajan myötä vuonna 2012 palvelu sai uuden nimen, Toimipiste.fi. Yritys on saavuttanut Suomen Asiakastiedon sekä Bisnoden luottoluokituksen AA, johon yltää vain pieni osa suomalaisista yrityksistä. Tämä on merkki yrityksen vakavaraisuudesta. Jälleen yksi esimerkki kotimaisen laskutuspalveluyrityksen luotettavuudesta siis. 

Eezyn missiona on luoda onnistuneita työkokemuksia yhdessä asiakkaiden ja työntekijöiden kanssa. Yritys tarjoaa palveluita niin ensimmäisen kesätyön löytämiseen, yritysjohtajan suorarekrytointiin, maahanmuuttajien työllistymiseen, yrittäjäksi alkavalle alan vaihtajalle kuin kaikille muillekin, jotka haluavat toteuttaa unelmiaan yrittäjänä.  Eezy tarjoaa työnhakijoille ja -tekijöille kolmea palvelukokonaisuutta: henkilöstöpalveluita, kevytyrittäjäpalveluita sekä organisaatioiden kehittämistä.  

Toiminimen ja osakeyhtiön verotus sivutoimiselle yrittäjälle 

Kaiken kaikkiaan sivutoimisen työn verotus ei ole mitenkään erityisen vaikeaa, varsinkaan nyt, kun kaikki palkkatulot verotetaan yhdellä verokortilla. Ainoastaan nykyisin pitää vielä enemmän seurata omien tulojensa kertymistä, ettei vain käy niin että joutuukin maksamaan ylimääräistä veroa lisäprosentin mukaan kun epähuomiossa tuloraja paukkuukin yli. 

Voit valita, haluatko tehdä sivutyötä yksityishenkilönä vai perustaisitko sittenkin toiminimen tai laskutat tekemästäsi työstä laskutuspalvelun kautta. Jos toimit sivutoimisena toiminimiyrittäjänä, voit halutessasi arvioida yritystoimintasi tulot myös omalla verokortillasi ja maksaa tällä tavalla verot aivan kuten tavallinen palkansaajakin. Tällöin Verohallinto ei käy kimppuusi ennakkoveromaksujen muodossa, vaan maksat saamastasi palkasta myös yritystoiminnastasi kertyvien verojen osuudet.

Sivutoimisen toiminimiyrittäjän tulot lasketaan verotuksessa yhteen muiden tulojen, kuten saamasi päätyön palkan kanssa. Luonnollisesti tämä tietty nostaa veroprosenttiasi. Jos siis saat palkkaa esimerkiksi palkkatyöstäsi 30 000 euroa vuodessa ja sivutoiminimelläsi 10 000 euroa, kertyneet 40 000 euroa verotetaan yhtenä kokonaisuutena. Tuosta tienaamastasi ylimääräisestä kymppitonnista melko iso suhteellinen osuus uppoaa siis veroihin. Niin, ihana suomalainen progressiivinen verotus…

Jos sivutoimiset tulosi jäävät vuoden aikana pieniksi, on usein kannattavampaa vaatia yritystoiminnan tulos kokonaan ansiotulona verotettavaksi. Pääomatulona verottaminen voi kuitenkin olla verotuksellisesti järkevämpää, jos tulosi ovat suuret ja yritystoimintaasi on samaan aikaan sitoutunut paljon nettovarallisuutta. Monesti kuitenkin sivutoimisen toiminimen yritystoiminnan nettovarallisuus on sen verran pieni, että pääomatulona verotettava osuus olisi joka tapauksessa hyvin pieni. Tällöin joko kaikki tai ylivoimainen valtaosa yritystoiminnan tuloksesta kannattaa verottaa ansiotulona.

Sivutoimisena toiminimiyrittäjänä et tietenkään voi maksaa itsellesi palkkaa, kuten osakeyhtiön omistajana voisit toimia, vaan kaikki saamasi voitto on automaattisesti osa verotettavaa tuloasi. Et voi siis jaksottaa verotusta samalla tavalla kuin osakeyhtiössä.

Osakeyhtiö taas on itsenäinen verovelvollinen, eli yrityksen tulot ovat erillään sivutoimisen yrittäjän henkilökohtaisesta verotuksesta. Osakeyhtiö maksaa tuloksestaan 20 prosentin yhteisöveron ja sivutoiminen yrittäjä saa osakeyhtiöstä rahaa ulos joko palkkana tai osinkoina.

Sivutoimisena yrittäjänä joudut myös ottamaan huomioon, miten järjestät kirjanpidon. Osakeyhtiöiltä kun vaaditaan aina kahdenkertainen kirjanpito, toiminimi sen sijaan voi hoitaa oman kirjanpitonsa tarvittaessa ainoastaan yhdenkertaisena.

Älä kuitenkaan missään nimessä yliarvioi omia sivutulojasi. Jos näin kuitenkin käy, ei hätää, voit korjata arviotasi myöhemmin verottajalle, etkä joudu pulaan liian suurten ennakkoveromaksujen vuoksi, jos et tienaakaan ihan niin hyvin kuin ensin kuvittelit.

Ari-Pekka

Ari-Pekka

Ari-Pekka tässä moi! Olen Toisin.fi -sivuston ylläpitäjä ja sisältöjen tuottaja. Minua erityisesti kiinnostaa nykyajan mahdollisuudet tehdä rahaa netissä ilman, että olisin aikaan ja paikkaan sitoutunut. Tykkään rakentaa nettisivuja, sijoittaa ja opiskella uusia asioita nettiliiketoimintaan liittyen.

Suosittuja artikkeleita