fbpx

Sijoittamisen aloittaminen

Päivitetty viimeksi: 19.7.2022

Sijoittamisen aloittaminen – mistä aloitan?

Monet haluavat kyllä aloittaa sijoittamisen, mutta kamppailevat haluamisesta käytännön toteuttamiseen siirtymisen kanssa. Miten edes päästä alkuun, jos koko aihe tuntuu vaikealta, tai ei ole paljoa sijoitettavaa varallisuutta? Ja uskaltaako sijoittamista edes aloittaa, mitä jos menettääkin kaikki rahansa?

Mitä kaikkia asioita aloittavan sijoittajan on syytä ottaa huomioon?

Netin keskustelupalstat ovat pullollaan erilaisia guruja, jotka vaahtoavat joistakin osakkeista, jotka tulevat nousemaan raketinomaisesti ja on olemassa satoja erilaisia sijoitusstrategioita. Sijoitusmaailma onkin tosi kiehtova ja koukuttava aivan kuten uhkapelit. Sijoittaminen vain on tuottoisampaa uhkapelaamista kuin lottoaminen.  

Kyllä, sijoittaminen on riskin ottamista, mitä ikinä ostatkaan, osakkeita, metsää tai kultaa. Kuitenkin sijoittamalla rahasi sopiviin kohteisiin voit odottaa saavasi pitkällä aikavälillä tuottoa, kun taas uhkapeleihin rahan laittaminen on aina tappiollista. Ja kuitenkin suomalaiset pelaavat erilaisia uhkapelejä paljon enemmän kuin sijoittavat rahaa. 

Kummassa joukossa haluat tulevaisuudessa seistä, siinä, joka vain haaveilee epätodennäköisestä lottovoitosta? Vai sittenkin siinä, joka sijoittamalla johonkin vaurastuu pitkässä juoksussa lähes takuulla?

Monet liputtavat indeksirahastojen puolesta ja perustelevat, miksi niistä kannattaisi aloittaa, mutta yhtä hyvin voit aloittaa suoraan poimimalla salkkuusi suoria osakkeita. Osakemarkkinoilla on kuitenkin tunkua, siellä on paljon muitakin sijoittajia havittelemassa isoja tuottoja. 

Pääasia kuitenkin on se, että aloitat jostain. Mikä tahansa on parempi kuin makuuttaa rahoja tilillään. 

Minkä vuoksi on tärkeää sijoittaa?

Sijoittaminen on tärkeää

Aloittelevan sijoittajan tärkein päätös on siis aloittaa. Onkin ihan vanhanaikainen ajatus, että sijoittamisen voi aloittaa vasta sitten, kun kaikki perushankinnat on tehty ja näiden arkimenojen jälkeen jää vielä ylimääräistä rahaa yli. Tämä on kuitenkin sikäli virheellinen ajatus, että usein sitä ylimääräistä ei jää, jos sitä ei erikseen budjetoida sijoittamiseen. Lisäksi kun lykkää aloittamista, jää pitkä aikaväli ja korkoa korolle -ilmiö hyödyntämättä.

Sijoittamisen aloittaminen on nykyään helpompaa kuin koskaan, ja täysin mahdollista pienilläkin summilla. Esimerkiksi erilaisiin rahastoihin voi sijoittaa pienilläkin kuukausisummilla. Kannattaakin käydä läpi omat tulonsa ja menonsa ja miettiä sitten, mikä olisi itselle sopiva ja realistinen kuukausittainen sijoitussumma.

Eli kannattaa aloittaa kuukausisäästäminen ja sijoittaa nämä varat kustannustehokkaisiin osakerahastoihin, sillä osakkeet tuottavat hyvin pitkässä juoksussa. Myös indeksirahastot ovat hyvä paikka aloittaa sijoittaminen. Kannattaa sijoittaa sellainen summa, jonka puuttumista et edes oikeastaan huomaa arjessa. 

Vaurastuminen on ehdottomasti sallittua ja mahdollista ihan jokaiselle, mutta se vaatii pitkäjänteisyyttä. Ole siis valmis sitoutumaan vaurastumiseen pitkäksi aikaa ja opettele minimoimaan kulut. Ole siis pitkäjänteinen ja jatka sijoittamista joka kuukausi.  

