Kenelle kevytyrittäjyys sopii?
Kevytyrittäjyys on varsin matalan kynnyksen tie yrittäjyyteen ja sen kautta voi kokeilla oman yritysideansa toimivuutta ennen kuin perustaa oman toiminimen tai osakeyhtiön. Kevytyrittäjyys onkin monelle se ensimmäinen yrittäjämäinen toimintamalli matkalla yrittäjyyteen.
Kevytyrittäjänä voit rauhassa kokeilla, millaista on toimia yrittäjänä ja harjoitella oman osaamisesi markkinointia ja kerätä itsellesi asiakkaita. Kun toimintasi on lähtenyt kivasti käyntiin ja laskutusta tapahtuu kuukausittain, voit perustaa oman yrityksen kun sinusta tuntuu, että aika on sopiva.
Sinä saat itse päättää, kenelle teet töitä ja millaisella hinnalla, eikä sinun tarvitse paneutua paperitöihin ja yrittäjyyden byrokratiaan.
Kevytyrittäjyys on myös erinomainen tapa tehdä sivutöitä ja saada lisäansioita oman päätyön ohella. Kevytyrittäjyys on varteenotettava vaihtoehto, jonka avulla voit saada itsellesi kokemusta oman alasi töistä jo opiskeluaikana ja voit selvittää, miten saat myytyä omaa osaamistasi ennen ”oikeaksi” yrittäjäksi ryhtymistä.
Jos teet töitä vain kausiluonteisesti tai hyvin satunnaisesti, kevytyrittäjyys on erittäin hyvä aloituspaikka. Monet valmentajat tai bloggaajat käyttävät kevytyrittäjyyspalvelua.
Säästyt ylimääräisiltä paperitöiltä, kun jätät ne kevytyrittäjäpalvelun huoleksi. Tällöin sinulle jää aikaa siihen, missä olet hyvä, eli omaan tekemiseesi.
Kevytyrittäjyyden hyödyt ja haitat
Vaikka kevytyrittäjyydessä on myös huonoja puolia, se on kuitenkin todella joustava ja etenkin riskivapaa tapa testata ensin omaa yritysideaa ja ottaako toiminta tulta alleen.
Tämä on mahdollista tehdä ilman kaikkea byrokratiaa ja miettimistä sekä muistamista liittyen kirjanpitoon, verotukseen ja viranomaisilmoituksiin. Jos toimintasi tuntuu sujuvan hyvin ja kassavirtaa riittää, on varsin helppoa perustaa oma toiminimi tai osakeyhtiö kevytyrittäjyyden jälkeen.
Millaisia kokemuksia kevytyrittäjyydestä ihmisillä on? Tässä alla muutamia mielipiteitä:
Hyötyjä:
- Pääset aloittamaan toimintasi edullisesti, sillä kevytyrittäjyyden aloituskustannukset ovat pyöreät 0 euroa, etkä tarvitse suurta pääomaa toimintasi aloittamiseen. Laskutuspalvelu maksaa sinulle vasta siinä vaiheessa, kun laskutat asiakastasi.
- Suomalaiset laskutuspalvelut ovat varsin luotettavia, tästä kertoo jo sekin, että samat yritykset ovat olleet toiminnassa jo vuosien ajan. Yhdenkään suomalaisen laskutuspalvelua tarjoavan yrityksen kanssa ei ole ollut mitään ongelmia rahojen saamisen suhteen.
- Tämä on erittäin riskitöntä, koska palvelu on sinulle ilmainen. Et siis voi mitenkään joutua pahoihin taloudellisiin ongelmiin kevytyrittäjänä toimiessasi.
- Olet vapautettu kirjanpidollisista ja verotuksellista kiemuroista heti toimintasi aloittamisen jälkeen, nämä voit huoletta jättää laskutuspalveluyrityksen huoleksi.
- Kevytyrittäjyys on hieno ponnahduslauta yrittäjyyteen ja kannustaa sinua selvittämään erilaisia yrittäjyyteen liittyviä asioita, kuten kirjanpito- ja verotusasiat. Nämä sinun on joka tapauksessa pakko selvittää siinä vaiheessa, kun haluat perustaa oman toiminimen tai osakeyhtiön.
- Et sitoudu jatkamaan kevytyrittäjänä jotain tiettyä aikaa, vaan voit milloin tahansa lopettaa laskutuspalvelun käytön ja siirtyä yrittäjäksi perustamalla oman toiminimen tai osakeyhtiön. Varsinkin, jos näyttää siltä, että kassavirta on säännöllinen ja laskutettava summa hiukankin isompi sekä lisäksi asiakkaita riittää.
