Sijoittamisen aloittaminen ja varsinkin kryptovaluutan ostaminen on prosessi, johon kuuluu selkeitä askeleita. Kun valmistaudut huolellisesti, markkinaliikkeet eivät yllätä sinua ja saavutat parhaat tulokset. Kannattaa valmistautua henkisesti nopeisiin nousuihin ja laskuihin. On syytä tehdä myös suunnitelma ostettujen kryptojen varalle eli missä vaiheessa aiot kotiuttaa voittoja ja koska ostat lisää.
Bitcoinista on helppo aloittaa
Aloittelevalle kryptosijoittajalle turvallisin valinta on Bitcoin. Sen sanotaan olevan tulevaisuuden digitaalinen kulta. Se määritteleekin virtuaalivaluuttojen arvoja. Bitcoin on maailman ensimmäinen lohkoketjuteknologiaan perustuva kryptovaluutta. Nykyinen kryptovaluuttojen suosio on saanut alkunsa juuri Bitcoinista, joten sen toiminnan ymmärtäminen on avain koko jutun ymmärtämiseksi. Lisäksi on syytä ensin hallita Bitcoinin toiminta, jotta ymmärtää myös muiden kryptovaluuttojen toiminnan.
Nykyään tilanne on hieman muuttunut, mutta alkuun vain Bitcoinilla pystyi ostamaan harvinaisempia kryptovaluuttoja. Tänä päivänä tarjolla on jo muitakin vaihtopareja, riippuen vähän kryptopörssistä. Erilaisia kryptopörssejä kun on olemassa runsaasti, ja voit katsoa vaikkapa Kucoin kokemuksia.
Miten voi ostaa kryptovaluuttaa Coinmotionilta?
Coinmotion on todella hyvä ja helppo kryptopörssi aloittelevalle sijoittajalle, sillä se on helppokäyttöinen ja suomenkielinen. Ensin pitää luoda itselleen käyttäjätili, tämän voi tehdä joko sovelluksen kautta tai verkkosivustolla. Käyttäjätunnuksen ja salasanan valittuaan pääsee heti tutustumaan Coinmotionin palveluun ja ostoksille. Jotta kaikki palvelut saa käyttöönsä, tulee vielä tunnistautua pankkitunnuksilla tai mobiiliavaimella sekä vastata muutamiin kysymyksiin, jotka koskevat rahojen alkuperää.
Ostaessasi kryptoja Coinmotionilta, valitse vain se kryptovaluutta, jota haluat ostaa ja millaisella summalla sekä pankkitili, jolta siirrät rahaa alustalle. Tämä tarvitsee tehdä vain kerran ja tieto jää Coinmotionille muistiin sen jälkeen.
Käyttäjätilin kautta voi tallettaa varoja, ostaa ja myydä kryptovaluuttoja, tehdä säännöllisen kuukausitalletuksen, nostaa rahaa ja jopa maksaa laskuja. Coinmotion palvelussa ei tarvi muuttaa kryptovaluuttaa euroiksi jotta voi ostaa jotain toista kryptovaluuttaa. Näin säästyy aikaa ja myös kuluja. On olemassa paljon hyviä Coinmotion kokemuksia, sillä palvelu on luotettava ja vaivaton.
Coinmotionilla tietoturva on ensiluokkaista ja asetuksista voi itse määrittää käytettävän vahvistustavan. Luonnollisesti suositeltavaa on käyttää kaksivaiheista tunnistautumista joko sähköpostilla tai Google Authenticator-sovelluksella. Coinmotionilla toimeksiannot toteutuvat reaaliajassa. Kryptovaluutan lähetys toiseen lompakkoon tai eurojen nosto omalle pankkitilille on mahdollista välittömästi. Ostot ja myynnit hoituvat kerralla reaaliaikaisella kurssilla aina 100 000 euroon saakka. Mikäli kryptolainapalvelu kiinnostaa, Coinmotionilla on käytössä myös Private Banking-asiakkailleen Premium -korkotili, joka mahdollistaa kiinteän koron sijoitusajalle.
Muista hajauttaa
Kannattaa aina muistaa hajauttaa sijoituksensa. Monet sijoittavatkin moneen eri kryptovaluuttaan, vaikka sijoitettavat summat olisivatkin kuinka pieniä. Voi ostaa vaikkapa kymmentä eri kolikkoa niin, että sijoittaa Bitcoiniin 40 %, Ethereumiin 20 % ja muihin kolikoihin pienempiä summia yhteensä 40 %. Taitojen laajetessa voi sijoittaa vaikka useisiin kymmeniin kryptovaluuttoihin. Monesti Bitcoinilla voittoa tehneet sijoittavat voittonsa eteenpäin vaikkapa osakkeisiin tai arvometalleihin. Näin voi nukkua yönsä rauhassa kun kaikki munat eivät ole samassa korissa. On hyvä hajauttaa sijoituksiaan myös erilaisiin kryptopörsseihin, niin saa muodostettua paremman kuvan pörssien toiminnasta. Katso myös Binance arvostelu ja kokemuksia.