Rahastot ja sijoittaminen

Sijoittaminen on järkevää kaikille, siitä ei pääse mihinkään. Eikä siihen tarvitse suuria rahasummia vaan melko pienilläkin säännöllisillä eli joka kuukausi tapahtuvilla sijoituksilla voi kerryttää vararahastoa sekä tuottoja tulevaisuutta varten.

Rahastot ovatkin jokaiselle sopivia ja varsin helppoja perussijoitustuotteita. Erityisesti indeksirahastot ovat jokaiselle sopivia valmisratkaisuja, joilla saa hyvin hajautetun, juuri itselle sopivan riskisen sijoituksen. Jos intoa riittää ja rahaa on kertynyt sijoitustilille enemmänkin, niin indeksirahaston lisäksi voi alkaa keräämään salkkuunsa joitakin muita rahastoja, kuten vaikkapa ETF-rahastoja. 

ETF-rahastot

ETF

ETF-rahasto eli Exchange Traded Fund tunnetaan Suomessa myös nimellä Pörssinoteeratut rahastot. ETF-rahastoilla käydäänkin arvopaperipörssissä kauppaa esimerkiksi korko-, osake- tai kiinteistömarkkinoilla. ETF-rahastot ovat siis osakekoreja, jotka sisältävät pörssin vilkkaimmin vaihdettuja osakkeita.

ETF-rahastot ovatkin muodostuneet erittäin suosituiksi sijoituskohteiksi varsinkin ammattilaisten keskuudessa, koska ne tarjoavat monipuolisia sijoituskohteita ja vaivatonta hajauttamista ja niissä on pienet kulut. 

ETF-rahastot sopivat mainiosti myös aloitteleville sijoittajille. Suurin osa pankeista tarjoaa mahdollisuuden käydä kauppaa ETF-rahastoilla, ja koska alusta on pankin, se tekee kaupankäynnistä joustavaa ja edullista. Parhaan ETF-rahaston etsimiseen ja vertailemiseen löytyykin yleensä toimijoiden sivuilta hyvät työkalut.

Jos ETF-rahasto seuraa indeksiä, sitä voi ostaa ja myydä aivan kuten pörssiosakkeitakin. Useimmiten ETF-rahastot ovat passiivisia rahastoja, jolloin rahastolla ei ole aktiivista sijoituspäätöksentekoa.

Passiivinen ETF eli indeksiosuusrahasto seuraa tarkkaan ennalta määriteltyä indeksiä, joka tähtää keskimääräisiin tuottoihin keskimääräisellä riskillä. Tavallisten indeksirahastojen ja passiivisten ETF-rahastojen ero on se, että indeksirahastot eivät ole pörssinoteerattuja rahastoja. Lue lisää ETF-rahastoista täältä.

Aktiiviset ETF-rahastot taas rakentuvat salkunhoitajan oma-aloitteisuuden ympärille ja hänen pitäisi osata valita parhaat kohteet sekä tietää oikea aika myydä ja ostaa osakkeita.

Kuinka rahastoihin sijoitetaan?

Kannattaa hajauttaa riskiä, sillä mikäli sinulla on yksi osake ja se firma tekeekin konkurssin niin siten kaikki rahasi menevät siinä samalla. Jos sinulla taas on yksi indeksirahasto, ja tässä indeksirahastossa jokin yksittäinen firma menee nurin, niin tämä ei vaikuta juuri lainkaan varallisuuteesi, koska se oli vain yksi firma monen joukossa. 

Erityisesti piensijoittajat suosivat sijoitusrahastoja, koska niiden avulla voi päästä monen eri yhtiön omistajaksi. Näin toimien sijoituksen riski pienenee huomattavasti verrattuna siihen, että sijoittaisit kaikki rahat yhteen tai muutamaan kohteeseen.

Rahasto-osuuksia voi ostaa joko pankeilta tai erilaisilta sijoituspalveluyrityksiltä, kuten vaikkapa Nordnet. Indeksisijoittaminen on mainio vaihtoehto silloin kun haluat sijoittaa pitkäaikaisesti, osakemarkkinoiden riski ei ole ongelma ja tavoitteissasi on hyvä tuotto. Tarvittaessa rahat voi nostaa käyttöön nopeasti, mutta indeksisijoittamisessa kannattaa tähdätä pidempiaikaiseen sijoittamiseen. 