- Kevytyrittäjyys on hyvä vaihtoehto, jos sinulla on jo päätyö tai opiskelet mutta teet myös sivutoimisesti töitä, joista sinulle tulee laskutettavaa tuloa.
- Voit käyttää laskutuspalvelua halutessasi eikä sinulta laskuteta mitään ylimääräisiä kuluja silloin kun ei ole mitään laskutettavaakaan. Sinun ei siis tarvitse laskuttaa jotain tiettyä laskumäärää vuodessa, joten voit käyttää palvelua satunnaisestikin.
Haittoja:
- Joudut maksamaan laskutuspalvelulle laskutettavasta tulostasi prosenttiosuuden, eli sinulle ei jää niin paljoa nettotuloa. Toiset laskutuspalvelut veloittavat palkkiota minimissään 15-20 euroa, vaikka prosenttiosuus ilmoitetaankin olevan ainoastaan 5 %. Voit siis joutua maksamaan jopa enemmänkin kuin tuon mainitun prosenttiosuuden.
- Ihan kaikkia töitä ei voi laskuttaa laskutuspalvelun kautta johtuen luvanvaraisuudesta. Tällaisia töitä ovat vaikkapa taksiyrittäjyys ja jotkin LVI-työt.
- Kevytyrittäjyys on hyvä vaihtoehto, jos myyt jotain palvelua. Jos kuitenkin myyt jotain tavaraa tai elintarvikkeita, kevytyrittäjyys ei ole automaattisesti järkevää. Myöskään tuotteita myyvän verkkokaupan pyöritys laskutuspalvelun kautta ei ole vaihtoehto.
- Et saa tehdä liiketoimintasi kuluista täysimääräisiä vähennyksiä, jolloin menetät riihikuivaa rahaa menettämäsi verohyödyn muodossa. Jotkin kulut on mahdollista tietty vähentää henkilökohtaisessa verotuksessasi.
- Kevytyrittäjänä et voi saada starttirahaa yritystoimintasi käynnistämiseen. Tämä on kuitenkin mahdollista myöhemmin, jos päätät ryhtyä päätoimiseksi yrittäjäksi toiminimellä tai osakeyhtiön muodossa.
- Et voi saada yritysrahoitusta laitehankintoihin, koska kyseessä ei ole yritys. Jos siis tarvitset kalliita laitteita ja ulkopuolista rahoitusta, kevytyrittäjyys ei ole tällöin edes vaihtoehto.
- Laskutuspalveluita tarjoavat yritykset eivät välttämättä hyväksy asiakkaaksi henkilöä, jolla on maksuhäiriömerkintöjä.
YEL-vakuutus
Tämä on erittäin yleinen kysymys liittyen kevytyrittäjyyteen, pitääkö ottaa YEL-vakuutus vai ei. Vastaus on että sinun pitää ottaa YEL-vakuutus myös kevytyrittäjänä, mikäli työtulosi arvo on yli 8 063,57 euroa vuodessa ja toimintasi kestää vähintään neljä kuukautta.
YEL-työtulo on sinun arviosi summasta, jonka maksaisit tekemästäsi työstä ulkopuoliselle työntekijälle, jolla on samanlainen ammattitaito kuin sinullakin. Tämä on siis sinun itsesi määrittämä arvo, eikä tämä liity todelliseen laskutukseen tai ansioidesi perusteella määriteltyyn summaan.
Alle 18-vuotiaille tai yli 67-vuotiaille YEL ei ole pakollinen. Huomioi myös, että jotkut laskutuspalvelut hoitavat puolestasi myös YEL-asiat, eli voit tarvittaessa ottaa YEL-vakuutuksen eläkevakuutusyhtiöstä laskutuspalvelun kautta, eikä sinun tarvitse sitä erikseen ottaa eläkevakuutusyhtiöltä.
Monilla kevytyrittäjillä oman työtulon arvo ei edes ylitä vaadittua YEL-rajaa, joten vakuutuksen hankkiminen ei ole edes ajankohtainen.
Kevytyrittäjän työttömyysturva
Aihe kevytyrittäjän työttömyysturva nousee aika usein ensimmäisenä esille, kun harkitaan kevytyrittäjyyden ja vaikkapa toiminimiyrittäjyyden välillä. Muista aina, että kevytyrittäjänä toimiminen tekee sinusta yrittäjän myös työttömyysturvaa koskevan lainsäädännön osalta. Jos toimit päätoimisena yrittäjänä, et lähtökohtaisesti ole oikeutettu työttömyysturvaan. Tämän asian merkitys korostuu siinä vaiheessa, jos olet vaikkapa sivutoimisesti kevytyrittäjänä ja jäät työttömäksi varsinaisesta palkkatyöstäsi. Tällöin TE-toimisto arvioi, oletko heidän silmissään pää- vai sivutoiminen yrittäjä.
