Lyhyeksi myynti tiivistettynä
Shorttaaminen eli lyhyeksi myynti tarkoittaa sellaista tilannetta, jossa sijoittaja uskoo kohteen hinnan laskevan, jonka seurauksena sijoittaja myy osakkeita, joita hän ei todellisuudessa omista. Tämän tarkoituksena on lainata osakkeet, myydä ne ja ostaa sitten osakkeet takaisin alemmalla hinnalla ja palauttaa osakkeet lainaajalle.
Lyhyeksi myynnin tuotto tulee korkeamman myyntihinnan ja alemman takaisinostohinnan erotuksesta vähennettynä kaupankäyntikuluilla.
Miten on mahdollista myydä sellaisia osakkeita, joita ei edes omista? Ihan yksinkertaisesti vain lainaamalla osakkeet joltain toiselta toimijalta ja maksamalla tästä toimenpiteestä korkoa. Shorttaaminen onkin kannattavaa vain osakkeen hinnan laskiessa ja sen ollessa mahdollista ostaa myöhemmin halvemmalla kuin se hinta, jolla se myytiin.
Shorttaaminen on siis oikeastaan eräänlaista uhkapeliä, jossa shorttaaja laittaa yhden jaon varaan laskeeko jonkin tietyn osakkeen kurssi ja saako hän tuottoa vai käykö sittenkin niin että hän menettääkin rahaa. Shorttaaminen ei ole ihan aloittelijoiden juttu vaikka se onkin melko suosittua. Shorttaajan pitää tietää mitä tekee.
Kannattaa pitää mielessä että shorttaaminen on erittäin riskaabelia toimintaa. Jos olet kokematon, voit tehdä melkoiset tuntuvat tappiot, sillä aivan kuten osakkeen kurssinousulle ei ole oikeastaan mitään rajaa, kolikon kääntöpuolena ovat nuo tappiomahdollisuudet.
Termi shorttaaminen tulee englannin kielestä ”short selling”. Suomeksi puhutaan lyhyeksi myynnistä, mutta tämä on vähän kökkö käännös, ehkä parempi ilmaisu olisi ylimyynti. Ensin pitää olla tiedossa palveluntarjoaja, joka mahdollistaa shorttaamisen alustallaan. Usein vaaditaankin eräänlainen shorttaussopimus välittäjän ja shorttaajan välillä. NordNet esimerkiksi vaatii myös testin läpäisemisen. Testin avulla saadaan selville, onko tulevalla shorttaajalla tarpeeksi tietoa, mitä hän on tekemässä.
Nordnet erinomainen vaihtoehto osakesijoittajalle ja rahastosäästäjälle, sillä olemme yksi Helsingin pörssin suurimmista välittäjistä. Välitämme myös yli 30 rahastoyhtiön rahastoja kätevästi palvelussamme, joten löydät valikoimastamme monipuolisia sijoituskohteita. Avaa oma sijoitustili nyt!
Näiden lisäksi tarvitaan tili, jossa on luototusominaisuus ja tietenkin sillä tilillä pitää olla myös vakuuksia tarpeeksi jotta luottoa voidaan myöntää.
Kannattaa ottaa huomioon se mahdollisuus, että voi käydä myös niin, että joudutkin ostamaan lyhyeksi myydyt osakkeet takaisin kalliimmalla hinnalla kuin mitä myyntihinta oli, eli tällöin sinulle tulee tappiota. Shorttaaminen onkin melkoista riskinottamista, onhan se aina lainaksi ostamista. Eikä ole olemassa mitään ylärajaa, kuinka suureksi myyjän ottama riski voi kasvaa.
Voiko mitä tahansa shortata?
No melkein mitä tahansa. Yleisimmin kylläkin shortataan osakkeita, mutta myös muitakin vaihtoehtoja on.
Bear-sertifikaatti on johdannainen ja pörssilistattu arvopaperi ja se on kytketty johonkin kohde-etuuteen, kuten vaikkapa osakkeeseen, indeksiin tai raaka-aineeseen ja sen hintaan. Kohde-etuuden arvon noustessa bear-sertifikaatin arvo laskee. Ja taas vastaavasti kohde-etuuden arvon laskiessa bear-sertifikaatin arvo nousee.
