fbpx

Kaikki mitä sinun tulisi tietää bitcoinista

Päivitetty viimeksi: 27.10.2021

Mikä on Bitcoin?

Bitcoin lompakkojen turvallisuus

Bitcoin on maailman tunnetuin kryptovaluutta ja se mikä oli alussa kapina ja protesti keskuspankeille, onkin kasvanut nopeasti maailmanlaajuiseksi ilmiöksi. Tänä päivänä Bitcoin nähdäänkin usein digitaalisena kultana eikä niinkään valuuttana. Bitcoin on lisäksi myös maksujärjestelmä. 

Bitcoinin tarina alkoi virallisesti lokakuussa 2008, jolloin Satoshi Nakamoto julkaisi sen white paprerin. Kukaan ei vieläkään tiedä Nakamoton todellista henkilöllisyyttä. Bitcoinin lohkoketju käynnistettiin 3.1.2009 ja tätä onkin yleisesti pidetty Bitcoinin syntymäpäivänä. Aluksi Bitcoinista ei ollut juurikaan kiinnostunut muuta kuin muutamat henkilöt mutta tällä hetkellä tilanne on jo toinen. 

Bitcoinin on digitaalinen valuutta, joka ei ole valtion valmistama, jakama ja hallinnoima, toisin kuin tavalliset valuutat. Lisäksi perinteiset valuutat, kuten vaikkapa dollari ja euro menettävät koko ajan arvoaan ajan kuluessa inflaation myötä. Koska Bitcoinien maksimimäärää on rajoitettu 21 miljoonaan, tämä johtaa väistämättä deflaatioon, mikäli kysyntä edelleen pysyy vakiona. Perinteisiin valuuttoihin verrattuna Bitcoin vain kasvattaa ajan mittaan arvoaan, jos sen suosio pysyttelee nykyisellä tasollaan. Bitcoin onkin ennen kaikkea arvonsäilyttäjä.

Mitä minun on tiedettävä ennen Bitcoiniin sijoittamista?

Bitcoinilla on puolellaan myös erittäin tärkeä etu: se oli kaikkien aikojen ensimmäinen kryptovaluutta markkinoilla, joten sillä on käytössään parhaimmat resurssit. Useimmat uudet kryptovaluuttoihin sijoittavat henkilöt aloittavatkin kryptovaluuttoihin sijoittamisen nimenomaan Bitcoinista

Monet ovat tehneet isojakin omaisuuksia Bitcoin-sijoituksilla. Toisten ovat sitä mieltä, että Bitcoin ei ole edes sijoitus vaan pelkkää spekulaatiota, koska tuotto perustuu pelkästään arvonnousuun eikä vaikkapa osinkoihin. Toiset taas ovat sitä mieltä, että Bitcoin on vakuutus, joka tarjoaa suojan inflaatiota vastaan ja säilyttää arvonsa, vaikka tulisi talouskriisejäkin, toisin kuin valuutat. Jos siis haluat sijoittaa oman taloutesi puskurin käteisen lisäksi johonkin inflaatiolta suojassa olevaan muotoon, kuten vaikkapa arvometalleihin, Bitcoin on hyvä vaihtoehto. 

Bitcoiniin sijoittaminen ei vaadi suurta kertainvestointia, ja bitcoineja on mahdollista hankkia halutessaan vaikka vain muutamalla eurolla. Jos haluat hajauttaa sijoitussalkkuasi eri omaisuusluokkiin, voi olla järkevää sijoittaa myös Bitcoiniin. 

Kaikki mitä sinun tulisi tietää bitcoinista

Bitcoin toki on riskisijoituskohde, sillä on mahdollista, että menetät kaikki rahasi. Kukaan ei siis pysty takaamaan, että Bitcoinin arvonkehitys on nousujohteinen. Mikäli Bitcoinin arvo kuitenkin nousee, kaikki sen käyttäjät hyötyvät tästä, koska he saavat ihan konkreettisesti enemmän ostovoimaa bitcoineilleen. Kryptovaluuttoihin sijoittamisen aloittaminen kannattaakin tehdä aluksi pienillä panoksilla. Bitcoineja ei siis tarvitse ostaa kokonaisina, kuten osakkeita, vaan voit ostaa pienempiä osuuksia. 