Kevytyrittäjyytesi katsotaan olevan päätoimista, jos tekemäsi työmäärä on TE-toimiston mielestä sen verran suuri, ettei sinun olisi mahdollista ottaa sen lisäksi vastaan kokoaikatyötä muualta. Sillä ei siis ole mitään väliä, paljonko tienaat, ainoastaan työn vaatima aika on se, joka merkitsee. Pähkinänkuoressa: päätoimisena työskentelevä yrittäjä ei ole oikeutettu työttömyyskorvauksiin. Paitsi jos päätoiminen yrittäjyys on lyhytkestoista eli toimeksianto on kestoltaan enintään kaksi viikkoa, tällöin säilytät mahdollisuutesi työttömyysetuuksiin.
Sivutoimisena yrittäjänä sinun on mahdollista saada ns. soviteltua päivärahaa. Tämä tarkoittaa sitä, että voit työttömyyden aikana tehdä osa-aikaisia töitä, jotka vähentävät sinulle maksetun etuuden määrää. Jos olet palkkatöissä ja samanaikaisesti sivutoimisena kevytyrittäjänä, sinun tulee kuulua palkansaajakassaan, mikäli haluat saada ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa.
Mikäli jäät palkkatyöstäsi työttömäksi, voit toimia yrittäjänä neljän kuukauden ajan ilman, että tämä estää tuen saamisen. Voit siis rauhassa kokeilla neljän kuukauden ajan, ottaako bisnesideasi tuulta alleen, ilman että sinun tarvitsee murehtia tukien menettämistä.
Parhaat laskutuspalvelut kevytyrittäjälle
Laskutuspalvelujen toiminta perustuu palvelumaksuihin, jotka veloitetaan jokaisen toimeksiannon laskutuksen yhteydessä. Eli laskutuspalvelu lähettää laskun tekemästäsi työstä toimeksiantajallesi ja veloittaa saamastasi palkasta erillisen palvelumaksun, joka on n. 3–7 % ilman arvonlisäveroa.
On tärkeää vertailla eri palveluntarjoajia, sillä laskutuspalveluiden sisältö vaihtelee suuresti eri toimijoiden välillä. Vertailemalla saat helposti selvitettyä, mikä laskutuspalvelu olisi paras sinun tarpeisiisi. Muista myös että monet laskutuspalvelut laskuttavat palkkiot kevytyrittäjiltä tämän laskuttaman summan mukaan. Eli liikevaihdon kasvaessa laskutuspalvelun palkkion summa laskee progressiivisesti, mutta kun laskutettavat summat alkavat olla isompia, on syytä miettiä, olisiko kannattavampaa siirtyä kevytyrittäjyydestä vaikkapa toiminimeen.
Halvin laskutuspalvelu ei monesti ole kuitenkaan sama kuin paras. Palvelumaksujen hintojen lisäksi kannattaa huomioida myös mitä palveluita palvelumaksuun sisältyy ja miten hyvin ne vastaavat sinun tarpeitasi yrittäjänä. On siis mahdollista, että edullisin laskutuspalvelu ei hoidakaan kaikkia paperihommia puolestasi, jolloin joudut tekemään ne itse ja se aika on pois tuottavasta työstä.
Laskutuspalvelut hoitavat laskutuksen lisäksi paljon muitakin asioita, kuten esimerkiksi vakuutusasioita, YEL-maksuja, verojen maksamisen ja kirjanpidon. Osa laskutuspalveluista tarjoaa myös erinomaisia työkaluja vaikkapa webinaareihin, joiden kautta kevytyrittäjä voi saada uusia mahdollisuuksia uusien asiakkaiden hankkimiseen.
Tärkeää on huomata, että kaikki laskutuspalvelut eivät automaattisesti vastaa kaikesta kirjanpitoon liittyvistä teemoista. Lisäksi osa laskutuspalveluista ei esimerkiksi hoida laskutusta ulkomaille, joten jos toimeksiantajasi on Suomen ulkopuolinen, tämä on tärkeä seikka ottaa huomioon.
Toiset laskutuspalvelut tarjoavat esimerkiksi aloitteleville yrityksille ilmaisia aloituspaketteja, mutta näiden vaihtoehdot saattavat olla hyvin rajalliset. Hinnat nousevat sen mukaan, mitä useammin kevytyrittäjä laskuttaa asiakkaitaan ja millaisille laskutusvaihtoehdoille on tarvetta (esim. verkko-, sähköposti- ja paperipostilaskut).