Bear-sertifikaatti ei sovellu pitkän ajan sijoituskohteeksi, vaan se on tarkoitettu lyhyeen ja nopeaan kaupankäyntiin. Käyttämällä tätä tuotetta sijoittaja voi menettää pääomansa osittain tai jopa kokonaan.
Minifutuurit ovat johdannaisinstrumentteja, yhdistäen yksinkertaisuuden ja vipuvaikutuksen tuomat mahdollisuudet ilman etukäteen määritettyä päättymispäivää. Minifutuurit koostuvat sijoittajan omasta pääomasta ja velkaosuudesta. Vipuvaikutuksen minifutuurille antaa velkaosuus. Minifutuureiden hyvä puoli on että sijoittaja ei voi tehdä enempää tappiota kuin on itse sijoittanut.
Valittaessa sopivaa minifutuuria, sijoittajan tulee ensin päättää sopiva Stop Loss -taso. Minifutuurin arvon laskiessa Stop Loss -tasolle, se erääntyy arvottomana. Tällöin sijoittaja on menettänyt sijoittamansa pääoman, mutta tämän enempää tappiota ei tule vipuvaikutuksesta huolimatta. Toisin kuin bear-sertifikaatilla, minifutuurilla voi tehdä pidempääkin kauppaa, johtuen rahoitusosuuden samana pysymisestä koko ajalta kun se on sijoittajan salkussa.
Warrantti on vähän samanlainen kuin optio ja myös se linkittyy aina johonkin kohde-etuuteen. Se voi olla vaikkapa osake tai indeksi ja sillä on usein myös kerroin. Warrantti on oikeus, ei velvollisuus myydä kohde-etuus jollain tietyllä hinnalla tiettyyn aikaan muutaman kuukauden sisällä.
Shorttaaminen osakemarkkinoilla
Osakemarkkinoilla rikastuu paremmin vain ostamalla ja omistamalla osakkeita. Shorttaamisessa tappiot ovat rajattomat ja yliarvostetuilla osakkeilla on tapana muuttua enemmän yliarvostetuiksi. Lyhyeksimyyminen voi olla jopa tuskallista jos ei tiedä, mitä tekee ja onkin paljon yksinkertaisempaa tehdä rahaa ostamalla osakkeita.
Onnistuuko kryptojen shorttaaminen?
Kyllä vain, helpoin tapa shortata Bitcoinia tai muita kryptovaluuttoja on ns. margin trading. Käytännössä margin terminä viittaa siihen, että omistat ostettavasta tai myytävästä potista itse vain pikkuosuuden ja lainaat loput muualta. Bitcoinin kohdalla tämä yleensä tapahtuu suoraan kryptopörssissä.
Lainaat siis kryptopörssiltä Bitcoinia x-kertaisen määrän suhteessa siihen pottiin, joka sinulla jo on omistuksessasi, myyt kaiken ja sitten vain odottelet hinnan laskevan. Jos hinta laskee, ostat Bitcoinia tai valitsemaasi muuta kryptovaluuttaa takaisin ja palautat lainaamasi kryptovaluutat takaisin pörssille. Voit helposti toimia Margin Tradingilla esimerkiksi Binancessa.
Ihan vain pelkästään ostamalla bitcoineja, voit maksimissaan tehdä tappiota yhtä paljon kuin mitä olet sijoittanut bitcoineihin vaikka kurssi laskisi nollaan. Sen sijaan bitcoinien myynnissä tai shorttaamisessa on mahdollista menettää ihan äärettömästi voittoja. Mikäli myyt bitcoineja ja kryptojen kurssi nouseekin ennätyskorkealle, menetät kaikki potentiaaliset voitot, jotka olisit saanut ihan pelkästään hilloamalla bitcoinejasi.
Eli on siis todella tärkeää suojautua liian suurilta tappioilta. Tämän voit saavuttaa vaikkapa päättämällä jonkin minimisumma, jonka jälkeen ostat bitcoinit takaisin, jos kurssi edelleen jatkaa nousuaan. Tällöin shorttaajana jäät paitsi jostain määrästä voittoja, mutta tällä keinolla pääset ainakin jonkin verran hyötymään kurssinoususta.