Osakkeet

Sijoita osakkeisiin

Nykyään osakesijoittamisen voi aloittaa jo hyvin pienilläkin summilla. Ei kannata uskoa kaveria, sukulaisia tai analyytikkoa, vaan kannattaa luottaa ainoastaan omaan itseensä. Eniten ottaa päähän jostain muualta saatu varma sijoitusvinkki, joka osoittautuukin ihan huuhaaksi. 

Totta kai on syytä hyödyntää ulkopuolisten puolueettomia analyyseja ja näkemyksiä, sillä niistä on hyötyä sijoituspäätöstä tehdessä. Mutta loppujen lopuksi sijoituspäätöksen tulee perustua omaan päätelmääsi. Kannattaa vertailla osakkeita tuottojen, pisteytyksen ja tärkeimpien tunnuslukujen perusteella.

Kenelle osakesijoittaminen sopii?

Osakesijoittaminen sopii monelle, toki osakkeiden omistaminen tuo mukanaan myös vastuuta ja se vaatii riskinsietokykyä. Osakesijoittamisen yhtenä nyrkkisääntönä on, että sijoita vain sen verran kuin olet valmis menettämään. Osakemarkkinoiden pitkän aikavälin tuotto-odotus on vuosittain 6–8 %. Koska tuotto-odotuskin on korkea, luonnollisesti myös riskit ovat korkeat.

Kuinka osakkeisiin sijoitetaan?

Osakkeita ei kannata ostaa ihan tuosta vain joltain fiilispohjalta vaan kannattaa opiskella alaa ja oppia sellaisilta, jotka ovat saaneet tuottoa osakkeistaan. Kannattaa tehdä hyvät analyysit ennen kuin sijoittaa, jotta ei häviä kaikkia rahojaan. 

Mikäli analyysien jälkeen näyttää hyvältä, niin voi ostaa kyseisen yrityksen osakkeita. Osakkeille voi saada hyvät tuotot, kunhan on tehnyt kotiläksynsä oikein. Osakesijoittaminen on oikeastaan toisten liikeideoihin sijoittamista, vaikka et itse keksisikään minkälaisen yrityksen perustaisit, mutta sijoittamalla vaikka Appleen voit olla mukana omistamassa jonkun toisen menestynyttä liikeideaa.

Asuntosijoittaminen – miksi?

Säästämisen aloittaminen

Asuntosijoittaminen vaatii isoa alkupääomaa, siihen voidaan vaatia vaikkapa 20–30 % käsirahaa tai jonkinlaisia vakuuksia. Asuntosijoittamista voi tehdä eri tavoin, kuten luottamalla oman asunnon hinnan nousuun, ostamalla asunnon vuokraustarkoitukseen tai flippaus, jolloin asunto remontoidaan ja myydään voitolla.

Asuntoa voi vuokrata myös lyhytaikaisesti, aina sitä ei tarvitse vuokrata moniksi vuosiksi. Voit alkaa vaikka Airbnb-vuokraajaksi, ja näin jopa tuplata vuokratulot. Vaikka toki tästä aiheutuu enemmän työtä kuin pitkäaikaisesta vuokrauksesta. 

Kuten kaikkeen sijoittamiseen, myös asuntosijoittamiseen liittyy riskejä. Asunnon arvo voi laskea, tai asunnossa voi olla pakko tehdä kallis remontti. Tai jos olet ostanut sijoitusasunnon väärältä alueelta, voi olla vaikea löytää sinne vuokralaista. Mikäli yhtiövastike nousee, se voi aiheuttaa sen, että sijoitusasunto tuottaakin tappiota joka kuukausi.   

Tessin: Investoi kiinteistöihin joukkorahoituksella

Nyt voit investoida kiinteistöihin yksityishenkilönä! Enää et tarvitse kiinteistöalan ammattilaisverkostoa, sillä Tessin-verkkopalvelusta löydät rahoitusta hakevat kiinteistöhankkeet, joihin voit sijoittaa yhdessä muiden sijoittajien kanssa. Lue lisää ja rekisteröidy tänään.