Ota nämä huomioon kun sijoitat kryptovaluuttoihin
Oma strategia tulee olla selvillä. Millaisella aikajänteellä on sijoittamassa ja mitä odottaa sijoituksiltaan? Haluaako vain kokeilla hieman pienillä summilla miten käy vai onko tarkoitus sijoittaa pitkäjänteisemmin. Kannattaa siis tehdä selväksi itselleen, mitä haluaa kryptosijoituksiltaan ja sitten pysyä tässä suunnitelmassa.
Omat riskirajansa on syytä selvittää, eli millaisen euromäärän tai prosenttiosuuden salkustasi olet valmis riskeeraamaan kryptovaluuttoihin? On hyvä aloittaa pienillä summilla ja keräillä kokemusta harjoittelemalla. Riittävät pohjatiedot on syytä hankkia kryptovaluuttojen maailmasta ennen aloittamista. Jos kryptovaluuttojen ostaminen kiinnostaa, voi opiskella kunnolla yhden kryptovaluutan kerrallaan ja perehtyä sen tapahtumiin, odotuksiin ja uutisiin. Ei kannata sännätä ostamaan joitakin tiettyjä kryptovaluuttoja ihan vain sen vuoksi, että kaverit tekevät niin. Kannattaa seurata myös markkinoiden tapahtumia ja seurata sijoittamiensa kryptovaluuttojen kehitystä.
Missä kryptovaluuttaa kannattaa säilyttää?
Kryptovaluuttaa voi säilyttää joko virtuaalisissa tai fyysisissä lompakoissa. Digitaalisten kryptolompakoiden sanotaan olevan joko kylmiä tai kuumia, tämä riippuu siitä, ovatko ne yhteydessä verkkoon vai ei. Palveluntarjoajat säilyttävät asiakkaiden kryptoja kylmälompakoissa. Desktop-lompakko taas on tietokoneelle ladattava ohjelma ja sen tiedot säilyvät kryptoverkossa, vaikka tietokone sattuisikin hajoamaan. Online-lompakot ovat kyllä helppoja käyttöönotettavia, mutta myös hakkeroitavissa.
Kryptovaluuttojen verotus
Kryptovaluutoista maksetaan veroa silloin, kun ne myydään tai vaihdetaan johonkin rahanarvoiseen hyödykkeeseen. Verotettava osuus muodostuu myyntihinnasta, josta on vähennetty kryptovaluutan hankintahinta. Kryptovaluuttojen ostoista ja lyhyeksi myynneistä saatu tuotto verotetaan pääomatuloina.
Tämä siis tarkoittaa, että kryptovaluuttoihin sijoitetusta rahallisesta hyödystä maksetaan 30 % veroa aina 30 000 euroon asti ja tuon ylimenevästä osuudesta 34 %. Kannattaa myös pitää tarkkaa kirjanpitoa jokaisesta vaihdosta, sillä niiden selvittäminen jälkikäteen on melko työlästä puuhaa. Myös louhinnasta saadut tuotot verotetaan ansiotulona sen mukaisesti, mikä kryptovaluutan kurssi on ollut louhinnan onnistuessa.
Mitä riskejä kryptosijoittamiseen liittyy?
Kryptovaluuttoihin sijoittamiseen liittyy toki riskejä aivan kuten osakkeisiinkin sijoittaessa. Erityisesti suurten virtuaalivaluuttojen kurssivaihtelu on useasti ollut melko jyrkkää, ja muutokset kehityksen suunnassa saattavat tulla nopeastikin, etenkin noustaessa kurssihuippuihin.
Myös tietoturvaan sisältyy taloudellinen riski. Kryptovaluuttojen yksikköhinnat ovat vahvoihin valuuttoihinkin verraten moninkertaisia, joten tämän vuoksi ne ovat houkuttelevia kohteita hakkereille. Kun säilyttää kryptojaan kryptopörsseissä, lompakoissa tai sijoitusalustoilla, varat ovat sellaisessa turvassa, kuin käytetyn palvelun tietoturvan taso. Suotavampaa onkin käyttää suosituimpia palveluntarjoajia, jotka ovat länsimaisen valvonnan alaisena.
Millainen on kryptovaluuttojen tulevaisuus?
Kryptovaluutat ja niiden hyödyntämä lohkoketjuteknologia tuovat vastauksen moniin ongelmiin, joiden ajankohtaisuus on viime aikoina vahvistunut. Näistä voisi mainita vaikkapa sellaiset seikat kuin vaaliturvallisuus, yksityisyys, inflaatio sekä sähköisten vaihdosten tietoturva.