Laskutuspalvelua valittaessa kannattaa huomioida myös tarjotut vakuutuspaketit. Vakuutukset ovatkin todella tärkeä osa kevytyrittäjän työtä, sillä kevytyrittäjänä et ole vakuutettu samoin kuin palkansaajat. Näin ollen osa laskutuspalveluista kattaa esimerkiksi kaikki pakolliset eläke-, tapaturma- ja vastuuvakuutusmaksut, kun taas toisissa palveluissa kevytyrittäjän on hankittava nämä itse.
Tässä listaus tunnetuimmista laskutuspalveluista, huomioithan että annetut palvelumaksut ja hinnoitteluesimerkit ovat voimassa tämän artikkelin kirjoittamishetkellä. Tarkista vielä uudelleen ennen kuin teet sopimuksen, onko hinnastoa päivitetty tämän jälkeen.
Kannattaa käyttää myös jokaisen palvelun sivuilta löytyvää kevytyrittäjän laskuria, jolla saat laskettua sinulta veloitettavan palvelumaksun suuruuden.
Eezy
Eezy on Suomen ensimmäinen laskutuspalvelu, ja se on perustettu jo vuonna 2008. Sivusto on helppokäyttöinen ja tarjoaa runsaasti vastauksia aloittelevan kevytyrittäjän kysymyksiin eri artikkelien muodossa. Eezyn palvelumaksut vaihtelevat 5-7 % välillä, tosin 5 % maksuun pääsee vasta kun on laskuttanut 300 000 euroa.
- Palvelumaksu: 5-7 %
- Laskutus ulkomaille: Kyllä
- Vastuuvakuutus: Kyllä
- Live-chat: Kyllä
- Vakuutukset: Tapaturma- vastuu- ja konsulttivakuutus
- YEL-vakuutus: hankintaan saa apua ja hallinnoinnin sekä tilityksen voi siirtää Eezylle
Ukko
Ukko.fi on Suomen suosituin laskutuspalvelu ja ilmoittaa palvelullaan olevan käyttäjiä jo yli 100 000 käyttäjää. Sivusto on tosi selkeä ja palvelu helppokäyttöinen. Lisäksi sivustolla on erittäin paljon tietoa kaikesta mahdollisesta kevytyrittäjyyteen liittyvästä, joten asioiden ei pitäisi ainakaan sen vuoksi jäädä epäselviksi että tietoa ei löydy.
Ukko.fi:n palvelumaksu on 5 %, joka veloitetaan laskutussummasta. Lisäksi kuitenkin veloitetaan vielä 2,90 % ”lisäveloitus” bruttopalkasta. Ukko.fi:n hinta nouseekin näiden kulujen myötä melko korkeaksi.
- Palvelumaksu: 5 %
- Laskutus ulkomaille: Kyllä
- Live-chat: Kyllä
- Vakuutukset: Tapaturma- ja vastuuvakuutus
- YEL-vakuutus: hankintaan saa apua ja hallinnoinnin sekä tilityksen voi siirtää Ukko.fi:lle.
Omapaja
Omapajan sivut ovat selkeät ja itse palvelua on helppokäyttöinen. Plussaa toimivasta asiakaspalvelusta, joka palvelee myös chatin kautta. Tämä mahdollistaa sen, että apua saa helposti ja nopeasti tilanteissa, joita jokaiselle aloittavalle yrittäjälle varmasti tulee vastaan.
- Palvelumaksu: 5-7 %
- Laskutus ulkomaille: Kyllä
- Live-chat: Kyllä
- Vakuutukset: Tapaturma- ja vastuuvakuutus
- YEL-vakuutus: hankintaan saa apua ja hallinnoinnin sekä tilityksen voi siirtää Omapajalle.
Odeal
Selkeät ja helppokäyttöiset sivut, tarvittavat tiedot löytyvät hienosti. Odeal on perustettu jo vuonna 2009 joten kyseessä on siis alan konkari.
palvelumaksut vaihtelevat 2-5 % välillä, tosin tuohon 2 % maksuun pääsee vasta laskutettuaan 200 000 euroa. Minimipalvelumaksu on kuitenkin aina 15 euroa/palkanmaksu. Yritys tarjoaa myös hetipalkka-mahdollisuutta, jolloin palkan saa tililleen jo laskutuspäivänä. Hetipalkasta veloitetaan 5 % lisäveloitus ja se lasketaan arvonlisäverottomasta laskutussummasta.