Joukkovelkakirjoihin sijoittaminen

Joukkovelkakirjalainat eli bondit ovat tärkeä osa sijoitussalkkua, kun tarkoituksena on sijoittaa ja kasvattaa varallisuutta. Bondit ovat siis velkakirjoja, jotka on jaettu useaan pienempään osuuteen ja sitten laskettu liikkeelle yleisön saataville.

Bondeihin sijoittamalla lainaat rahaa valtiolle tai yhtiölle, joka liikkeellelaskijana lupaa maksaa lainalle ennalta määritetyn määrän korkoa bondin juoksuajalle ja maksaa lainatun summan takaisin kokonaisuudessaan velan erääntyessä.

Kuten osakkeilla, myös velkakirjoilla voidaan käydä kauppaa. Kannattaa olla tarkkana, sillä on riski, että menetät koko velkakirjaan sijoittamasi pääoman, mikäli yritys tekeekin konkurssin. Voit ostaa bondeja joko pankin tai välittäjän kautta, tai ostaa osuuksia erilaisiin bondeihin sijoittavista rahastoista.

Miten metsään sijoitetaan?

Metsään sijoittaminen

Metsään sijoittaminen ei ole ihan vain pelkkää puiden kasvamisen katselemista ja odottamista, vaan se vaatii useita harvennuksia ja muita metsänhoidollisia töitä, ennen kuin voit myydä metsäsi voitolla tai hakkauttaa ja myydä sitten tukit.

Metsäsijoittaminen sopii kaikille, joita kiinnostaa metsätalous ja jotka haluavat sijoittaa johonkin turvalliseen ja hyvin inflaatiolta suojaavaan kohteeseen. Metsä on pitkäjänteinen sijoitus, eikä sitä yleensä olekaan syytä hankkia alle kymmeneksi vuodeksi.

Metsätalouden kokonaistuotto on vaihdellut 4–10 % välillä. Voi kuitenkin kulua jopa 50 vuotta, ennen kuin puut ovat sen verran isoja, että ne voi myydä tukkeina. Kannattaa huomioida myös puun hinnan ja metsän arvon vaihtelut. Toki on mahdollista sijoittaa metsiin myöskin rahastojen kautta.

Valuutat

Valuuttakaupassa vaihdetaan yhtä valuuttaa toista vastaan. Tänä päivänä myös tavalliset sijoittajat ovat tulleet valuuttakauppaan osingoille erilaisten kaupankäyntialustojen kautta. Ennen vanhaan se olikin lähinnä suuria pääomia käyttävien pankkien ja suuryritysten juttu. Toisin kuin monet muut sijoitusmuodot, valuuttakauppa on tosi hektistä ja vaihtelee jyrkästi. 

Jos aikoo tehdä valuuttakauppaa, pitää varautua siihen, että täytyy osata analysoida ja ennustaa valuuttakurssien nousuja ja laskuja. Lisäksi valuuttakauppaan sisältyy paitsi suuret voittomahdollisuudet niin lisäksi myös erittäin suuret riskit. Valuutat sinällään eivät tuota mitään vaan tuotto tulee ainoastaan kurssin muutoksista. 

Kryptovaluutat

Bitcoin ja Ethereum ovat ne tunnetuimmat kryptovaluutat, mutta voit halutessasi sijoittaa useampaan eri kryptovaluuttaan. Kryptovaluutoissa on suurempi riski kuin vaikkapa osakkeissa tai rahastoissa, sillä kryptovaluutat eivät tuota arvoa osinkojen muodossa vaan ainoastaan silloin, kun tapahtuu arvonnousua. 

Kryptovaluuttojen kurssit ovat olleet nousussa viime vuosina ja lisänneet sijoittajien kiinnostusta niin pitkäaikaissijoituksissa kuin treidaajienkin keskuudessa. Kryptovaluuttoja voi ostaa useista kaupankäyntipalveluista, esimerkiksi suomalaisesta kryptovaluuttapörssi Coinmotionilta. Se on luotettava ja suomenkielinen alusta, lue lisää Coinmotionista täältä.  