Monilla alustoilla, kuten vaikkapa Coinmotionissa, on mahdollista asettaa automaattisesti sellaisia rajatasoja, joilla joko myyt tai ostat kryptoja, ja tämä onkin todella hyödyllinen työkalu shorttaamisessa.
Kotimainen palvelu, jossa voit ostaa ja tallettaa Bitcoineja. Coinmotionissa voit tehdä kauppaa myös muilla suosituilla kryptovaluutoilla: Litecoin (LTC), Ethereum (ETH), Ripple (XRP) ja Monero (XLM). Vaihtokulu normaalisti 2 % ilman volyymialennuksia.
Saat -50 % alennetut vaihtokulut ensimmäisten 30 päivän ajaksi, kun rekisteröidyt nyt alla olevasta linkistä.
Muistathan että Bitcoinien vastaanottamisen, lähettämisen ja säilyttämisen vaatimuksena on, että sinulla on olemassa jonkunlainen Bitcoin-lompakko. Tämä lompakko voi olla tietokoneelle tai kännykkään asennettu ohjelma, tai ihan erityinen turvalompakko kuten turvalaite tai fyysinen kolikkolompakko.
Muistathan myös tärkeän nyrkkisäännön: ei kannata shortata bitcoineja, mikäli sinulla ei ole tarpeeksi tietoa mitä oikein olet tekemässä. Opiskele aiheesta tarkkaan ennen kuin alat shorttaamaan.
Margin-tili
Marginaalitilillä voidaan käydä kauppaa kaikilla tuotteilla, kunhan tilin tase ja oma kaupankäyntikokemus ovat kunnossa. Marginaalitilillä voidaan myös ylläpitää negatiivista saldoa yhdellä tai useammalla valuutalla. Tässä tapauksessa negatiivisesta saldosta kuitenkin veloitetaan korkoa.
Shorttaaminen – uhka vai mahdollisuus?
Lyhyeksi myyminen on kyllä vähän uhka. Perinteisessä osakesijoittamisessa tiedämme, että emme voi hävitä enempää kuin sijoittamamme pääoman, jos tähän ei sisälly velkarahaa. Toki osakkeen arvo voi laskea nollaan, mutta ei se sentään negatiiviseksi voi mennä. Shorttaamalla on kuitenkin mahdollista menettää enemmän rahaa kuin mitä on itse sijoittanut.
Shorttaamisessa osakkeet lainataan joltain toiselta osapuolelta, eli osakkeet on velkana. Ne myydään ja pidetään sen jälkeen sormet ja varpaatkin ristissä, että hinta laskee, jonka jälkeen voidaan ostaa osakkeet halvemmalla takaisin. Sitten vain palautetaan lainatut osakkeet ja kuitataan voitto myynnin ja ostamisen väliin jäävästä erosta.
Näin siis ideaalitapauksessa. Jos kuitenkin käy niin onnettomasti, että kurssi lähteekin nousuun, sijoittajaparka on edelleen velkaa sille taholle, jolta osakkeet on lainattu ja joutuu ostamaan osakkeet millä tahansa hinnalla, jotta ne voidaan palauttaa.
Toisinaan käy sellainen asia kuin short squeeze -ilmiö. Tämä tekee melkoisen tuntuvan loven monen shorttaajan lompakkoon.
Jos jotakin osaketta on jo valmiiksi shortattu paljon, voi käydäkin niin, että kaikki shorttaajat alkavat samanaikaisesti ostaa osaketta ja hinta nousee rakettimaisesti tavaisiin. Tästä aiheutuu ikävä noidankehä, kun osakkeet on pakko ostaa takaisin hinnalla millä hyvänsä, jotta osakkeet voidaan palauttaa. Hinnannousu saattaa olla ihan mieletöntä ja tällainen ilmiö tapahtuikin taannoin esimerkiksi GameStopin kohdalla.
Usein esitetyt kysymykset
Missä shorttaaminen onnistuu?
