Sijoitushorisontteja on yhtä monta kuin sijoittajiakin. Jopa samalla sijoittajalla voi olla salkussaan sekä lyhyen että pitkän aikavälin sijoituksia. Jokaisella sijoittajalla tuleekin olla tehtynä sijoitusstrategia. Sijoitusstrategiassa selvitetään oma sijoitushorisontti, sillä se määrittää, mihin kannattaa sijoittaa ja se onkin kiinteässä yhteydessä riskiin. Sijoitusstrategia vastaa kysymyksiin:
- Mitä sijoittamisella tavoitellaan?
- Mikä on sijoitusbudjetti?
- Millainen on riskinsietokyky?
- Millaiset säännöt sijoittamiselle asetetaan?
- Mikä on oma sijoitustapa?
Mikä on sinun sijoitushorisonttisi?
Sijoitushorisonttia mietittäessä tulee ottaa huomioon erinäisiä seikkoja, kuten:
- Kuinka pitkäksi aikaa aiotaan sijoittaa?
- Tarvitaanko rahat käyttöön esimerkiksi vuoden kuluttua vai vasta eläkkeelle siirryttäessä?
- Tilanteet elävät koko ajan ja vaikka markkinoiden tai jonkin sijoituskohteen nousu näyttäisikin varmalta, tähän ei voi täysin luottaa. Pörssi-indeksit ovat kuitenkin aina nousseet pitkällä aikavälillä
- Kannattaa jättää raha säästötilille, mikäli on varma että tarvitsee sen lähitulevaisuudessa
- Aloittelevan sijoittajan ei kannata ottaa riskiä, että markkinoiden laskiessa joutuu myymään sijoituksiaan tappiolla, jos menot voidaan ennakoida
Rahastot sopivat lyhyen aikavälin sijoittamiseen
Mikäli aikeissa on sijoittaa ainoastaan lyhyellä tähtäimellä, kuten vaikkapa alle vuoden ajaksi, tällöin hyvä vaihtoehto ovat rahastot. Rahastoissa riski on matalampi ja samoin myös tuotto-odotuskin. Parhaat nettikasinobonukset Suomessa voivat myös tuottaa lyhyellä aikavälillä paljonkin, vaikka eivät olekaan mikään sijoituskohde.
Suhdannevaihtelut tasoittuvat säännöllisellä rahastosäästämisellä ja ajan kuluessa. Rahastoissa on myös mahdollisuus saada samalla säästettävällä summalla enemmän rahasto-osuuksia kurssien ollessa alhaalla. Osakerahastot mahdollistavat suuremmat tuotot, mutta niihin sijoittaessa vaaditaan pidempää sijoitusaikaa ja enemmän riskinottokykyä, joka kestää myös osakemarkkinoiden heilunnan.
Kun sijoitussalkku on rakennettu järkevästi, siinä on tehty hajautuksia eri omaisuuslajien välillä niin, että salkun sisältö tasapainottaa toisiaan. Sijoitussalkun riskejä voidaankin hallita tehokkaasti hajauttamalla riskejä.
Rahastoissa varat on hajautettu useaan eri yritykseen, jolloin riski menettää kaikki varat on erittäin pieni. On myös helppoa säästää rahastoihin pienempi summa joka kuukausi. Näin myös sijoitusten ajoituksen riski saadaan hyvin pienennettyä. Sijoitusten arvo saattaa vaihdella lyhyen ajan sisällä, joten omistukset kasvattavat arvoaan parhaiten 5–10 vuoden sijoitushorisontilla.
Kryptovaluutat
Kryptovaluutat ovat kasvattaneet suosiotaan sijoitusmuotona viime vuosina. Kryptovaluutta on virtuaalivaluutta, nimi juontaa juurensa salauksen eli kryptauksen ja valuutan yhdistelmästä. Kryptovaluutat ovat lohkoketjuteknologian avulla rakennettu digitaalinen valuutta.
