fbpx

Blogin perustaminen – Ainoa opas, jonka tarvitset

Päivitetty viimeksi: 7.3.2022

Tässä artikkelissa kerron sinulle, miten kannattaa tehdä oma blogi ja myös ne asiat, mitä ei kannata tehdä, kun on aloittamassa bloggausta. Nämä ajatukset ja vinkit ovat tulleet yli 10 vuoden ajalta, jolloin olen rakentanut ja seurannut monia eri blogeja.

Blogin aloittaminen – miten ja mitä tehdä käytännössä?

Blogin aloittaminen on ennen kaikkea päätös. Todella moni miettii sitä vuosi toisensa jälkeen, eikä missään vaiheessa aloita sitä. Kukaan meistä ei ole täydellinen ja aivan varmasti 10 tai 20 ensimmäistä blogipostausta on jälkeenpäin ajateltuina huonoja, mutta niiden tarkoitus on opettaa sinua paremmaksi bloggaajaksi. Näin se on mennyt ihan jokaisella, jopa kaikkein suosituimmilla bloggareilla.

Unelmana oma blogi

Älä siis jää miettimään asiaa liian pitkäksi aikaa, vaan mieti kumpi sinua harmittaa tulevaisuudessa enemmän: se, että aloitit oman blogin vai se, että et koskaan kokeillut edes. Veikkaan jälkimmäistä. Sen takia tein sinua varten tämän oppaan tai artikkelin, koska haluan opettaa sinulle yhdellä sivulla kaiken tarpeellisen, mitä sinun tarvitsee tietää, että sinusta voi tulla hyvä ja menestynyt bloggaaja.

Seuraavaksi kerron sinulle tarkat ohjeet, miten perustat oman blogin, mitä siinä on hyvä ottaa huomioon ja mitkä sudenkuopat kannattaa välttää, varsinkin jos tavoitteenasi on saada lisätuloja bloggaajana.

Aloita perustamalla ilmainen blogi

Blogin luominen ilmaiseksi onnistuu nykyisin todella helposti. Tällä hetkellä kaikki blogialustat ja -palvelut tarjoavat niin helppokäyttöiset työkalut blogin perustamiseen, että kuka tahansa pystyy tekemään sen täysin itse. Ennen kuin valitset sopivaa blogialustaa sinun kannattaa miettiä, että onko sinulla tavoitteena rakentaa blogilla itsellesi lisää tuloja, vai haluatko tehdä sitä täysin harrastuksena.

Tämä on tärkeä asia miettiä ennen kuin edes mietit nimeä blogille (johon liittyen annan vinkkejä myöhemmin tässä artikkelissa). Tämä on sen takia tärkeä kysymys, koska osa blogialustoista ei mahdollista kaikkia parhaita tapoja tehdä tuloa ja niissä voi olla merkittäviäkin rajoitteita.

Bloggaaja nainen

Jos päätät lähteä tekemään blogia täysin harrastuksena, niin silloin pystyt tekemään kaiken täysin ilmaiseksi. Jos kuitenkin haluat pitää oven auki kaikille mahdollisille blogista tuleville tuloille tai haluat blogillesi täysin oman domainin, eli nettisivun nimen, niin sinun on hyvä varautua noin 20-40 € sijoitukseen. Summa on todella pieni siihen verrattuna, että sillä saa hankittua periaatteessa kaiken saman mitä ammattibloggaajakin hankkisi aluksi.

Lue siis tarkkaan eri blogialustojen erot ja valitse sen jälkeen omaan tarkoitukseesi sopivin vaihtoehto.

Paras blogialusta: vertailussa suosituimmat alustat

Blogialustat tai blogin perustaminen voidaan jakaa karkeasti kolmeen erilaiseen vaihtoehtoon:

 • Blogin perustaminen omaan domainiin (esim. heikinblogi.fi)
 • Blogin perustaminen valmisalustaan (esim. heikinblogi.blogspot.fi)
 • Blogin perustaminen blogiportaaliin (esim. https://www.lily.fi/blogit/heikinblogi)

Nämä ovat yleisimmin käytetyt tavat perustaa oma blogi. Oma lämmin suositukseni on vaihtoehto yksi, koska se on ainoa näistä vaihtoehdoista, joissa blogi on aidosti sinun oma. Tätä voi verrata omistusasunnossa tai vuokralla asumiseen. Silloin kun domain-nimi on blogspot, lily tai jotain muuta, niin olet vuokralla heidän domainissaan ja et voi itse vaikuttaa mahdollisiin muutoksiin palveluissa.

