Mikä on budjetti?
Budjetti on meno- ja tuloarvio vaikkapa yhdelle kuukaudelle kerrallaan. Se on laskelmiin perustuvaa suunnittelua omasta rahankäytöstä. Omaan rahankäyttöön pääsee kiinni helposti keräämällä tiedot omista tuloista ja menoista esimerkiksi verkkopankista muutamalta viimeiseltä kuukaudelta. Verkkopankista nämä tiedot on helppoa kerätä.
Budjetin avulla omaa kulutusta pyritään saamaan hallintaan hyödyllisellä tavalla. Näin vältetään omien varojen yli eläminen ja holtiton velkaantuminen. Lisäksi se auttaa saamaan itselleen säästöjä ja varallisuutta. Erilaisten lisätulojen saaminen on myös suotavaa, vaikka pienikin ylimääräinen raha auttaa paljon. Tällaisia lisätuloja voivat olla vaikkapa erilaiset maksetut kyselyt tai kotona tehtävät lisätyöt.
Ensin kannattaa tehdä selvitystyötä
Ensin kannattaa selvittää omat tulonsa, jotta saadaan selville, paljonko rahaa voidaan kuukaudessa käyttää. Erilaisia tuloja ovat palkka, eläke tai saadut tuet. Tämän jälkeen on syytä pitää kirjaa menoista ja selvittää näin, mihin rahat oikein menevät. Menot voit kirjata joko päivittäin tai viikoittain kertyneiden kuittien mukaan. Näin voi myös varautua maksuihin ja muistaa eräpäivät paremmin. Näihin pitää laskea myös erilaiset velat mukaan, mikäli niitä on. Tällaisia voi olla vaikka erilaiset pikaluotot, joita on mahdollisesti kertynyt.
Itselleen kannattaa olla rehellinen eikä arvioida tuloja yläkanttiin tai kaunistella omia menojaan. Vain rehelliselle pohjalle rakennettu budjetti toimii ja on hyödyllinen. Osa saaduista tuloista kannattaa käyttää säästöjen kartuttamiseen. Näin ei putoa ihan tyhjän päälle yllättävien tilanteiden tullessa eteen. Ruokaostoksista voi pitää kirjaa muutaman kuukauden ajan, jotta saa selville, paljonko rahaa menee ruokakuluihin.
Mistä voisi nipistää?
Hyviä nyrkkisääntöjä ovat ainakin että liikkumavaran lisääminen edellyttää, että talouteen tulee enemmän rahaa tai sitten pitää tyytyä pienempään kuluttamiseen. Kumpi olisi itselle mahdollista toteuttaa helpommin ja kumpaa haluat? Aina on hyvä hiukan miettiä mistä rahaa voisi saada hiukan lisää.
Ei kannata tuhlata enempää kuin mitä tienaa. Mitä jos jääkin yhtäkkiä yksin, miten talouden hoitaminen silloin onnistuu? Talouden hallinta on aina syytä ottaa huomioon jo ennen kuin mitään muutoksia omassa elämäntilanteessa edes tapahtuu.
Ruokamenoissa voi säästää tekemällä ruokaa itse ja suunnittelemalla ostokset etukäteen. Hintoja on hyvä myös vertailla ja olla tarjoushaukka. Töihin kannattaa ottaa omat eväät ja välttää kauppaan menemistä nälkäisenä.
Vedenkulutusta voi vähentää ja säästää sähkönkulutusta. Myös voi miettiä, tarvitseeko todella uusia vaatteita tai meikkejä. Vaatteita kannattaa ostaa vain tarpeeseen ja silloinkin ostaa ajattomia vaatteita. Kirppikset ovat myös hyviä paikkoja hyödyntää. Turhaa autolla ajelua voi välttää ja vaikka kävellä enemmän. Kirjastojen tarjonta on hyvä hyödyntää ja hankkia tavaroita käytettynä aina kun mahdollista.
Miten budjetointi on hyvä toteuttaa?
On monia tapoja toteuttaa budjetointi käytännössä. Sen voi tehdä vaikkapa Excel-taulukkoon, käsin vihkoon, käyttää puhelimen mobiilisovellusta tai pankin nettipalvelua. Jokaisella näistä tavoista on omat hyvät puolensa ja niinpä se mikä sopii yhdelle, ei ole toisen mieleen. Onneksi on varaa valita ja jokainen voi löytää omaa itseä miellyttävän tavan budjetoida. Talouden hallinta ei ole mitään rakettitiedettä, mutta suunnittelua se kylläkin vaatii.
Vihkoon täytetty budjetti pysyy tallessa eikä häviä esimerkiksi teknisen häiriön vuoksi. Käsin kirjoitettu budjetti vie enemmän aikaa mutta näin tieto syöpyy aivoihin paremmin. Ja onhan kauniin vihon täyttäminen myös luovuutta kehittävä asia. Excel-taulukko on nopea täyttää, mutta se ei välttämättä toimi älypuhelimessa niin hyvin.
Erilaiset sovellukset ovat näppäriä ja niissä on kivoja ominaisuuksia, kuten kategorioinnit sekä piirasmallit. Tällaisia sovelluksia on olemassa pilvin pimein, enimmäkseen kylläkin englanninkielisenä. Monet pankit ovat lisänneet budjetoinnin osaksi omia nettipalveluitaan. Tällöin menot tulee kategorisoitua automaattisesti heti niiden syntyessä. Miinuspuolena voi olla kylläkin että kategorisointi ei aina mene oikein ja käteismenot voivat unohtua kirjaamatta.
Säästämiseen kannattaa myös budjetoida
Osa rahoista kannattaa ohjata automaattisesti säästötilille ja sijoituksiin. Säännöllisyys on kaikkein vahvin tukipilari missä tahansa asiassa, niin myös tässä. Omaa varallisuuttaan voi kasvattaa tuottoisilla sijoituksilla ilman että tarvitsee tehdä koko ajan ylitöitä lisärahan tienaamiseksi.
Aina silloin tällöin voi hiukan hienosäätää budjettiaan jos sille on tarvetta. Elämäntilanteet voivat muuttua joten myös budjetoinnin ja säästötavoitteiden pitää elää tilanteiden mukaan.