Valuuttakauppaan sijoittaminen

Valuuttasijoittaminen on oikeastaan kaikkein yksinkertaisin sijoittamismuoto. Ideana on siis myydä yhtä valuuttaa ja ostaa toista, ja tämän jälkeen jäädä voitolle. Valuuttasijoittamisessa voidaan hyödyntää vaikkapa kahden valuutan korkoeroja.

Valuuttasijoittajan pitää tarkastella inflaatiota, talouskasvua, tulevaisuuden näkymiä ja esimerkiksi kymmenen vuoden valtion bondeja. näin voidaan yrittää päätellä, mikä keskuspankki nostaa korkoja ja syntyykö korkoeroja suhteessa toiseen valuuttaan. Valuuttasijoittaminen ei ole helppo tapa rikastua, vaan se vaatii paljon asiaan paneutumista. Tämä ei siis ole aloittelijan sijoituskohde. 

Usein kysytyt kysymykset

Mistä sijoittaminen kannattaa aloittaa?

Kannattaa aloittaa helpoista indeksirahastoista ja edetä siitä pikkuhiljaa muihin sijoituskohteisiin. 

Milloin kannattaa sijoittaa?

Aina on hyvä aika sijoittaa. Siitä kannattaa tehdä säännöllistä ja sijoittaa mielummin kuukausittain pienempiä summia, kuin kerralla isompi summa. Näin saa ajallisesti hajautettua sijoituksiaan. 

Mihin voi sijoittaa?

Voit sijoittaa rahastoihin, osakkeisiin, arvometalleihin, kryptovaluuttoihin, asuntoihin, metsään, valuuttoihin, omaan liiketoimintaan ja velkakirjoihin, 

Mikä on arvo-osuustili?

Arvo-osuustili on tili, joka voidaan avata pankkiin tai esimerkiksi Nordnettiin. Tätä tiliä käytetään sitten osakkeiden, indeksirahastojen tai ETF:ien ostamiseen, myymiseen ja säilyttämiseen. 

Arvo-osuustili mahdollistaa siis osakekaupan käymisen, mutta sen kulut ovat kuitenkin usein suuria, koska tiliin liittyy yleensä jokin tilinhoitomaksu, ja tämän lisäksi kaikista tapahtumista veloitetaan maksu palveluntarjoajan hinnaston mukaan. Arvo-osuustilin kautta sijoittaessa osingoista ja myyntivoitoista pitää maksaa vuosittain myös verot.

Miten myyn pörssiosakkeeni?

Voit myydä osakkeita kaupankäyntialustalla määrittämällä toimeksiannolle myytävien osakkeiden lukumäärä, rajahinta, toimeksiannon voimassaoloaika sekä hyvitystili. Rajahinta osakemyynnin yhteydessä on alin mahdollinen kappalehinta, johon olet valmis myymään osakkeesi. Julkisesti listatut osakkeet ovat lähtökohtaisesti likvidejä, eli ne ovat helposti muutettavissa rahaksi nopeastikin. 

Kuinka paljon kannattaa sijoittaa?

Varsinaista minimisummaa ei osakkeissa tai rahastoissa ole, mutta on suositeltavaa sijoittaa sellainen summa, ettei kaupankäyntikulujen osuus kauppasummasta muodostu liian suureksi. Nyrkkisääntönä voidaan pitää yhtä prosenttia kauppasummasta.

Rahastoihin ja kryptovaluuttoihin pääsee kiinni pienelläkin summalla, joten kannattaa aloitta vaikkapa niistä. Tuottoisan sijoittamisen tärkein tekijä on kuitenkin aika, joten mitä aikaisemmassa vaiheessa aloittaa, sen parempi.

Ari-Pekka

Ari-Pekka

Ari-Pekka tässä moi! Olen Toisin.fi -sivuston ylläpitäjä ja sisältöjen tuottaja. Minua erityisesti kiinnostaa nykyajan mahdollisuudet tehdä rahaa netissä ilman, että olisin aikaan ja paikkaan sitoutunut. Tykkään rakentaa nettisivuja, sijoittaa ja opiskella uusia asioita nettiliiketoimintaan liittyen.

Suosittuja artikkeleita