Jos olet hankkinut oman domainin ja sille webhotellin parilla kympillä, niin silloin sinulla on oma virtuaalinen omistusasunto, eli blogisi domain-nimi on sinun omistuksessasi. Seuraavassa käyn vielä läpi näiden eri alustojen hyviä puolia sekä myös niiden heikkouksia.

1. Blogin perustaminen WordPress:iin

Omasta mielestäni kaikkein paras vaihtoehto on perustaa oma blogi WordPressiin, niin että hankii itselleen oman domainnimen ja webhotellin, jonka jälkeen asentaa webhotellin hallintapaneelista täysin ilmaiseksi WordPressin. Tämä on ehdottomasti suosittelemani aloittaa bloggaaminen. Lisäksi voit asentaa lisäosia esim. Instagram feedin tai mitä tahansa muita lisäosia täysin ilmaiseksi. Oma domain + webhotelli maksaa noin 2,50 €/kk, eli vain noin 30 € vuodessa. Varaa domain ja webhotelli täältä. MINI 300 -paketti on täysin riittävä.

WordPress.com on toinen vaihtoehto, jolla voit aloittaa bloggaamisen, mutta EN SUOSITTELE SITÄ. He tarjoavat ilmaisen vaihtoehdon, jolloin domainosoite on tämän tyylinen: bloginnimi.wordpress.com. Eli silloin saat käyttöösi vain tuon wordpress-domainin. Jos haluat ottaa oman domainin käyttöön sinun täytyy välita 4 €/kk maksava paketti, joka on ominaisuusiltaan todella puutteellinen. Itse asiassa, jos haluat käyttöösi lisäosat, niin silloin sinun täytyy valita 25 €/kk maksava paketti, joka on järkyttävän kallis hinta.

WordPress-blogin perustamisen vaiheet:

 1. Mieti sopiva domain-nimi blogillesi ja testaa sen saatavuus täältä.
 2. Varaa itsellesi domain ja webhotelli edullisesti esim. XetNet-palvelusta.
 3. Asenna WordPress helposti webhotellin hallintapaneelissa.
 4. Kirjaudu WordPress-sivuillesei ja mene kohtaan Ulkoasu -> Teemat.
 5. Katso mikä teema näyttää mieleiseltä ja klikkaa ”asenna”, jonka jälkeen ”ota käyttöön”.
 6. Aloita kirjoittamaan ensimmäistä kirjoitusta uuteen blogiisi.

Tässä menee kaiken kaikkiaan noin 30 minuuttia ja sinulla on sen jälkeen ikioma blogi!

WordPress webhotelli + domain (2,48 €/kk)

Oma WordPress-blogi edullisesti alle 30 eurolla vuodessa. XetNet:n MINI300 -paketissa on kaikki tarvittava oman WordPress-blogin perustamiseen.

2. Blogin perustaminen Bloggeriin / Blogspotiin

Blogger

Oman blogin aloittaminen on todella helppoa Bloggerin avulla. Sinun tarvitsee vain mennä tälle Blogger.com -sivustolle. Jos sinulla on tavoitteita bloggaamiseen liittyen ja haluat hankkia tuloja blogin avulla, niin silloin en suosittele Bloggeria, vaan oman blogin perustamista omassa webhotellissa ylläpidettävään WordPressiin. Ohjeet tähän löydät edellisestä kappaleesta.

Blogger-blogin perustaminen:

 1. Mene osoitteeseen: https://www.blogger.com/
 2. Klikkaa ”Luo oma blogi” -nappia.
 3. Kirjaudu Google-tunnuksilla, eli omalla Gmail-osoitteella.
 4. Keksi blogin otsikko, eli blogin nimi.
 5. Keksi osoite blogille (bloginnimi.blogspot.com)
 6. Keksi oma nimimerkki tai kirjoita oma nimesi (näyttönimi).

Nyt sinulla on oma blogi perustettu Bloggeriin/Blogspotiin ja voit aloittaa uuden postauksen kirjoittamisen välittömästi. Tätä kautta saat blogin pystytettyä jopa alle 5 minuutissa. Jos sinulla on kiire saada oma blogi tehtyä, etkä välitä juurikaan blogin ulkonäöstä ja ominaisuuksista, niin silloin tämä on varteenotettava vaihtoehto.

