Sijoitusmaailmassa jo hyvin tutuksi tullut sanonta, jonka mukaan kaikkia munia ei kannata laittaa samaan koriin, kiteyttää hyvin hajautuksen ydinajatuksen.
Hajauttamisen avulla sijoittaja voi madaltaa omaa riskiään sen suhteen, että kaikki sijoitetut varat katoaisivat esimerkiksi yhden kaatuvan yrityksen mukana kuin tuhka tuuleen.
Idea hajautuksessa pohjautuu siihen, että eri sijoituskohteissa hyvät ja huonot hetket voivat sattua eri aikoihin ja paikkoihin. Se tuo siis salkkuun hyvin tasapainoa, vaikkakaan täysin riskitöntä tuottoa ei ole olemassa.
Hajautuksen avulla voi tosin päästä mahdollisimman lähelle sellaista ja siksi sanotaankin, että hajauttaminen on sijoittajan ainoa ilmainen lounas. Kannattaa tosin muistaa, että olipa kyseessä netticasino tai sijoittaminen, ei kumpaankaan kuulu laittaa varoja, joita ei ole valmis menettämään. Riski – pienikin sellainen – on nimittäin aina olemassa.
Miten sijoitusten hajautus sitten kannattaa tehdä? Tässä jutussa annamme parhaat vinkit sijoitusten hajautukseen!
5 hyvää vinkkiä sijoitusten hajauttamiseen
Mihin kannattaa sijoittaa? Tähän ei ole olemassa yhtä oikeaa vastausta, sillä sijoituspäätöksiä tehdessä tulee ottaa huomioon myös se, mitä omasta sijoitussalkusta jo entuudestaan löytyy.
Tässä viisi tärkeää pointtia hajauttamiseen liittyen, jotka kannattaa pitää mielessä, kun alkaa tekemään sijoituksia:
1) Hajautus eri omaisuusluokkiin
Se, kuinka suuri oman sijoitussalkun tuotto-odotus tulee olemaan, määräytyy pitkälti sen mukaan, kuinka paljon rahaa sijoittaa eri omaisuusluokkiin.
Eri omaisuusluokkia ovat esimerkiksi:
- Kiinteistöt
- Yrityslainat
- Valtionlainat
- Raaka-aineet
- Käteinen
- Osakkeet
Kaikki nämä käyttäytyvät hieman eri tavalla. Esimerkiksi silloin, kun osakemarkkinat ovat laskussa, jalometallit ja hyvällä luottoluokituksella varustetut valtionlainat tuottavat hyvin. Myös osakemarkkinoiden syklit ovat lyhyempiä verrattuna kiinteistömarkkinan sykleihin.
Sijoittaja saa pienennettyä hyvin omia maksimitappioita ja tasattua tuottojen kertymistä siten, että hän koostaa oman sijoitussalkkunsa laajasti eri omaisuusluokista.
Hyvin ja laadukkaasti kasatun sijoittussalkun avulla voi hyödyntää myös markkinoiden laskutrendit tehokkaasti ja sitä kautta alentaa esimerkiksi omien sijoitusten keskiostohintoja.
2) Hajautus omaisuusluokissa
Eri omaisuusluokkiin hajauttaminen on tärkeää, mutta tämän lisäksi on tärkeää hajauttaa varat myös tietyn omaisuusluokan sisällä. Tämä vähentää esimerkiksi yksittäiseen yritykseen, sektoriin tai valtioon liittyviä riskejä ja muita uhkakuvia.
Kaikista tärkeintä omaisuusluokkien sisällä hajauttaminen on osakkeihin sijoittaessa.
Kun sijoittaa vain yhteen yksittäiseen yritykseen, on aina altis esimerkiksi:
- Yritysjohdon vaihdokselle
- Poliittisten päätösten vaikutuksille
- Luonnonumullistuksille
- Kuluttajien käytösten muuttumiselle
- Muille ennakoimattomille tekijöille
Ja jos käy oikein huono tuuri, voi yksittäinen yritys kaatua kokonaan, jolloin tappio on -100 %.
Vaivattomin tapa riskien hajauttamiselle eri omaisuusluokkien sisällä on ETF-rahaston ostaminen, joka parhaimmillaan voi sijoittaa jopa satoihin lainoihin tai osakkeisiin.
