fbpx

Töihin ulkomaille – lähteäkö vai ei?

Päivitetty viimeksi: 10.8.2022

Töihin ulkomaille

Haaveiletko pääsystä töihin ulkomaille? Haluatko aloittaa vuosisadan seikkailun ja tehdä töitä sekä asua ulkomailla? Työskentely ulkomailla sopii seikkailunhaluisille, sillä se tuo paljon rikkautta elämään kokemusten muodossa ja se mahdollistaa myös paljon etuja.

Euroopassa työskentely

Suomalaisen on helpointa hakea töitä Euroopasta, koska toisessa EU- tai ETA-maassa työskennellessä et tarvitse työlupaa. EU-kansalaisena sinulla on oikeus työskennellä sekä perustaa yritys toiseen EU-maahan. Sinun on siis mahdollista perustaa vaikka uusi pikakasino Maltalle niin halutessasi.

EU-kansalaisena sinulla on myös vastaavat oikeudet kuin kohdemaan kansalaisilla eli olet oikeutettu samaan palkkaan sekä samoihin työehtoihin ja työetuihin. Sinulla on myös oikeus viettää eläkepäiviä missä tahansa toisessa EU-maassa. Lisäksi voit hakea koulutukseen johonkin toiseen jäsenvaltioon samoin ehdoin kuin niiden kansalaiset.

EURES auttaa työnhaussa Euroopassa. Se on Euroopan maiden verkosto työvoimaviranomaisille, auttaen työnhakijoiden vapaassa liikkumisessa eri maiden välillä. EURES palvelut tarjoavat vinkkejä työnhakuun sekä asumiseen EU:n alueella.

Suomalaisilla on hyvät valmiudet ulkomailla työskentelyyn

Suomalaiset ovat hyvässä asemassa, koska meillä on loistavat valmiudet lähteä ulkomaille töihin. Suomessa on hyvä koulutusjärjestelmä ja lisäksi suomalaisilla on hyvä maine ahkerina ja luotettavina työntekijöinä. Ulkomaiset työnantajat siis arvostavat suomalaisia työntekijöitä.

Suomen lippu

Suomaisilla on myös erinomainen englannin kielen taito. Tästä onkin paljon hyötyä ja se auttaa pärjäämään monessa maassa. Toimiihan globaali talous sekä kansainväliset suhteet suurelta osin englanniksi. On toki hyvä osata edes hieman paikallista kieltä esimerkiksi Keski-Euroopan maissa sekä Aasiassa.

Mitä ulkomailla uran luominen vaatii?

Vaatii ensinnäkin uskallusta ja omaan itseensä luottamista, että voi muuttaa ulkomaille työskentelemään. Helpommalla pääsisi tutuissa ja turvallisissa ympäristöissä, mutta silloin jäisi ilman kaikkia kokemuksia, jotka saa uskaltamalla hypätä tuntemattomaan ja kohti uutta.

Töihin ulkomaille lähteminen vaatii paljon erilaisten asioiden selvittämistä. Pitää selvittää työnhaun käytännön asiat, mahdolliset työlupa-asiat, asunnon hakeminen, muuttoilmoitus, vakuutusasiat sekä terveydenhuollon järjestyminen. Onneksi netistä löytyy paljon tietoa ja vinkkejä maakohtaisesti.

Kannattaa keskittyä ainoastaan tietynlaisten täiden hakemiseen, näin päämäärä on kirkkaasti mielessä ja työpaikka löytyy vaivattomammin. On myös helpompaa räätälöidä hakemukset saman alan työpaikkoihin.

On hyvä olla avoin, sillä ulkomailla asiat voivat olla paljonkin erilaisia kuin Suomessa. Monissa maissa aikakäsitys on erilainen kuin meillä, kenkiä voidaan käyttää sisätiloissa tai keskustelukulttuuri on täysin erilainen. Nämä voivat saada kaipaamaan kotimaahan, mutta tällöin on hyvä kohdistaa huomio kaikkiin hyviin asioihin, joita ulkomailla voi kokea.