3. Blogin perustaminen Lily-palveluun

Lily.fi blogit

Lily-blogit ovat suosittuja ja ne näyttävät tyylikkäiltä. Itse asiassa koko Lily-palvelu on rakennettu WordPress-blogijärjestelmän päälle ja Lily-bloggaajat käyttävät siis ihan samaa WordPressiä oman blogin päivittämiseen kuin omalla domainnimellä bloggaavat. Lily-blogin vahvuus on siinä, että jos kirjoitat hyviä ja mielenkiintoisia kirjoituksia, jotka saavat näkyvyyttä, niin voit saada vielä enemmän näkyvyyttä pääsemällä suosituimpien blogien joukkoon Lilyn sivuilla.

Huono puoli taas palvelussa on se, että he pyörittävät mainoksia jokaisen blogin yhteydessä, etkä voi vaikuttaa niihin. Kaiken lisäksi kaikki mainostulot menevät Lily-palvelulle, eikä sisältöä tuottava bloggaaja saa siitä itse mitään.

Olen sitä mieltä, että voit kohtuullisen helposti rakentaa todella tyylikkään blogin omaan domainiin WordPressin avulla, niin että saat käyttöösi kaikki ominaisuudet sekä mahdolliset mainostulot. Jos haluat perustaa oman Lily-blogin, niin se onnistuu helposti täältä.

Blogin perustaminen nimettömänä vai omalla nimellä?

Kannattaako blogi perustaa omalla nimellä, nimimerkillä vai täysin anonyyminä? Tätä kannattaa miettiä ennen kuin varaat itsellesi domainin ja oikea vastaus riippuu siitä, mitä haluat. Monille vaikuttajille on tärkeää esiintyä omalla nimellä ja sitä kautta rakentaa itsestään henkilöbrändiä ja saada jatkossa sen avulla työtarjouksia ja yhteistyöehdotuksia.

Toisaalta sijoitusblogien maailmassa todella harva esiintyy omalla nimellään. Se ovat valinneet käyttää nimimerkkiä oman nimen sijaan ja pysyttäytyä anonyyminä. Se voi toimia hyvin siinä maailmassa, eikä aina ole edes väliä esiintyykö omalla nimellä vai nimimerkillä.

Yksi tapa tehdä blogia on kirjoittaa artikkeleita tiettyyn aihepiiriin liittyen. Koirista kertova blogi voi olla todella suosittu, vaikka siellä ei olisi käytössä kirjoittajan nimeä tai edes nimimerkkiäkään. Tässä on idea, että nettisivujen domainnimestä tulee ”brändi” ja blogi pyörii sen ympärillä. Esimerkiksi kuluttajalainoja vertailevat blogit ja nettisivut ovat tämän tyylisiä.

Anonyymin blogin edut ja huonot puolet

Anonyymi blogi on siitä hyvä, että sinun ei tarvitse miettiä joka kerran niin tarkkaan, mistä kirjoitat, millaisia kuvia lisäät blogin yhteyteen. Toisin sanoen voit kirjoittaa blogia paljon vapaammin ja useammista eri aiheista. Anonyymiä blogia perustettaessa voit valita itsellesi jonkin nimimerkin, jos niin haluat tai toinen vaihtoehto on se, että keksit pelkästään blogille nimen ilman, että blogin kirjoittajalla tarvitsee olla nimimerkkiä. Esimerkiksi vertailusivustot ja tietyn aihealueen infosivut voivat olla täysin nimettömiä.

Vastaavasti anonyymin blogin huono puoli on se, että jos blogi menestyy ja siitä tulee suosittu, niin et välttämättä pysty hyödyntämään tätä suosiota suoraan itse. Monet bloggaajat saavat esimerkiksi kutsuja eri tapahtumiin ja heille tarjotaan työkeikkoja, joista he luonnollisesti saavat palkkion. Jos haluat pysyä täysin anonyyminä, niin näiden etujen hyödyntäminen voi olla haastavaa. Aina on kuitenkin se vaihtoehto, että julkaiset jossain vaiheessa sen, kuka on oikeasti nimimerkin takana.

Miten saada kävijöitä blogiin?

