fbpx

Parhaat rahansäästövinkit

Päivitetty viimeksi: 9.2.2023

Voimme vaikuttaa erittäin paljon omilla elämäntavoillamme elämiskulujen suuruuteen. Esimerkiksi sähkö- ja puhelinlaskuja sekä ruokamenoja pystyy muokkaamaan keskittymällä asiaan. Menojen vähentäminen onkin helpompaa kuin tulojen kasvattaminen.  

Jos huomaat eläväsi yli varojesi, ei hätää. On monia tapoja karsia hiukan sieltä ja vähän täältä, kaikki lähtee siitä, että päätät ostavasi vain sen mitä oikeasti tarvitset. Isoja hankintoja kannattaa miettiä aina yön yli. Kannattaa laskea, kuinka monta tuntia pitää työskennellä, että saa kyseiseen ostokseen raavittua rahat kasaan. Rahat riittävät pidempään kun on suunnitelmallinen. 

Tee oma budjetti

Oma budjetti

Kannattaa budjetoida rahat eri tileille aina, kun sitä jostain tulee. Siirrä saamastasi rahasta heti osa erikseen nimetyille tileille. 

Aloita seuraamalla muutaman kuukauden ajan menojasi, niin tiedät, mihin rahaa kuluu. Mieti, voisitko nipistää jostakin ja onko kaikki ostamasi tarpeellista. Jos sinulla ei ole tietoa paljonko rahaa tulee sisään ja paljonko sitä kuluu, on aika vaikea alkaa budjetoimaan ja säästämäänkään. Yleensä kaikkiin epämääräisiin pikkujuttuihin kuluu paljon rahaa pitkässä juoksussa ja näistä kannattaakin lähteä ensimmäisenä karsimaan. 

Ei ole niinkään väliä, säästätkö satasen menoistasi vai teetkö jostain satasen lisää kuukaudessa, sillä lopputulos on kuitenkin sama eli säästit satasen. Toki parasta olisi, jos sekä nostat tulojasi ja vähennät menojasi samanaikaisesti. Katso miten voit tienata rahaa täältä.

Käyttötilillesi voit jättää kuukausittaisia pakollisia menoja varten tietyn summan, muut suositeltavat tilit ovat: opiskelu, taloudellinen vapaus, huvi ja hauskanpito, hyväntekeväisyys ja säästötili. Säästötilille voit ensin säästää sinulle sopivan summan, joka on ikään kuin minimi, joka siellä on oltava. Ylimenevällä osuudella voit ostaa vaikkapa uuden kodinkoneen hajonneen tilalle.

Seuraa kulutustasi

Kannattaa seurata omaa kulutustaan ja olla kriittinenkin kaikkien ostosten kohdalla. Voit kysyä itseltäsi kysymyksiä, kuten: Onko tämä todella tarpeellinen? Millä perusteella suoratoistopalvelut tai lehtitilaukset ovat tarpeellisia? Olisinko voinut tehdä tämän matkan pyörällä tai kävellen? Olisinko voinut suunnitella ostokseni paremmin? Miksi ostin tämän? Jos nyt ostan tämän, kadunko sitä myöhemmin? Jos tiedät, että kadut myöhemmin, älä osta sitä.

Seurailemalla kulutusta huomaakin pohtivansa erilaisia vaihtoehtoja toiminnalleen, kuten voisinko pyöräillä sen sijaan että kuljen bussilla tai nappaan skuutin? Voisinko lukea kirjoja sen sijaan, että katselen Netflixistä sarjoja? Voisinko keittää kahvit kotona tai kyläillä kaverin kanssa vuorotellen toisillamme? Voisinko perua tämän kestotilauksen? Pitäisikö käydä kaupoissa suunnitelmallisemmin ja harvemmin? 

Maksa luottovelka pois

Luottokorttiveloissa ja kulutusluotoissa on isot kulut ja korot, niistä kannattaa hankkiutua eroon mahdollisimman nopeasti. Muista aina vertailla lainoja jo otettaessa, niin saat selville todellisen vuosikoron ja mikä lainan takaisinmaksettava kokonaissumma on. Vertaile laina-aikojen, korkojen ja lainamäärän vaikutusta lainan kokonaishintaan. Luottokortti on yleensä kalliimpi kuin pankkilaina, kannattaa kilpailuttaa myös pankit ja rahoituslaitokset. 

Jos olet ottamassa lainaa, varmista että pystyt myös maksamaan kuukausilyhennykset vaivatta. Jos mahdollista, niin älä käytä luottokorttia. Toki lennot, hotellit ja nettikauppaostokset on aina kaikkein turvallisinta maksaa luottokortilla. Pyri kuitenkin maksamaan kortin luotto heti pois, niin vältät korot ja kulut. 