Tällöin ne kuuluisat munat eivät ole vain yhdessä korissa, jolloin yhden yrityksen kaatuminen ei aiheuta koko sijoitettujen varojen sulamista.
3) Salkun säännöllinen tasapainottaminen
Salkun tasapainotuksessa eli rebalansoinnissa ideana on, että tasaisin väliajoin salkku tasapainotetaan tavoitepainotuksiin. Tämä voi tapahtua esimerkiksi vuosittain tai kvartaaleittain, mutta tätä tiheämmin sitä ei välttämättä kannata lähteä tekemään.
Miten tasapainotus käytännössä toimii? Tässä ohjeita salkun tasapainottamiseen:
- Jos salkusta löytyy esimerkiksi 10 eri yrityksen osaketta, tarkoittaa tasapainotus sitä, että jokaisen osakkeen painoarvo olisi 10 %. Jos paino on suurempi, täytyy osaketta myydä pois, kun taas alhaisemmassa määrässä sitä pitää ostaa lisää.
- Toinen hyvä keino on myydä osaketta sen verran, kuin siihen on itse sijoittanut, ja antaa tuottojen hoitaa hommansa. Jos on esimerkiksi ostanut osaketta 500 eurolla ja se kasvaa 1 000 euroon, myy kyseistä osaketta 500 eurolla. Tällöin omat varat on saanut takaisin ja ne voi sijoittaa eteenpäin johonkin muuhun ilman, että aiemmasta osakkeesta on tarvinut luopua.
- Useimmiten salkun tasapainotus saadaan tehtyä ilman, että tarvitsee myydä mitään. Tämä on myös verotehokkaampaa. Kuukausisäästäjä voi esimerkiksi keskittyä rahastoihin, joiden painoarvo on muita tai toivottua pienempi. Osinkosijoittaja taas voi sijoittaa saamansa osingot niihin osakkeisiin, joiden painoarvon haluaisi olevan suurempi.
Kun tasapainottaa oman salkkunsa, voi välttyä helposti siltä, että munia olisi laitettuna liikaa yhteen koriin. Samaan aikaan saat ostettua laskumarkkinasta automaattisesti halvempia osakkeita, mutta saat myös myytyä kalliita osakkeita nousumarkkinassa.
Tällä tavalla pääset parempaan lopputulokseen kuin iso osa muista sijoittajista ilman, että otat suurta riskiä.
4) Ajallinen hajautus
Ajallinen hajauttaminen on syytä pitää mielessä erityisesti silloin, kun aloittamassa omaa sijoitusmatkaansa. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että ostaa tasaisin väliajoin sijoituksia, eikä työnnä kaikkia ylimääräisiä rahojaan markkinoille kerralla.
Pitkällä aikavälillä tuotto-odotus on nimittäin aina ollut positiivinen riippumatta aloitushetkestä. Sen sijaan lyhyellä aikavälillä osto saattaa tapahtua markkinan huipulla, jolloin jyrkästä laskusta toipumisessa voi mennä jopa monta vuotta.
Kun lähtee sijoittamaan isoja kertasummia, kuten perintöä, säästötilien säästöjä, voittoja tai vaikkapa lahjaa, kannattaa sijoitettava summa jakaa useampaan pienempään osaan. Jos summa on hyvin suuri, kannattaa se esimerkiksi hajauttaa 2-3 vuodelle.
Helpoin tapa ajalliselle riskiä pienentävälle hajauttamiselle on säännöllinen sijoittaminen. Laita esimerkiksi osa palkastasi menemään joka kuukausi sijoituksiin tai käytä tietty summa kvartaaleittain. Tällöin salkkuusi päätyy ostoja niin nousu- kuin laskutrendeistäkin.
5) Pidä kiinni suurista linjoista
Käytännössä hajautuksessa riittää, että salkku on saatu hajautettua noin 10 % tarkkuudella. Yhden tai kahden prosentin hinkkaaminen suuntaan tai toiseen ei tule vaikuttamaan merkittävästi tuottoihin, vaikka luulisit kykeneväsi ennustamaan markkinoiden tulevan suunnan.