Yksi monia bloggaajia askarruttava kysymys on se, että miten saan enemmän kävijöitä ja lukijoita blogilleni? Tähän minulla on muutama hyvä vinkki, joista kannattaa aloittaa. Kävijöiden saaminen edellyttää aina töitä ja kannattaa varautua siihen, että suosituimmat bloggaajat ovat usein myös niitä, jotka ovat valmiit tekemään eniten töitä blogin kehittämisen eteen.

1. Hyvät ja kiinnostavat artikkelit

Tämä oli varmasti itsestäänselvyys. Hyviä artikkeleita jaetaan somessa ja niitä suositellaan kavereille ja ne saavat sitä kautta enemmän näkyvyyttä ja sinä saat uusia lukijoita blogillesi.

Toinen, ehkä vähän tuntemattomampi tapa kirjoittaa hyviä artikkeleita on se, että otetaan myös Google huomioon sekä mitä suomalaiset etsivät Googlesta. Tätä vinkkiä voi hyödyntää myös uusien aiheiden etsimiseen. Tässä, ole hyvä!

Jos haluat kirjoittaa vaikka siitä, kun eilen leivoit mustikkapiirakkaa ja otit siitä hienoja kuvia. Ennen kuin kirjoitat artikkelia tai mietit täydellistä otsikkoa sille, niin kirjoita Googleen ”mustikkapiirakka” ja katso mitä hakuehdotuksia Google tarjoaa sinulle. Hyödynnä näitä hakusanoja blogiartikkelin otsikossa, väliotsikoissa ja tekstissä. Näitä hakusanoja ei tarvitse yrittää väkisin sulloa tekstiin, vaan riittää että mainitset ne kerran tai pari blogissasi. Näin ollen Google ymmärtää, että sisältösi käsittelee juuri näitä aiheita ja alat nousemaan Googlen hakutuloksissa korkeammalle kyseisillä hakusanoilla ja uudet lukijat voivat löytää blogisi tätä kautta.

Uusien blogi-ideoiden keksiminen

Blogi-ideoiden löytäminen Googlesta

Voit hyödyntää tätä samaa kikkaa myös uusien blogiartikkeleiden ideoinnissa. Yllä olevassa kuvassa olen kirjoittanut Googleen ”helppo ark”, koska ajattelin helppoa arkiruokaa. Google päätti kuitenkin antaa minulle paljon eri blogi-ideoita:

 • Helppo arkiruoka
 • Helppo arkikampaus
 • Helppo arkimeikki
 • Helppo arkiruoka kalasta

Tästä saan hyviä ideoita uusille blogikirjoituksille ja jatkamalla sekä kokeilemassa uusia hakusanoja löydän käytännössä täysin rajattomasti uusia aiheita, joista voisin kirjoittaa.

2. Somen hyödyntäminen

Jokainen uusi blogikirjoitus kannattaa jakaa omissa somekanavissasi (Facebook, Instagram, Twitter jne.) ja tätä voit tehostaa myös niin, että mietit aina kolme eri näkökulmaa somepostaukselle, johon voit linkittää oman blogiartikkelin. Eli jokaista kirjoitusta kohden pystyt saamaan helposti kolme eri somepostausta.

Varsinkin Facebookissa kannattaa liittyä eri bloggaajille tarkoitettuihin ryhmiin, joissa omia uusia blogikirjoituksia jaetaan. Tämän lisäksi kannattaa myös etsiä blogisi aihepiiriin liittyviä Facebook-ryhmiä: koirat, kauneus, puutarhan hoito tai mistä ikinä kirjoitatkaan blogissasi ja odottaa, että jotain kirjoittamistasi aihepiireistä nouseen esiin ryhmän keskusteluissa. Tällaisessa tilanteessa voi olla hyödyllistä laittaa linkki blogikirjoitukseesi, jossa kerrot syvemmin keskustelun aiheesta. Tämä on hyvä tapa saada todella kiinnostuneita lukijoita blogillesi.

Koiraryhmät Facebookissa

Näitä ryhmiä löydät helposti kirjoittamalla Facebookin hakukenttään esimerkiksi ”koira” ja valitsemalla valikosta ”Ryhmät”, jonka jälkeen näet listan mahdollisista ryhmistä, joihin kannattaa liittyä.