Kannattaa verkostoitua toisten ihmisten kanssa ja pyrkiä luomaan uusia ystävyyssuhteita. Tämän voi tehdä osallistumalla vaikkapa työpaikan tapahtumiin, harrastuksiin, ammatillisiin verkostoitumistilaisuuksiin tai Facebook-ryhmien keskusteluihin. Näin löytää samanhenkiset ihmiset, joiden kanssa viettää aikaa ja jakaa elämänkokemuksia. Kuka tietää, teitä voi yhdistää vaikka konmaritus.

Erilaisia tapoja työskennellä ulkomailla

Loistavia tapoja ulkomailla työskentelyyn ovat esimerkiksi au pairina työskentely, working holiday tai workaway. Näillä kartutat työkokemustasi ja avarrat maailmankatsomustasi sekä parannat kielitaitoasi.

Au pairiksi lähtö on suosittua varsinkin toisen asteen opiskelijoiden keskuudessa, ja au pair-paikkoja löytyykin maailmanlaajuisesti. Lähes jokaisessa maanosassa au pair-apikkoja tarjoaa IAPA, Euroopan sekä USA:n au pair -tarjonnasta huolehtii EurAupair ja Iso-Britannian au pair -paikkoja tarjoaa Nordic Nannies.  

Working holiday on erinomainen vaihtoehto työkokemuksen hankkimiseen ja samalla voi reissata vaikka kuinka monessa kohteessa usean kuukauden ajan. Working holiday mahdollistaa työkokemuksen kasvattamisen, uusien ystävyyssuhteiden syntymisen ja rahan tienaamisen seuraavaa kohdetta varten. Working holiday -viisumia voi hakea ainakin Australiasta ja Uudesta-Seelannista. Suomessa Working holiday -asiantuntija on ainakin KILROY.

Workaway on myös mahdollisuus viettää useita viikkoja tai kuukausia työskennellen ulkomailla. Itse työ voi olla palkatonta, mutta isäntäperhe tarjoaa ylöspidon. Tämä on hieman erilainen tapa kokeilla ulkomailla työskentelyä, mutta loistava vaihtoehto muiden joukossa.

Miksi työskennellä ulkomailla?

Ulkomailla työskentely mahdollistaa monia asioita, kuten kielitaidon kehittymisen. Englannin kielen taito ainakin kehittyy ja samalla opit myös kohdemaan kieltäkin. Ulkomailla työskentely myös kasvattaa tulevaisuuden uramahdollisuuksia, varsinkin jos työskentelet kansainvälisessä ympäristössä monipuolisissa ja haastavissa tehtävissä.

Työympäristön kautta tutustut uuteen ympäristöön ja saat uusia ystäviä. Lisäksi opit uuteen kulttuuriin liittyviä arvoja ja normeja. Tämä laajentaakin perspektiiviäsi tehokkaasti. Verkostoitumisesta on hyötyä tulevan urasi kannalta. Ja näyttäähän ulkomailla työskentely hienolta CV:ssä, joten olet jatkossa houkuttelevampi työntekijä työnantajien silmissä. Ulkomailla työskentely kertoo itsenäisyydestäsi ja kyvystä seisoa omilla jaloillasi. Ulkomailla työskentely onkin mahtava seikkailu, joka ei unohdu koskaan. Päätä vain mistä maasta seikkailusi alkaa.

Suosittuja artikkeleita

Sisällysluettelo

Ari-Pekka

Ari-Pekka

Ari-Pekka tässä moi! Olen Toisin.fi -sivuston ylläpitäjä ja sisältöjen tuottaja. Minua erityisesti kiinnostaa nykyajan mahdollisuudet tehdä rahaa netissä ilman, että olisin aikaan ja paikkaan sitoutunut. Tykkään rakentaa nettisivuja, sijoittaa ja opiskella uusia asioita nettiliiketoimintaan liittyen.