Bitcoiniin ja muihinkin kryptovaluuttoihin sijoittaminen sopivan henkilölle, joka on tottunut volatiliteettiin eli kurssien heilahteluun, ja ketä kiinnostaa aktiivisesti seurata tämän sektorin tapahtumia.

Mistä aloittelijat saavat Bitcoineja?

Bitcoinin ostaminen on nykyään melko helppoa, sillä Bitcoineja pystyy vaivattomasti ostamaan useiden eri kaupankäyntialustojen kautta. Kannattaakin sijoittaa kryptovaluuttoihin tunnettujen ja luotettavien kryptopörssien kautta, jotta minimoit lompakkosi hakkerointimahdollisuudet. Katso mistä voit ostaa bitcoineja turvallisesti täältä.

Mitkä ovat Bitcoinin riskit?

Et varmaan jättäisi omia arvoesineitäsi kadulle lojumaan, jolloin kenellä tahansa olisi mahdollisuus napata ne mukaansa. Pieniä määriä voit toki kuljettaa mukanasi vaikka kännykässä ilman lukkoa. Vähän kuin kuljettaisit hieman käteistä lompakossasi. 

Suuremmat bitcoinmäärät on syytä laittaa parempaan jemmaan. Turvallisia Bitcoinien säilytyspaikkoja ovat mm. Bitcoin-lompakko, tietokone ilman nettiyhteyttä ja aivolompakko. 

Onko Bitcoin rikollisten valuutta?

Onko Bitcoin rikollisten valuutta

Usein Bitcoinia pidetään jonain rikollisten ja huumekauppiaiden yksityisenä maksuvälineenä. Tämä on kuitenkin lähinnä median maalaama yksipuolinen mustamaalauskuva. 

Bitcoinin käyttö täysin lailliseen kaupankäyntiin kasvaa koko ajan mittavasti. Suomessakin on jo muutamia bitcoineja maksuvälineenä hyväksyviä kauppoja. Määrä on pieni, mutta koko ajan tapahtuu kehitystä tällä saralla. Bitcoinia käytetäänkin netissä enenevissä määrin moniin eri tarkoituksiin, kuten VPS-palvelimien vuokraukseen, tiedostojenjakoon, joukkorahoitukseen, uhkapeleihin, aikuisviihteeseen, lahjoituksiin, kansainvälisiin rahansiirtoihin ja vaikka mihin käyttötarkoituksiin. 

Bitcoinilla onkin paljon enemmän potentiaalia, kuin mihin sitä nykyään käytetään. Olemme vasta nähneet jäävuoren huipun ja on vain ajan kysymys, milloin sen potentiaali todella valjastetaan käyttöön. 

Bitcoin huijaukset

Onko Bitcoin pyramidihuijaus? Pyramidihuijauksen määritelmä on, että tällöin luvataan epärealistisen suuria tuottoja ja se perustuu johonkin kuvitteelliseen innovaatioon. Rahantulo perustuu vain ”tuotteen” markkinointiin uusille, jotka rahoittavat pyramidissa ylempänä olevia. Mitään oikeaa tuotetta ei ole, ja pyramidihuijaukset romahtavat, kun uutta rahaa ei enää tule sisään. Bitcoin ei täytä mitään pyramidihuijauksen määritelmiä, sillä kukaan ei ole etuasemassa, vaan se on täysin hajautettu.

Ari-Pekka

Ari-Pekka

Ari-Pekka tässä moi! Olen Toisin.fi -sivuston ylläpitäjä ja sisältöjen tuottaja. Minua erityisesti kiinnostaa nykyajan mahdollisuudet tehdä rahaa netissä ilman, että olisin aikaan ja paikkaan sitoutunut. Tykkään rakentaa nettisivuja, sijoittaa ja opiskella uusia asioita nettiliiketoimintaan liittyen.

Suosittuja artikkeleita