Kryptovaluuttojen kurssien arvon heilahtelu on ollut viime vuosina rajua. Tämä onkin ollut omiaan lisäämään sijoittajien kiinnostusta niihin joko pitkäaikaissijoituksena tai päivittäissijoittajien keskuudessa. Vaikka kryptovaluuttojen kurssit seuraavat vahvasti Bitcoinin kurssin kehitystä, ne ovat riippuvaisia myös oman teknologiansa kehityksestä ja käytettävyydestä.
Kryptovaluuttoihin sijoittamisessa on suurempi riski kuin esimerkiksi osakkeisiin tai rahastoihin sijoittaessa. Syynä tähän on se että kryptovaluutat eivät tuota arvoa osinkojen muodossa vaan ainoastaan mikäli niissä tapahtuu arvonnousua. Riskiin vaikuttaa myös jonkin verran aika, joten riskiä voi pienentää huomattavasti ajallisella hajauttamisella.
Useimmiten aloittelijat sijoittavat ensimmäiseksi tunnetuimpiin kryptovaluuttoihin, kuten Bitcoiniin ja Ethereumiin. Ei siis tarvitse valita vain yhtä ainoaa kryptovaluuttaa, vaan halutessaan voi sijoittaa useampaan kryptovaluuttaan.
Kryptovaluuttojen hinnan määräytyminen tapahtuu lähinnä kysynnän ja tarjonnan tasapainon perusteella, eli kryptovaluuttakurssit riippuvat ostajista ja myyjistä. Kryptovaluuttojen kurssien arvoon vaikuttavat monet erilaiset tekijät, kuten talouden tila, markkinoiden liikehdintä ja uutisointi. Lisäksi niihin vaikuttavat myös tekniset tekijät, kuten kryptovaluutan markkina-arvo.
Kuitenkin nämä ovat ainoastaan tekijöitä, jotka pitää ottaa huomioon. Todellisuudessa kryptovaluutan kurssin hinnan määrittää tietyllä hetkellä yksinkertaisesti kysynnän ja tarjonnan tasapaino.
Toisin kuin rahastojen tai osakkeiden, kryptovaluuttojen arvo määräytyy ainoastaan arvonnousun perusteella, eikä arvon tuottaminen osinkojen myötä. Ajallinen hajauttaminen vähentää kryptovaluuttojen riskiä, sillä näin saadaan sijoituksen keskiarvo tasaantumaan.
Treidaaminen
Treidaaminen eli osakkeiden päiväkauppa on sijoittamisen muoto, jossa osakkeiden sijoitushorisontti on erittäin lyhyt. Treidaajan tavoitteena on hyödyntää kurssien vaihtelua lyhyellä aikavälillä, kun taas pidempiaikaiseen omistukseen osakkeita hankkiva sijoittaja pitää monesti osakkeistaan kiinni jopa useita vuosia. Osakkeiden lisäksi treidausta on mahdollista tehdä myös muilla arvopapereilla, kryptovaluutoilla ja muilla sijoitusinstrumenteilla.
Päiväkauppaa käyvän treidaajan tavoitteena on hyötyä osakekurssien nopeista muutoksista. Kaupankäynnin kohteeksi valikoidaankin monesti osakkeita, joilla on korkea volatiliteetti ja likvidisyys. Treidaus sijoittaminen kirja opiskelun kautta auttaa pääsemään alkuun.
Treidaajan on syytä tehdä etukäteen selvä sijoitussuunnitelma, jota toteutetaan orjallisesti, olipa päivä sitten hyvä tai huono. Monesti aloittelevat treidaajat kuitenkin polttavat näppinsä kun markkinat laskevat. Tämä saa heidät pelästymään ja he voivat luopua treidaamisesta vähäksi aikaa tai jopa kokonaan. Kuitenkaan yksittäisiä huonoja päiviä ei kannata pelästyä, varsinkaan mikäli voittoisat päivät kattavat huonompien päivien tappiot.