Vaatimuksena shorttaamiselle on kaupankäyntialusta, jossa on mahdollista tehdä osakekauppaa osakkeilla ja jossa lyhyeksi myynti on sallittua ja tehty mahdolliseksi. Kryptovaluuttoja shortattaessa tämä onnistuu vain tiettyjen kryptovaluuttapörssien kautta. Lisäksi shorttaamiseen tarvitaan luottomahdollisuuden antava, ns. Margin-tili.
NordNetissä shorttaaminen on melko suosittua ja lisäksi se on tehty siellä verraten helpoksi. NordNetissä on mahdollista shortata yli 350 osaketta. Muita shorttaamisen mahdollistavia alustoja ovat vaikkapa Lynx ja Danske Bank.
Vakuusvaatimus – mikä se on?
Vakuusvaatimuksesta puhutaan silloin, kun sinulla tulee olla ylimääräisiä varoja tililläsi aina tietty summa kun myyt osakkeita lyhyeksi. Erilaisilla osakkeilla on erilaiset vakuusvaatimukset.
Aiheutuuko shorttaamisesta kuluja?
Lainaamisesta toki aiheutuu kuluja shorttaamisessa kuluja. Saman päivän aikana tapahtuneista lyhyeksi myynneistä ei välttämättä aiheudu muita kuluja kuin palveluntarjoajan veloittamat kaupankäyntikulut. Jos sijoittaja pitää positiota auki yön ylitse, tällöin tarvitaan osakelaina, josta veloitetaan yleensä kertaluontoinen kulu ja korko.
Salkussa onkin siis oltava tarpeeksi tuotteita lainan vakuudeksi, jotta shorttaaminen on ylipäätään mahdollista. Vakuusvaatimus riippuu palveluntarjoajasta.
Mitä on Bear-sertifikaatilla shorttaaminen?
Bear-sertifikaatti on tarkoitettukin lyhyeen ja nopeaan kaupankäyntiin. Huonona puolena on, että käyttämällä tätä tuotetta sijoittaja voi ikävä kyllä menettää pääomansa joko osittain tai pahimmassa tapauksessa jopa kokonaan.
Mitä on minifutuureilla shorttaaminen?
Minifutuurit koostuvat sijoittajan omasta pääomasta sekä velkaosuudesta. Velkaosuus antaa minifutuurille sen vipuvaikutuksen. Erittäin hyvänä puolena minifutuureissa on että sijoittaja ei voi tehdä enempää tappiota kuin mitä itse on sijoittanut.
Mitä on myyntiwarrantilla shorttaaminen?
Warrantti voi olla vaikkapa osake tai indeksi usein kertoimella varustettuna. Warrantti on oikeus myydä kohde-etuus jollain tietyllä hinnalla tiettyyn aikaan muutaman kuukauden sisällä. Mitään velvollisuutta tähän ei kuitenkaan ole.
Miten shorttaamista verotetaan?
Verottajan näkökulmasta katsottuna shorttaaminen on arvopaperin luovutusta. Luovutushetki on sama kuin myyntihetki. Verotuksessa luovutushinnasta saa vähentää samana päivänä ostettujen osakkeiden hankintamenon tai samana päivänä lainattujen osakkeiden arvon lainaushetkellä. Lainasta maksettava kulu voidaan vähentää tulonhankkimiskuluna.
Verotusesimerkki
- myydään osakkeita 5 000 eurolla, eli lainataan osakkeet, koska ne eivät ole myyntihetkellä omistuksessa
- myynnistä aiheutuva kulu 15 EUR
- lainaushetkellä osakkeiden käypä hinta on 4 950 EUR, tämä on hankintameno
- lainaajalle maksettava kulu eli preemio 150 EUR
- verotuksessa myyntihinnasta vähennetään hankintahinta ja myyntikulut eli 5 000 EUR – 4 950 EUR – 15 EUR = 35 EUR
- luovutusvoitto on 35 EUR
Maksettaessa arvopaperilaina takaisin:
- yllä mainitut osakkeet on ostettu alentuneeseen hintaan 4 000 EUR, ostokulut ovat 15 EUR
- palautetaan lainatut osakkeet
- lainaushetkellä osakkeiden arvo oli 4 950 EUR, josta vähennetään ostohinta 4 000e, ostokulut 15 EUR ja kulu 150 EUR
- luovutusvoitto on 785 EUR