fbpx

Kuinka kryptovaluutat muuttavat pankkijärjestelmää?

Päivitetty viimeksi: 27.3.2023

Kryptot ja pankit

Kryptovaluuttojen maailma laajenee ja niiden suosio kasvaa jatkuvasti, perinteiset pankit kuitenkin epäröivät omaksua näiden digitaalisten valuuttojen käyttöä. Pankit uskovat että kryptovaluuttojen riskit ovat suuremmat kuin niiden mahdolliset hyödyt. Monet kuitenkin uskovat, että nämä omaisuuserät voisivat ohjata rahoituslaitokset uudelle innovaation ja tehokkuuden aikakaudelle.

Pankit ovat varovaisia kryptovaluuttojen suhteen, koska ne ajattelevat, että näitä varoja koskevat liiketoimet aiheuttavat kohonnutta riskiä ja vaativat pitkää ja kallista tarkastusta. Mutta digitaaliset valuutat voivat tarjota monia etuja rahoituslaitoksille ja heidän asiakkailleen, niiden on vain otettava ns. uskon hyppy. Hyvän edun tarjoaa myös casino nopea kotiutus.

Hajautettu luonto

Kryptovaluutat luotiin vaihtoehdoksi perinteiselle pankki-infrastruktuurille, eivätkä ne tarvitse välittäjää eikä niitä ole sidottu keskitetyn hallituksen, pankin tai viraston kapasiteettiin. Sen sijaan, että ne luottaisivat keskitettyihin välittäjiin, luottamus asetetaan lohkoketjukoodiin ja lohkoketjun hajautettuun luonteeseen.

Keskuspankin hallinnoima kryptovaluutta heikentää omaisuuden houkuttelevuutta, joten jotkut pankit eivät usko pääsevänsä onnistuneesti tähän. Kryptovaluutan hajautetun luonteen nähdään heikentävän keskuspankkien arvovaltaa, jolloin uskotaan, että niitä ei enää tarvita tai ne eivät pysty hallitsemaan rahan tarjontaa.

Pankkien osallistuminen kryptovaluuttateollisuuteen

Jotta pankit eivät jää jälkeen, niiden on löydettävä tapa omaksua tämä tekniikka ja kohdella sitä ystävänä eikä vihollisena. Kryptovaluuttojen käyttöönotto voisi tehostaa ja päivittää rahoituspalveluita, ja alalla onkin paljon edistysaskeleita, jotka voivat helpottaa pankkien huolta riskeistä ja antaa niiden sen sijaan tunnistaa mahdolliset edut.

Säilytyspalvelut

Pankit voisivat tarjota asiakkaille salaussäilytyspalveluita, mukaan lukien yksilöllisten salausavaimien hallussa pitäminen yksityisten lompakoiden käyttöön. Tämä tarkoittaa, että pankit voisivat turvallisesti ja tehokkaasti pitää hallussaan joko itse kryptovaluuttaa tai salausavainta asiakkaidensa henkilökohtaisessa digitaalisessa lompakossa.

Helppo käyttöönotto ja asiantuntija-apu

Nettimaksaminen

Pankit voisivat auttaa uusia, vähemmän kokeneita yksittäisiä sijoittajia kehittämällä työkaluja, jotka helpottaisivat asiakkaiden kryptovaluutan käyttöönottoa. Esimerkiksi kokemattomilla kryptovaluuttasijoittajilla ei välttämättä ole valmiuksia perustaa omaa lompakkoa säilyttääkseen omaa kryptovaluuttaansa. Sen sijaan, että he jättäisivät kryptovaluuttansa ”pörssin ulkopuolelle” tai sääntelemättömälle kolmannelle osapuolelle, heidän voi olla helpompaa ja turvallisempaa pitää sitä luotettavassa rahoituslaitoksessa.

Pankit voisivat tarjota korollisia kryptovaluuttatilejä, joille asiakkaat voivat sijoittaa vaikkapa rahoitusvälineiden kautta. Pankit voisivat lievittää joidenkin sellaisten sijoittajien stressiä, jotka eivät ole kryptovaluutan vivahteiden asiantuntijoita, toimimalla luotettuna kolmantena osapuolena, joka on hyvin arvostettu rahoitusalalla ja joka voi pitää sijoittajien omaisuuden suojattuna.

AML/KYC-säännösten hallinnointi

Rahapalveluyritysten kautta suoritettavien kryptovaluuttatransaktioiden ja säilytyspalveluiden on silti noudatettava AML/KYC-sääntöjä. Tämä auttaa välttämään haitallisia tapahtumia, laitonta toimintaa tai huijauksia näiden alustojen avulla. Nämä määräykset voivat auttaa pankkeja ja suurempia rahoituslaitoksia suorittamaan asianmukaista huolellisuutta krypto-transaktioihin osallistuvien asiakkaiden suhteen, tämä vähentää entisestään pelkoa näiden transaktioiden aiheuttamista riskeistä.