Näin säästät päivittäin

Tee kauppalista ennen kuin käyt kaupassa, äläkä mene nälkäisenä kauppaan. Suunnittele ostoksesi ja tee vaikka viikon ruokalista etukäteen. Tee mahdollisimman paljon ruokaa itse kotona, voit tehdä kerralla enemmän ja pakastaa ylijäävän niin sinulla on aina ruokaa pakkasessa valmiina annoksina töihin evääksi otettavana.

Vertaile hintoja ja hyödynnä kauppojen omat tarjoukset. Jos jokin on hyvässä tarjouksessa, osta sitä kerralla enemmän. Käytä mieluiten omaa kauppakassia, ostettavista muovikasseista kertyy vuodessa sievoinen summa rahaa.  

Muista laittaa joka kuukausi rahaa säästötilillesi. Pidä tästä tavasta kiinni, voit ajatella sitä vaikka jonain laskuna, joka vain pitää maksaa. Ethän ajattele laskunkaan kohdalla, että maksaisitko sen vai et. Koska sellaista vaihtoehtoa ei ole, että voisit jättää laskun maksamatta.  

Vaatteiden ostaminen ja käyttäminen

Vaatteiden ostaminen ja käyttäminen

Osta uusia vaatteita vain tarpeeseen ja hyödynnä alennusmyynnit. Kannattaa panostaa laatuun, sillä laadukkaat vaatteet ovat usein kestävämpiä kuin halvemmat, joten niistä on iloa pidempään. Myös klassisiin ja ajattomiin vaatteisiin kannattaa satsata, sillä niitä voi yhdistellä keskenään ja ne ovat aina sopivia. Mieti, pitääkö vaate ostaa uutena vai voisitko löytää kirpparilta jotain. 

Perehdy pesuohjeisiin ja pese vaatteesi oikein. Opettele myös korjaamaan itse vaatteita. Älä mene vaatekauppoihin muuten vain pyörimään, jos et tarvitse mitään. Näin vältät heräteostokset. Mieti tarkkaan, tarvitsetko tosiaan jonkin vaatteen. Jos mahdollista, lainaa tai vuokraa juhlavaatteet. Osta vaatteita, jotka voit pestä itse, sillä kemiallinen pesu on paitsi kallista myös ympäristölle haitallista. 

Asumiskustannukset ja toistuvat laskut

Tarkista, että ikkunoissa ja ovissa on kunnon tiivisteet, etteivät ne hukkaa energiaa. Suorita tuuletus talvisaikaan nopeasti läpivedolla. Jo yhdenkin asteen lasku sisälämpötilassa vaikuttaa energiankulutukseen, joten laske huoneiston lämpötilaa hieman. 

Tarkkaile myös vedenkulutustasi, äläkä läträä suihkussa. Voit sulkea suihkun siksi aikaa, kun hoitoaine vaikuttaa ja saippuoit itseäsi. Näin vesimaksusi pysyy pienempänä ja säästät energiaa. Tippuvat hanat sekä vuotavat vessanpöntöt kannattaa myös hoitaa kuntoon. 

Opettele päästämään irti tupakasta, alkoholista ja peliriippuvuudesta

Käytä alkoholia kohtuudella, muista kerrannaisvaikutukset. Yksi olutpullo päivässä maksaa vuositasolla n. 400–500 euroa. Tupakoinnin lopettaminen on yksi parhaista päätöksistä, jonka voit tehdä terveytesi eteen, lisäksi säästät vuodessa sievoisen summan tumppaamalla viimeisen kerran tänään. Nettipeleihin ja pokeriin saa menemään vaikka kuinka paljon rahaa, tämänkin rahan voisit vaikkapa sijoittaa ja saavuttaa taloudellisen riippumattomuuden.  

Rahan tekeminen sijoitusten avulla

Kun olet päässyt säästämisessä alkuun, kannattaa harkita myös sijoittamista. Lue lisää sijoittamisen aloittamisesta täältä

Suosittuja artikkeleita

Sisällysluettelo

Ari-Pekka

Ari-Pekka

Ari-Pekka tässä moi! Olen Toisin.fi -sivuston ylläpitäjä ja sisältöjen tuottaja. Minua erityisesti kiinnostaa nykyajan mahdollisuudet tehdä rahaa netissä ilman, että olisin aikaan ja paikkaan sitoutunut. Tykkään rakentaa nettisivuja, sijoittaa ja opiskella uusia asioita nettiliiketoimintaan liittyen.