- Palvelumaksu: 2-5 %
- Laskutus ulkomaille: Kyllä
- Live-chat: Ei
- Whatsapp: Kyllä
- Vakuutukset: Tapaturma- ja vastuuvakuutus
- YEL-vakuutus: hankittava itse
Toimipiste.fi
Toimipiste.fi on luotettava suomalainen laskutuspalvelu. Yritys on perustettu vuonna 2010 tyopalvelu.fi -nimellä. Uuden omistajan myötä vuonna 2012 palvelu sai uuden nimen, Toimipiste.fi. Yrityksessä panostetaan erityisesti asiakaspalveluun, helppokäyttöisyyteen ja nopeuteen. Taitajien Toimipiste Oy on saavuttanut Suomen Asiakastiedon sekä Bisnoden luottoluokituksen AA ja tähän yltää vain pieni osa suomalaisista yrityksistä. Tämä on merkki yrityksen vakavaraisuudesta.
- Palvelumaksu: 5 % / minimipalvelumaksu 15,00 EUR
- Laskutus ulkomaille: Kyllä
- Live-chat: Ei
- Whatsapp: Ei
- Vakuutukset: Tapaturma- ja vastuuvakuutus
- YEL-vakuutus: hankintaan saa apua ja hallinnoinnin sekä tilityksen voi siirtää Toimipisteelle
Finjob
Yritys on perustettu vuonna 2012
- Palvelumaksu: 3,23 % / maksimipalkkio 250,00 EUR
- Laskutus ulkomaille: Kyllä
- Live-chat: Ei
- Whatsapp: Ei
- Vakuutukset: Tapaturma- ja vastuuvakuutus
- YEL-vakuutus: hankintaan saa apua ja hallinnoinnin sekä tilityksen voi siirtää Finjobille.
Yhteenveto kevytyrittäjyydestä
Kevytyrittäjyys on joustava ja riskivapaa tapa kokeilla, onko oma liikeideasi kannattava ja laskutuspalvelun kautta voi laskuttaa ilman että on perustanut oman yrityksen. Palvelumaksuja veloitetaan vasta kun oikeasti laskuttaa jotain. Kiinteitä kuluja ei siis kerry.
Jos liiketoiminta lähtee rakettimaiseen kiitoon ja kassakone kilisee jatkuvalla tahdilla, kevytyrittäjyydestä kannattaa siirtyä toiminimiyrittäjäksi tai osakeyhtiön omistajaksi. Tällöin pääsee hyötymään monista yrittäjille tarkoitetuista veroeduista, joiden ansiosta jää enemmän rahaa käteen. Tällaisia etuja ovat mm. arvonlisäveron alarajahuojennus, yrittäjävähennys sekä oikeus vähentää täysimääräisesti liiketoiminnastasi kertyviä kuluja.
Kannattaa tutustua eri vaihtoehtoihin rauhassa, ja ottaa myös selville kevytyrittäjän työttömyysturvasta ja tarvitsemistaan vakuutuksista.
Laskutuspalvelun käyttäminen voi olla järkevää, kun teet ainoastaan satunnaisia keikkoja eikä sinulla ole laskuttamiseen tarvittavaa Y-tunnusta. Toki voit toimia myös freelancerina, mutta yleensä työntilaajan näkökulmasta kevytyrittäjä on parempi vaihtoehto, sillä freelancer-verokortilla toimiessa asiakkaastasi saattaa tulla työnantaja, jolloin hänen tulee maksaa kaikki työnantajan pakolliset maksut.
Kun toimintasi on sen verran kannattavaa, että sitä voi verrata kokopäivätyöhön, kannattaa miettiä laskutuspalvelun käyttöä uudestaan. Eiväthän palvelumaksut tunnu paljolta silloin, kun tulot ovat pieniä ja laskutusta on vain silloin tällöin, mutta kun laskutusta on enemmän ja summat isompia, kulutkin kasvavat. Monet laskutuspalvelut tarjoavat kylläkin pienempää palvelumaksua asiakkaille, joiden laskut ovat ylittäneet tietyn eurorajan. Laskutuspalvelun käyttäminen toki vähentää kaikkea toiminimiyrittäjän byrokratiaa, mutta jo yli 30 000 euron liikevaihdolla kannattaa hieman laskea ja vertailla, olisiko kuitenkin kannattavampaa perustaa toiminimi. Tällöin voisit vähentää verotuksessa liiketoimintasi kuluja ja olet oikeutettu yrittäjien sosiaaliturvaan. Toki laskutuspalvelua käyttäessäsikin olet oikeutettu tulonhankintaan liittyviin verovähennyksiin.