3. Linkitä blogisi näihin palveluihin

Helppo ja nopea tapa saada uusia kävijöitä blogiisi on käydä lisäämässä oma blogi sivustoille, jotka listaavat ja julkaisevat eri blogien uusia blogikirjoituksia ja lähettävät sivujensa kautta uusia lukijoita blogiisi. Täältä pääset lisäämään blogisi blogit.fi -sivuille.

Kirjoittaminen blogiin

Mitä blogiin kannattaa kirjoittaa? Miten pitkiä artikkeleita pitäisi kirjoittaa ja miten usein? Seuraavaksi saat vastauksia näihin yleisimpiin kysymyksiin:

 1. Mitä blogiin kannattaa kirjoittaa? Ihan aluksi kannattaa miettiä jonkinlainen rajaus blogiaiheille. Jos teet blogia omasta elämästäsi, niin silloin voit tietysti kirjoittaa mistä haluat. Jos blogisi käsittelee vaikka sisustamista, niin mieti alkuun vaikka kolme eri pääaihealuetta, joista haluat kirjoittaa ja aloita siitä. Hyvät blogit keskittyvät yleensä (ainakin aluksi) rajattuun aihealueeseen ja niistä tulee juuri sen aihealueen ykkösblogi. Sen jälkeen voit vapaammin laajentaa eri aiheisiin, koska sinulla on jo lukijoita ja faneja. Vinkki on siis se, että valitse blogillesi tietyt suuntaviivat ja noudata niitä.
 2. Kuinka pitkiä blogiartikkeleita kannattaa kirjoittaa? Suurin ongelma monella lifestyle-bloggaajalla on se, että heidän blogikirjoituksissaan on 20 kuvaa ja 10 lausetta tekstiä. Nämä kirjoitukset eivät saa näkyvyyttä Googlessa ja sen takia suuri potentiaali uusille lukijoille jää hyödyntämättä. Suositus hyvän blogikirjoituksen sanamääräksi on noin 500 sanaa tekstiä. Se tarkoittaa noin yhtä A4-sivua tekstiä, kun kirjoitat tekstit Wordilla tai Macin Pages-ohjelmalla. Itse olen huomannut, että 500 sanan artikkeli syntyy hyvin, kun miettii aiheelle 2-3 väliotsikkoa ja sen jälkeen alkaa vaan kirjoittamaan ja antaa flow:n virrata.
 3. Kuinka usein blogiin kannattaa kirjoittaa? Tämä riippuu ihan blogin tavoitteista. Lifestyle-blogeihin voi kirjoittaa 1-2 päivän välein, mutta tekstit eivät silloin välttämättä ole kovin syvällisiä. Ehkä hyvä suositus olisi noin 1-2 artikkelia viikossa, jos haluat rakentaa itsellesi suositun ja kiinnostavan blogin. Silloin pystyt keskittymään paremmin ja miettimään hieman syvällisempiä aiheita ja syventyä oikeasti kirjoittamiseen. Joissain tapauksissa olen nähnyt todella suosittuja asiantuntijoita, jotka kirjoittavat vain noin 5-10 artikkelia vuodessa, mutta silloin ne ovat usein yli 10 000 sanaa pitkiä ja todella syvällisiä pohdintoja tai tutkimuksia tietystä aiheesta. Aloita vaikka kirjoittamalla yksi artikkeli joka viikko ja tiivistä tahtia, kun kirjoittaminen alkaa sujua hyvin!

Loppusanat haikein mielin…

Toivottavasti tässä oli sinulle riittävän kattava infopaketti blogin perustamisesta ja uskon ainakin, että näillä vinkeillä pääset hyvin alkuun ja ehkä vähän alkuakin pidemmälle. Jos sinulle jäi mieleen kysymyksiä bloggaamiseen liittyen tai haluat antaa palautetta tästä artikkelista, niin käy kommentoimassa vapaasti alla olevaan kommenttikenttään. Se on jopa toivottavaa!

Ari-Pekka

Ari-Pekka

Ari-Pekka tässä moi! Olen Toisin.fi -sivuston ylläpitäjä ja sisältöjen tuottaja. Minua erityisesti kiinnostaa nykyajan mahdollisuudet tehdä rahaa netissä ilman, että olisin aikaan ja paikkaan sitoutunut. Tykkään rakentaa nettisivuja, sijoittaa ja opiskella uusia asioita nettiliiketoimintaan liittyen.

Suosittuja artikkeleita