On jopa mahdollista, että lohkoketjuteknologia voi automatisoida AML- ja KYC-vahvistukset. Lohkoketju voisi mahdollistaa virtaviivaistetun näkymän pankkien, lainavirkailijoiden ja muiden instituutioiden välillä jaetuista henkilötiedoista. Eli lopulta voi olla yksi lohkoketju, joka tallentaa kaikki asiakastiedot. Kaikki rahoituslaitokset voisivat käyttää näitä lohkoketjutietoja, mikä mahdollistaa asiakkaiden nopean arvioinnin tunnistaakseen nopeasti kaikki punaiset liput, jotka vihjaavat pahantahtoiseen tai laittomaan toimintaan.

Turvallisuusnäkökohdat

Pankit voivat auttaa lieventämään kryptovaluutan haltijoiden turvallisuushuolia. Henkilökohtaisten lompakoiden ja vaihtopisteiden hakkerointi on monille huolenaihe. Vakiintuneet pankit voisivat auttaa suojaamaan digitaalisia valuuttoja varkauksilta tai hakkereilta, mikä tuo asiakkaille mielenrauhaa. Kryptovaluutan saattaminen pankkivalvontaan voi auttaa vähentämään rikollista toimintaa tai ulkopuolisten käsitystä siitä, että kryptovaluuttatapahtumat eivät ole turvallisia.

Älykkäät sopimukset

Kun solmitaan sopimus älykkäällä sopimuksella, osapuolten välinen luottamus heikkenee, koska kaupan onnistuminen riippuu tietokonekoodista yksilön käyttäytymisen sijaan. Pankit voisivat vahvistaa tätä luottamusta ryhtymällä luotettavaksi kolmanneksi osapuoleksi, joka hyödyntää näitä älykkäitä sopimuksia asuntolainoihin, kaupallisiin lainoihin, rembursseihin tai muihin tapahtumiin.

Lohkoketju ja pankkijärjestelmä

Lohkoketjuteknologialla on valtava mahdollisuus vaikuttaa pankkialaan poistamalla pankkien tarjoamat keskeiset palvelut, kuten:

  • Maksut: Luomalla hajautetun kirjanpidon maksuille (esim. Bitcoin), lohkoketjutekniikka voisi helpottaa maksuja nopeammilla maksuilla kuin pankit.
  • Selvitys- ja selvitysjärjestelmät: Hajautetut reskontrat voivat vähentää toimintakustannuksia ja tuoda asiakkaat lähemmäksi reaaliaikaisia liiketoimia rahoituslaitosten välillä.
  • Varainhankinta: Uusi rahoitusmalli on testauksessa, se erottaa pääoman saatavuuden perinteisiltä pääomanhankintapalveluilta ja yrityksiltä.
  • Arvopaperit: Tokenisoimalla perinteiset arvopaperit, kuten osakkeet, joukkovelkakirjat ja vaihtoehtoiset omaisuuserät – ja sijoittamalla ne julkisiin lohkoketjuihin – lohkoketjuteknologia voisi luoda tehokkaampia ja toimivampia pääomamarkkinoita.
  • Lainat ja luotto: Poistamalla portinvartijoiden tarpeen laina- ja luottoalalta lohkoketjuteknologia voi tehdä rahan lainaamisesta turvallisempaa ja tarjota alhaisempia korkoja.
  • Kaupan rahoitus: Korvaamalla raskaan, paperia painavan prosessin kaupan rahoitusalalla, lohkoketjutekniikka voi luoda lisää läpinäkyvyyttä, turvallisuutta ja luottamusta kaupan osapuolten keskuudessa maailmanlaajuisesti.
  • Asiakkaan KYC ja petostentorjunta: Tallentamalla asiakastietoja hajautettuihin lohkoihin lohkoketjuteknologia voi helpottaa turvallisempaa tietojen jakamista rahoituslaitosten välillä.

Suosittuja artikkeleita

Sisällysluettelo

Ari-Pekka

Ari-Pekka

Ari-Pekka tässä moi! Olen Toisin.fi -sivuston ylläpitäjä ja sisältöjen tuottaja. Minua erityisesti kiinnostaa nykyajan mahdollisuudet tehdä rahaa netissä ilman, että olisin aikaan ja paikkaan sitoutunut. Tykkään rakentaa nettisivuja, sijoittaa ja opiskella uusia asioita nettiliiketoimintaan liittyen.